Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
11
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
От 1944г червените антибългаристи се мъчат да затрият България.
193
0
 
34
 
! Отговори
La France преди 4 години
Още 1 милион жители и няма да може да се диша в София.
192
0
 
30
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Бр. на автомобилите се увеличава. Улиците не се разширяват и те стават тесни да поеме движението, а и паркинг места няма! Пренаселено и вредна среда за живеене! Но общината мисли как да прибира данъци! :))
191
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 204 Какъвто град беше преди тридесет години София, същият си е и сега, само с тази разлика, че проблемите му се задълбочават - същите панелки последвани от некачествено строителство през 90-те години, овехтяла и недостатъчна инфраструктура, все по-малко въздух и зеленина и т.н. Проблемите са много
190
0
 
29
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
80те год на м.в като започнаха да отчуждават къщите и строят на тяхно място панелките се смеехме, че САЩ са каменен град! А сега превърнаха СФ в бетонен грозен град без зеленина! Мръсно, задушно, сух въздух, неможе да се диша за да се живее!
189
11
 
6
 
! Отговори
програмистче преди 4 години
Да идват! Само да знаят че ако не изкарват като мене 3000 за 30 минути ще им е много трудно тука.
188
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 30 години София беше мръсно-пушлив мизерен град с хиляди панелки и "индустриални" зони от разцвета на Каменната ера. Последните 15 години много се прави и още София изостава драстично от Западните градове и Прага например. Но в сравнение с Београд-дърпаме якоооо. Ще ни дишат пепеляка....И това ,че масово се краде, а и се строи и ремонтира некачествено често...
187
0
 
19
 
! Отговори
Манчо преди 4 години
Много интересни статии чета от скоро....Едните пишат как има жилища за още 1 милион души /разбирай, че имоти има достатъчно на пазара/ , а другите /строителните предприемачи/, че се очаква поскъпване с 5 %....
186
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това измислено архитектче да си ходи в Червен бряг и там да застроява паркове и градинки, дворове на училища и да затваря улици. Тук е излишен.
185
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мегаломанските мечти на тези архитекти няма как да се сбъднат, защото градовете в България се обезлюдяват! Всичко младо и читаво замина и ще заминава в чужбина! Освен да заселят София с един милион бежанци, само и само София да расте, но да не старее!
184
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти луд ли си бе,мойто дете и още 7000 не са приети в яслите,да дойдат още, то вече се пръскаме по шевовете,ще застройм всичко в блокове,а градини е училища не са нужни
183
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм зализано софийско дупе с големи претенции, много пари, ама на кредит и без дим у ауспуха!!!
182
3
 
15
 
! Отговори
Вилиджър преди 4 години
А ва попитам картофени ниви има ли у София бе, да дой да си копам и да съм у столицата!!
181
4
 
15
 
! Отговори
Мъдреца преди 4 години
По коментарите ще познаеш , селяните и комплексарите !
180
10
 
27
 
! Отговори
знойна провинциалка преди 4 години
И аз, и аз искам в София да дойда, да ми сложат джуки и да ме мачкат по скъпи и евтини хотели като истинските софианки....
179
5
 
4
 
! Отговори
Мъдреца преди 4 години
По коментарите ще познаеш , селяните и комплексарите !
178
1
 
20
 
! Отговори
зализан софианец преди 4 години
Тази годин един, догодина два милиона!
177
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И я съм от село ама изучих и сега съм програмист в софия взимам 7 бона и като ги гледам софиянци кви са мизерници за нищо не стават
176
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оправихме Славейков, почваме Младост и Овча купел.
175
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Архитектчето все за застрояване мисли. И в милиони.