От първо лице: Кое е истина и кое измислица в сериала "Чернобил"

Ликвидатори си спомнят: Не сме пили водка, даваха ни Пепси
Обновена: 11 юни 2019 16:41 | 8 юни 2019 13:56, Елка Василева
264
От първо лице: Кое е истина и кое измислица в сериала "Чернобил"
Владимир Бардалим. Снимка: Дойче веле

Не са носили предпазно облекло, пили са Пепси, а не водка и доброволно се качвали повторно на най-опасния покрив на света - ликвидатори на Чернобил разказват кое е истина и кое е измислица в нашумелия сериал "Чернобил".

„Имаше ред. И никой не се е разхождал около ядрената централа в цивилни дрехи", обяснява 72-годишният Владимир Бардалим, с когото гледаме нашумелия американски сериал "Чернобил", разказва в репортаж Дойче веле.

Бардалим е един от хората, на които навремето е било възложено ликвидирането на Чернобил.

"Палатките приличат на това, което помня", допълва той и още веднъж подчертава, че в района е царяла военна дисциплина.

През 1986 година Владимир Бардалим е майор в инженерно-сапьорните войски и служи в град Каунас, в Литва. На 1 май същата година, само няколко дни след аварията в Чернобил, изпращат батальона му на мястото на инцидента.

Разбрал, че аварията е сериозна, когато видял как заради операцията посегнали към военна техника, която дотогава била пазена в склада като „неприкосновен запас". След използването ѝ тази техника остава завинаги в Чернобил - послужила е за изсичането на горите около централата, чиито дървета първи поемат радиацията.

"Нито сме носили предпазно облекло, нито сме пили водка"

Но да се върнем към сериала, който ни показва военното градче, из което обикалят хора, облечени в костюми за химическа защита. „Никога не сме ходили с такива дрехи - беше толкова горещо, че това не би било възможно. Първоначално ни дадоха специални облекла, нещо като мушами. Но жегата просто не допускаше да ходим с тях - само след седмица ги свалихме и облякохме обичайните си униформи", спомня си Бардалим.

Русия недоволна: Шедьовърът на HBO "Чернобил" е карикатура!

През това време на екрана разтоварват кашони с водка. „Нищо подобно не помня. Още в самото начало, когато пристигнахме, имаше червено вино. Но след това го прибраха и ни даваха само минерална вода и Пепси-Кола", разказва очевидецът на събитията.

По неговите думи по онова време е бил установен сух режим, а селските магазини са имали забрана да продават алкохол на военните. „Войниците търсеха и намираха домашна ракия из евакуираните села - по дворовете, под кучешките колибки. Мнозина от тях бяха местни и знаеха къде да търсят скривалищата. Аз не възразявах, само молех вечерно време да не вдигат шум."

Сериалът, който бие всички рекорди

На най-големия кинопортал IMDB.com сериалът „Чернобил" вече има рекордно висок рейтинг, което се дължи в голяма степен на историческата му достоверност. Владимир Бардалим не оспорва достоверността на продукцията, но не крие, че не е успяла да го спечели.

Още по темата

На друго мнение е Елена Давидова от Минск. Лекарката, която е преглеждала хората в зоната на Чернобил няколко месеца след аварията, харесва сериала.

„Той съвсем не е лош - и с драматизма, и с емоционалността си. Разбира се, глупости не липсват - като например използването на обръщението „другарю" с повод и без повод. Но въпреки това в него има и много истина", отбелязва Давидова.

Посещавала е показаната в сериала знаменита Шеста болница в Москва, където са лежали болните с най-тежка форма на лъчева болест. Филмът представя тази болница напълно адекватно, разказва лекарката и обяснява, че не се дразни от предизвикалия много спорове епизод, в който една от героините трябва да плати подкуп, за да я пуснат при смъртно болния ѝ съпруг.

"Цели пет години се опитвах да забравя"

Една от най-емоционалните сцени в сериала (минута и половина без никакъв монтаж) показва заетите с ликвидацията спасители, които свалят графита от покрива на централата. За тази минута и половина ликвидаторите получават едва ли не критична доза радиация.

Владимир Бардалим също е бил на покрива и твърди, че неразборията е била много по-малка от показаната. Той си спомня, че на територията на централата е бил поставен макет на покрива в реални размери, за да могат хората да се подготвят и да знаят към коя част на покрива да се насочат.

А на връщане долу ги чакали с пачки пари, като размерът на сумата бил в зависимост от чина. Имало хора, които доброволно искали да се качат отново. Разрешавали им и те отивали за още минута и половина, за още една доза. Обяснението за безразсъдството им се крие във факта, че опасността е била невидима. „Радиацията не се вижда. Никакъв стълб, насочен към небето (какъвто е показан във филма), не е имало. Чак по-късно започваха световъртежите, повръщането и всичко останало", обяснява Бардалим.

В неговия батальон още първата година умират една трета от войниците. Бардалим предполага, че се е спасил, защото е отраснал в Кировоград, където се добива уран. Мъжът смята, че покрай това се е сдобил с някакъв имунитет.

Елена Давидова пък няма да забрави колко сплотен е бил екипът, в който е работила. И с какво уважение се отнасяли хората към тях. Но едва на третия път е могла да намери сили да изгледа докрай епизода, в който става дума за лъчевата болест.

За мнозина от ликвидаторите преживяното в онези дни си остава и до днес непреодолима травма. Един от тях прекрати разговора с нас още след първата минута: „Извинявайте, но цели пет години се опитвах да забравя всичко това".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
8
 
11
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Тъй като комунистите винаги са били от към тъмната страна на луната ,не проявиха доблест и в България и не се появиха с лицата си да заявят пред народа ,че се е случила голяма трагедия и трябва да се вземат незабавни мерки ,а само в тесен кръг и във войската се е говорело за бедствието и това е едно от многото им престъпления.Никога няма да забравим и простим за това.
183
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 200.Не знам на колко години си бил през 1986 г..Но аз бях на 23 тогава и помня!!!
182
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 200И къде трябваше да те скрият от радиацията по него време бе де б Ил? В черната земя ли? Радиацията плъзна на всякъде! Кой и къде се скри.Когато Американците хвърляха уранови бомби в Сърбия? Защото Милошевич не им беше удобен че не им клекна???Днес толкова години от тогава.Аз лично я помня.Американците примерно Едва ли знаят какво да правят ако има радиация!! Убеден съм че не знаят!!! И? Кой е виновен???
181
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен187 За това ли не отмениха манифестацията за 1 май.За това ли ядяха и пиеха вносна храна и напитки отговорните другари.А на населението нищо не се каза... аз съм бил роден тогава и достатъчно голям.
180
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
Ти да видиш..Ето едно малко Американофилче и промито мозъче.ми е "чукнало" минуса..-:) Давайте ! Но това че не разбирате какво ви казвам.Изобщо не променя нещата! Те са такива каквито са си!
179
5
 
14
 
! Отговори
бай х преди 4 години
крава бойс кога ще направят филм за Хирошима и Нагазаки ???
178
12
 
23
 
! Отговори
българин преди 4 години
Еййййй...това племе американско.Мрази и мрази Русия яко! Даже и в този измислен филм.Се опитва да ги унижава и обижда! Нямат спирка краварите! Поздрави от мен до нацията ви и до тези които са ви родили краварчета! С вашата смешна история от 200 и кусур нищожни годинки.Ама никога няма да достигнете Русия! Нито исторически! Най малко пък във военното дело! Поамериканофилчихте цяла Европа и света дори.Но ще се събудят народите споко! -:)Да горите в ада дано!Никога няма да "прецапате" Русия!
177
3
 
10
 
! Отговори
Този е жив преди 4 години
Защото е бил командир не е влизал в заразените зониПо думите му войниците са влизали без защитни облеклаПак по неговите думи една трета от наличния състав измрял година след взриваТова е истината от първо лице
176
6
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
хубаво!....Сега тия ентусиасти да направят такъв филм и за атомните бомбандировки над Хирошима и Нагасаки!Да покажат колко стотици хиляди НЕВИННИ граждани бяха изпържени от янките и колко се споминаха по-късно от изгарянията и облъчването.Айде,да не скромничат,щом могат да направят "Чернобил",могат да направят и "Хирошима и Нагасаки"..Зер явно са "корифеи"..
175
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден всички американски болници взети заедно излъчват по-голямо количество радиация за правене не рентгенови снимки, отколкото радиацията от Чернобил.
174
0
 
25
 
! Отговори
Станислав преди 4 години
"Срещу радиацията няма имунитет" - Мария Кюри.
173
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тия кравари кой им е разрешил да правят сериал за Чернобил. Пълна отврат, но рекламата приви всичко. Много повече ми харесва украинският сериал "Неразделни.
172
13
 
8
 
! Отговори
експерт преди 4 години
На 1-ви Май 1986г. НЕ е имало радиация от Чернобил над България. Точка. Това е много лесно да се провери. Замърсени въздушни течения навлизат от североизток в ранните часове на 2-ри Май.
171
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропаганда има само с колибата където аскера застрелва на бабата кравата и разговора, че не са стигнали до луната - всичко друго е тип топ, не се косете сериала е бетон !
170
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е за оная младеж на която министър-председателят каза, че индустриализацията на страната е толкова напреднала, колкото до Девети септември.Груба лъжа!Една селска страна с разпокъсани малки ниви и мизерияе България до 1944 година!Само от дебелоочие се говори така. Така се говори на ***.
169
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя сериал е толкова истински колкото е истински оня в който американците залавят кода енигма на немските подводницида кода е заловен но от англичаните и краварите не са имали нищо общо така стоят нещата с краварската пропаганда особено ако има кой да и се хваща и да обяснява колко хубав бил сериала почти като спайдърмен- измислици с елемент на разсъждение
168
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сериала е в пакет от идеологическата война срещу русияи е смешно да се коментира от хора които не са били родениаз много добре помня а и вчера професора от цирн го казамерки в българия са взети има заповед на добри джуров за да не се провеждат занятия във войската - това поне е толкова лесно проверимоа свободна европа и гласът на америка ни надуха главитев повдив дъ войса се хващаше по ясно от българското радиостига сте измивали канчетата на и без това младежта ни дето е в дупка от 30 годи
167
2
 
25
 
! Отговори
Неразбирач преди 4 години
Абе *** , филма не е да каже ТОЧНО на 100% какво е станало по време на аварията , а да покаже последиците след нея , действията на Русия и засегнатите страни , на мен лично успя да покаже ужасът от нещо такова , ние също сме потенциална жертва..
166
6
 
11
 
! Отговори
BG преди 4 години
Каквито са им колите, самолетите такива са и централите !
165
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има украински сериал от преди 4/5 гофини и си е мн по добър от тези холивудски изпълнения напудрени .. и с това наистина Другарю, попресолена манджада точно така украински, но от времената преди сегашните фашаги...хубав филм , дори в това новото виждам крадени моменти в сценария