"Ага" триумфира на "Златната липа"

Актьорът от "Осъдени души" Ян Енглерт бе звездата на феста
6 юни 2019 12:00, Петя Славова
2
"Ага" триумфира на "Златната липа"
Ян Енглерт бе специален гост на феста. Снимка: архив, Reuters

"Ага" взе голямата награда за най-добър филм на международния кинофестивал "Златната липа" в Стара Загора. Фестивалът се проведе от 1 до 5 юни, като показа някои от най-новите европейски филми, а входът за прожекциите бе свободен.

Наградата за най-добра мъжка роля отиде отново в екипа на същия филм, а именно при Михаил Апросимов. Халидора Геирхартсдотир получи приза за най-добра женска роля за участието й в  "Жена на война". За същия филм отличието за режисура отиде в ръцете на Бенедикт Ерлингсон. Специалното отличие на Съюза на филмовите дейци бе връчено на продукцията "Залез".

Председател на журито за конкурсната програма бе българският режисьор Илиян Джевелеков, прочут с филмите "LOVE.NET" и "Вездесъщият". Останалите членове бяха руската актриса Анна Попова и режисьорите Донатас Улвидас от Литва, Али Джаберансари от Иран и Янис Коконис от Кипър.

Специалният гост на форума бе актьорът Ян Енглерт, който помним от ролята му на отец Ередия в "Осъдени души" на Въло Радев.

Звездата на полското кино получи и статуетката  "Златната липа"  още при откриването на седмото издание на международния кинофестивал.

Професор Ян Енглерт сега е директор на Националния полски театър във Варшава и преподавател в Полската театрална академия. Той призна, че е изиграл над 150 роли в киното и театъра, но ролята му на отец Ередия е единствената му голяма филмова награда. Българският филм до днес не е представен на полски екран и той съжалява, че тази роля е непозната в родината му.

"Аз съм жив, щом ме помните, значи съм жив", развълнувано сподели актьорът на български език, цитиран от БТА. Той разказа, че има много приятели в България покрай филма. Разказа и историята на "Голямото прецакване" (1992 г.) един от най-известните филми с негово участие, чиято прожекция беше представена след откриването на фестивала.

Енглерт също така откри своя звезда в Алеята на липите и посади свое дръвче, подобно на носителите на същата награда от предишните издания на фестивала - Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева и Васил Банов.

Над 50 филма от 26 държави бяха включени в поредното издание на феста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Полша никога не са давали филма "Осъдени души" от яд и завист. Филмът е велик и Въло Радев е велик!
1
2
 
9
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Най-добрата реклама на поляк -мъж-това е Ян Енглерт!