Зверски апокалипсис с "Годзила: Кралят на чудовищата"

Майкъл Дохърти ни вмъква в свят, който не ни принадлежи
5 юни 2019 17:45, Петя Славова
12
Зверски апокалипсис с "Годзила: Кралят на чудовищата"
Снимка: Александра филмс

Поредната зверска битка ни спретна Майкъл Дохърти в "Годзила: Кралят на чудовищата". Сюжетът продължава заявката, зададена преди пет години в предходната "Годзила", че на земята са властвали реални богове – Титаните и поетапно ще усетим мощта на Мора, Родан, Гидора...

Светът изглежда немощен под телата им и се пропуква като рохко яйце, а хората са по-дребни от насекоми, предвкусващи апокалипсиса. Това не е битка между хората и чудовищата, а между Титаните и Годзила. Дохърти ще остави някаква част от сюжета и на учените от "Монарх", като закърпи и семейна интрига между доктор Ема Ръсел (Вера Фармига), която трудно се възстановява емоционално след смъртта на едно от децата й.

Затова пък другото – дъщеря й Медисън (Мили Боби Браун) я следва за разлика от бащата (Кайл Чандлър). Двамата родители имат различно отношение както към гледането на децата, така и към идеята за бъдещето на Титаните.

Дохърти изгражда един свят, който не ни принадлежи. В него виреят и мерят сили големите зверове. Режисьорът все пак ще даде малко шанс и на човеците да вкусят от битката като доближи криптолозите от агенция "Монарх" максимално близко до чудовищата. Покрай добрата им екипировка и бойни машини, те ще станат свидетели на епични боеве и събудените земни стихии под рушащите се като недодялан конструктор мегаполиси.

Апокалиптичното настроение е обгърнато от тъмни краски. Нюансите са твърде обрани – мръсно синьо и оранжево-кафяво. Годзила почти не се вижда в пълен ръст, а е закопчана в близки кадри и нервна камера. Филмът може би ще се хареса на най-върлите фенове на поредицата, но на останалите зрители ще доскучае от толкова апокалиптични битки и предъвквани теми за човечеството, което само се е докарало дотук.

За първи път Годзила всява страх през 1954 г. като символ на разрушителното наследство на Втората световна война. Доста бързо измисленият в Япония персонаж се харесва на киното и придобива значителни размери.

Филмите за Годзила се множат (броят им е 33), като сред най-известните е този на Роланд Емерих от 1998 г. Напоследък образа на звяра придобива нова сила в киното и само за последните години видяхме Годзила през 2014 г. и Конг: "Островът на черепа" две години по-късно. Чудовището претърпява своите изменения и се превръща в нещо като помощник на хората в борбата за спасяване на планетата.

"Годзила: Кралят на чудовищата" успя, макар и с малко  приходи да отбележи победа в бокс офиса на САЩ, но така и ревът му не трогна българската публика, която го постави на второ място след "Аладин".
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филмът въобще не е скучен и е много по-добър от предишната нескопосана версия. Разбира се, че е фантасмагория, но е направен много добре и е далече от марвълските идиотщини. За мое щастие, операторът в киното забрави да пусне 3D и о, щастие - картината беше страхотна и не ме заболя главата.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кой ходи на подобен филм да се изненадва, всичко е толкоз ясно - типична американска боза
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо не е подсказано повече от трейлъра между другото, филмът е ***
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исках да го гледам, ама Петето ни издаде всичко точ в точ и вече няма смисъл. Чувствам се излъгана.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Што ни разказа кво сатава въф филма ***, оуу! Ми не *** го гледам, разбрах кой е убиеца, нълиии, мамо Божке!
6
3
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
До АнонименЧе някой кара ли те насила да ги гледаш тези филми, че да си плащаш и на кино даже?
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Годзили", "зомбита","каубойЦи срещу извънземни", "капитан Америка", "Човекът Мравка и Осата", "клането (в некоя си нощ)"...................ех, демокрация, ех, просперитет, ех как да не ти дойде да фанеш пушкалото и да запукаш колегите в офиса, децата в училище или поне да нарежеш жена си с бензинов трион и да я натикаш в "чували за трупове"?!Всичко което е в кавички са американски филми и тенденции! Който му плащат, да започне да слага МИНУСИ - Сега ! Това няма да промени истината, обаче!
4
0
 
11
 
! Отговори
Само ковбоиците преди 4 години
могат да искарат милярди от филм с гущери.
3
3
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"нервна камера." Мега си зле, Петя.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах го!!!!Готино е филмчето, няма да съжалявате!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледай Годзила, мисли за запушените канализационни шахти и подлези.Всеки с ядовете си.