"Чернобил" изпипан до детайла: В СССР нямаше котешка храна и тениски

Сред консултантите на филма е и украинката Елена Козлова
286
"Чернобил" изпипан до детайла:  В СССР нямаше котешка храна и тениски
Снимка: HBO

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата изключителна точност при възпроизвеждането на съветската действителност. И в това няма нищо случайно - сред консултантите на сценариста Крейг Мазин е украинката Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати и почти случайно се свързва с Мазин, когато разбира, че подготвя филм за ядрената авария – тя сама му предлага услугите си и той незабавно я ангажира.

Режисьорът бе влюбен в своите герои

"Не съм имала много работа по филма - сценарият беше почти перфектен", разказва Козлова, която споделя пред Дойче Веле някои детайли от сътрудничеството си с Мазин. Например в една сцена от първата серия, която показва как ученият Валерий Легасов малко преди да се самоубие оставя на котката си паничка с храна.

Още по темата

Първоначално в сценария е било записано, че той оставя "котешка храна" в паничката.

А по това време в СССР не е имало специална храна за котки - детайл, която Крейг няма как да е знаел. И той незабавно нанася корекции за този епизод.

"Много ме впечатли това, че човек, който никога не е бил в тази част на света и дълго време не я е познавал, само за няколко години е успял да се доближи в такава степен до историята и културата ѝ. А най-много от всичко ме порази това, че Крейг направо се бе влюбил в своите герои", споделя консултантката.

Двамата със сценариста работели съвместно най-вече върху диалозите, в които били променяни отделни думи.

На няколко пъти, например, се срещала думата "окей", която определено не се е използвала в Съветския съюз през 1986, особено пък в средите на партийните членове или миньорите.

Или друг епизод - когато пожарникарят Василий Игнатенко се събужда и двамата с жена си тръгват да видят от прозореца какво е станало – по сценария той носел тениска, а тогава тениските бяха рядкост - хората носеха потници, казва Елена Козлова-Пейтс.

Филмът често е критикуван за това, че в сериала прекалено често се чува обръщението "другарю". В едно свое интервю Мазин казва, че това се дължи отчасти на факта, че на чужденците им било много трудно да произнасят обичайните руски обръщения по собствено и бащино име.

А що се отнася до сцената, в която виден партиен ръководител от Минск е показан как пие водка в кабинета си, консултантката не смята, че това е прекалено - все пак са минали цели 33 години от онези времена, много от нещата са се позабравили, а и подобни случаи със сигурност е имало.

В памет на героите и жертвите
 
Покрай работата си по филма консултантката открива и за себе си нови факти, свързани с Чернобил.

"Бях ученичка и помня какво се случи тогава. Отлично помня и манифестацията на 1 май 1986-та, помня лятото, в което не биваше да събираме липов цвят, имаше и много други забрани. Бащата на момчето от съседната къща замина за Чернобил още в първите дни след аварията и когато се върна, почти веднага почина. Бях много впечатлена - човекът се бе пожертвал заради другите", казва тя.

Според Козловска, сценаристът на "Чернобил" е искал точно това - да направи сериал в памет на онези, които са страдали и са се пожертвали. Важно е и обстоятелството, че трагедията е поставена в контекста на другите съветски престъпления срещу човечеството, срещу гражданите на страната. А най-важно - по думите на консултантката - е показването на героизма на главните действащи лица, на начина, по който са се опитвали да се борят с невидимия враг, за да спасят хората в региона и в цяла Европа.


286
Още от Кино
Невъзможно интимни с "Госпожица Юлия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
Та кой свят........твоя, или моя каскет?

Твоят каскет!
167
1
 
5
 
! Отговори
ПродуцентЪ преди 1 седмица
И не, сериала не се финансира с държавни пари.
166
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Физикер

Румънците строят 3 и 4 ти блок на 100 км от Силистра, Турция предвижда да построи ЯЕЦ на 50 км от Резово. Ние се отказваме от атома...за да не гръмне:)
165
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чакаме филм за Хирошима 1945 за да видят младите хора мракобесието на капитализма
164
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Целта е да спрат заплануваните руски централи по света"Та кой свят........твоя, или моя каскет?
163
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Целта е да спрат заплануваните руски централи по света. Гнусна работа но пак няма да им се отвори парашута.
162
3
 
8
 
! Отговори
Физикер преди 1 седмица
Атомни централи се строят в Румъния, Унгария, Франция, UK и Финландия в момента. Чехия, Полша, Словакия и България се готвят за нави проекти. В ЕС има около 75 работещи реактора в момента. Нещо още против атомната енергия?
161
8
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 1 седмица
Впечатляваща истерия предизвика този филм! Борави със страховете на хората, а това е направо ужасяващо тъй като в афект / при блокаж на разума се вършат най големите престъпления/безумия .... Чернобил не е ли човешка грешка/ по непредпазливост,, но безумисъл, а филма не е грешка а умишлено страховито направен! Човек трябва ли да се страхува от човек? Създателите на филма са зверове!
160
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубав филм, за да могат младите хора да видят истината за мухала на комунизма.
159
4
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 1 седмица
То пък, кво ли имаше тогава.....!!!!!
Смех!!
158
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разликата е че при кулите близнаци, ядрените бомби са много по-мощни и са поставени на 40 метра под основите на небостъргачите. При така насочения взрив от радиацията всичкия метал в конструкцията става на прах и започва да пада все едно е тухлена сграда.
157
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото и да му се радвате това са отминали времена както и величието на България, която е сега един ромски катyн.
156
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДрОгаре гледайте филма и мълчете.
155
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Яжте котешка храна сега нали има и се радвайте на краварско кино в панелките.
154
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С ядрено оръжие свалиха и двете кули близнаци. Първо ги запалиха за по автентично и след това събориха цялата метална конструкция дето е невъзможно да падне. Единствения начин да бъдат съботрени е с ядрен взрив и си има патент за това нещо. Когато са ги правили е имало условие да се предложи начин за събаряне иначе не получаваш разрешение за строеж.
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нтщо не е така както изглежда.
152
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Интересно ми е...

България беше 9млн, защото никой не можеше да мине границата.
Нямаше индустрия за милиарди, а фалира 3(три) пъти за 20 години.
Армията беше съставена от наборници на по 18 години които трябваше да са пушечно месо по време на конфликт.
Не изнасяше за милиарди, а изпращаше стока в СССР за без пари.
151
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най- великият терористичен акт след Хирошима и Нагазаки от същите. Защо милите правят сериал за този подвиг?
150
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълни измишльотини в стил Холивуд.
Укрите си го взривиха и това си е. Не вярвай на такъв.
149
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И какви опити са правили в централата за да гръмне нещо което е невъзможно да гръмне. Това е все едно да сложиш тенджера на котлона и да ти гръмне. Наред ли си с главата? Вземи малко се поинтересувай от физика и химия и как работят реакторите.