"Чернобил" изпипан до детайла: В СССР нямаше котешка храна и тениски

Сред консултантите на филма е и украинката Елена Козлова
286
"Чернобил" изпипан до детайла:  В СССР нямаше котешка храна и тениски
Снимка: HBO

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата изключителна точност при възпроизвеждането на съветската действителност. И в това няма нищо случайно - сред консултантите на сценариста Крейг Мазин е украинката Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати и почти случайно се свързва с Мазин, когато разбира, че подготвя филм за ядрената авария – тя сама му предлага услугите си и той незабавно я ангажира.

Режисьорът бе влюбен в своите герои

"Не съм имала много работа по филма - сценарият беше почти перфектен", разказва Козлова, която споделя пред Дойче Веле някои детайли от сътрудничеството си с Мазин. Например в една сцена от първата серия, която показва как ученият Валерий Легасов малко преди да се самоубие оставя на котката си паничка с храна.

Още по темата

Първоначално в сценария е било записано, че той оставя "котешка храна" в паничката.

А по това време в СССР не е имало специална храна за котки - детайл, която Крейг няма как да е знаел. И той незабавно нанася корекции за този епизод.

"Много ме впечатли това, че човек, който никога не е бил в тази част на света и дълго време не я е познавал, само за няколко години е успял да се доближи в такава степен до историята и културата ѝ. А най-много от всичко ме порази това, че Крейг направо се бе влюбил в своите герои", споделя консултантката.

Двамата със сценариста работели съвместно най-вече върху диалозите, в които били променяни отделни думи.

На няколко пъти, например, се срещала думата "окей", която определено не се е използвала в Съветския съюз през 1986, особено пък в средите на партийните членове или миньорите.

Или друг епизод - когато пожарникарят Василий Игнатенко се събужда и двамата с жена си тръгват да видят от прозореца какво е станало – по сценария той носел тениска, а тогава тениските бяха рядкост - хората носеха потници, казва Елена Козлова-Пейтс.

Филмът често е критикуван за това, че в сериала прекалено често се чува обръщението "другарю". В едно свое интервю Мазин казва, че това се дължи отчасти на факта, че на чужденците им било много трудно да произнасят обичайните руски обръщения по собствено и бащино име.

А що се отнася до сцената, в която виден партиен ръководител от Минск е показан как пие водка в кабинета си, консултантката не смята, че това е прекалено - все пак са минали цели 33 години от онези времена, много от нещата са се позабравили, а и подобни случаи със сигурност е имало.

В памет на героите и жертвите
 
Покрай работата си по филма консултантката открива и за себе си нови факти, свързани с Чернобил.

"Бях ученичка и помня какво се случи тогава. Отлично помня и манифестацията на 1 май 1986-та, помня лятото, в което не биваше да събираме липов цвят, имаше и много други забрани. Бащата на момчето от съседната къща замина за Чернобил още в първите дни след аварията и когато се върна, почти веднага почина. Бях много впечатлена - човекът се бе пожертвал заради другите", казва тя.

Според Козловска, сценаристът на "Чернобил" е искал точно това - да направи сериал в памет на онези, които са страдали и са се пожертвали. Важно е и обстоятелството, че трагедията е поставена в контекста на другите съветски престъпления срещу човечеството, срещу гражданите на страната. А най-важно - по думите на консултантката - е показването на героизма на главните действащи лица, на начина, по който са се опитвали да се борят с невидимия враг, за да спасят хората в региона и в цяла Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С ядрено оръжие свалиха и двете кули близнаци. Първо ги запалиха за по автентично и след това събориха цялата метална конструкция дето е невъзможно да падне. Единствения начин да бъдат съботрени е с ядрен взрив и си има патент за това нещо. Когато са ги правили е имало условие да се предложи начин за събаряне иначе не получаваш разрешение за строеж.
141
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нтщо не е така както изглежда.
140
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Интересно ми е...България беше 9млн, защото никой не можеше да мине границата.Нямаше индустрия за милиарди, а фалира 3(три) пъти за 20 години.Армията беше съставена от наборници на по 18 години които трябваше да са пушечно месо по време на конфликт.Не изнасяше за милиарди, а изпращаше стока в СССР за без пари.
139
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най- великият терористичен акт след Хирошима и Нагазаки от същите. Защо милите правят сериал за този подвиг?
138
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни измишльотини в стил Холивуд.Укрите си го взривиха и това си е. Не вярвай на такъв.
137
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какви опити са правили в централата за да гръмне нещо което е невъзможно да гръмне. Това е все едно да сложиш тенджера на котлона и да ти гръмне. Наред ли си с главата? Вземи малко се поинтересувай от физика и химия и как работят реакторите.
136
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Козяците са некомпетентни по всички теми ама иначе много им знае устата. Когато нещата опрат до конкретни факти се започва веднага с бягане по тъч линията и заучените шаблонни фрази типични за такива същества като тях
135
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те така и американофилите разправяха как на потопената подводница Курск било гръмнало някакво торпедо от перхидрол и други подобни дивотии а се оказа че подводницата е потопена от американско торпедо. Как да вярваш на едни ***. Това не са хора а изчадия
134
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобилската авария не е авария а атентат с ядрено оръжие от 0,1КТ . Донесено е от запад и поставено под реактора. Секунди преди взрива е регистрирано семетресение трета степен. Така на 11 септември свалиха и кулите близнаци пак с ядрени мини. Щом един път е минало за пред оввците защо да не пробват пак.
133
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 133точно под теб има един линк с данни на световната банка.Добави едно .ком след гугъл и ще видиш колко си далеч от истината.Дори и през бленуваните от всички дърти комунисти 80-те години бяхме последна дупка на кавала.Единствено Албания и Балтийските републики бяха по-зле от нас.
132
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И няма да избият тръбите а ще се взриви реактора и ще изхвърли във въздуха покрив от 2500 тона? Ти слабоyмен ли си? Нали ако стане това което е невъзможно според всички ядрени експерти по света цяла украйна ще бъде затрита. А то радиация има само в парчетата графит защото всичко останало е изпарено от ядрения взрив на донесената бомба от запад. Тъпaнар!
131
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Тодор Живков само москвичи и лютеница с печени чушки и домат, а при демокрацията българинът маже нутела шоколад и лешник и върти западна кола.
130
5
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
До КатеринаКате, тоалетната хартия великолепно се заместваше от вестник "Работническо дело", а бананите биха ти потрябвали по онова време, на мен не.
129
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, взртви се водород, който се отдели от водата, защото цирконият оксидира с кислорода. Сегашните реактори имат водородни катализатори, които и Фукушима по американски дизайн нямаше.
128
18
 
6
 
! Отговори
Интересно ми е... преди 4 години
Как така при Тодор Живков нямало нищо, пък България стигна 9 милиона, имаше индустрия за милиарди, изпрати спътник в космоса, изнасяше за милиарди и имаше една от най-силните армии в Европа. А при ЕС и демокрацията когато иам всичко Бъглария е 5 милиона, първа по смуртност в света, икономика нула, и освен евтини чербоработници нищо не изнася а всчики стоки са вносни. Интересно ми е...
127
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън, дрън Чернобил.Нещо по-ново няма ли? Гордеете се със стари спомени за величието на УСА, ами сега где са Збигнев, Мкейн, Буш?
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Тодор Живков нямаще тоблерони и кендери а сега на всяка бензиностанция има тоблерони и киндер.
125
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Френските ядрени учени се опитаха да обяснят, че по дефиниция ядреният реактор не може да предизвика ядрен взрив нито даже обикновен взрив. Но великолепно режисираната ядрена истерия в Европа и по света продължаваше. И спирането й вече беше невъзможно. Това беше началото на края на мирната ядрена енергетика и началото на края на СССР.
124
12
 
17
 
! Отговори
Катерина преди 4 години
Не само банани и тоалетна хартия нямаше при Тодор Живков. НЯМАШЕ НИЩО! И това може да го потвърди всеки НОРМАЛЕН човек, живял по онова време.
123
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ти пкая на визите. И да ми плащат няма да отида там.