"Чернобил" изпипан до детайла: В СССР нямаше котешка храна и тениски

Сред консултантите на филма е и украинката Елена Козлова
286
"Чернобил" изпипан до детайла:  В СССР нямаше котешка храна и тениски
Снимка: HBO

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата изключителна точност при възпроизвеждането на съветската действителност. И в това няма нищо случайно - сред консултантите на сценариста Крейг Мазин е украинката Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати и почти случайно се свързва с Мазин, когато разбира, че подготвя филм за ядрената авария – тя сама му предлага услугите си и той незабавно я ангажира.

Режисьорът бе влюбен в своите герои

"Не съм имала много работа по филма - сценарият беше почти перфектен", разказва Козлова, която споделя пред Дойче Веле някои детайли от сътрудничеството си с Мазин. Например в една сцена от първата серия, която показва как ученият Валерий Легасов малко преди да се самоубие оставя на котката си паничка с храна.

Още по темата

Първоначално в сценария е било записано, че той оставя "котешка храна" в паничката.

А по това време в СССР не е имало специална храна за котки - детайл, която Крейг няма как да е знаел. И той незабавно нанася корекции за този епизод.

"Много ме впечатли това, че човек, който никога не е бил в тази част на света и дълго време не я е познавал, само за няколко години е успял да се доближи в такава степен до историята и културата ѝ. А най-много от всичко ме порази това, че Крейг направо се бе влюбил в своите герои", споделя консултантката.

Двамата със сценариста работели съвместно най-вече върху диалозите, в които били променяни отделни думи.

На няколко пъти, например, се срещала думата "окей", която определено не се е използвала в Съветския съюз през 1986, особено пък в средите на партийните членове или миньорите.

Или друг епизод - когато пожарникарят Василий Игнатенко се събужда и двамата с жена си тръгват да видят от прозореца какво е станало – по сценария той носел тениска, а тогава тениските бяха рядкост - хората носеха потници, казва Елена Козлова-Пейтс.

Филмът често е критикуван за това, че в сериала прекалено често се чува обръщението "другарю". В едно свое интервю Мазин казва, че това се дължи отчасти на факта, че на чужденците им било много трудно да произнасят обичайните руски обръщения по собствено и бащино име.

А що се отнася до сцената, в която виден партиен ръководител от Минск е показан как пие водка в кабинета си, консултантката не смята, че това е прекалено - все пак са минали цели 33 години от онези времена, много от нещата са се позабравили, а и подобни случаи със сигурност е имало.

В памет на героите и жертвите
 
Покрай работата си по филма консултантката открива и за себе си нови факти, свързани с Чернобил.

"Бях ученичка и помня какво се случи тогава. Отлично помня и манифестацията на 1 май 1986-та, помня лятото, в което не биваше да събираме липов цвят, имаше и много други забрани. Бащата на момчето от съседната къща замина за Чернобил още в първите дни след аварията и когато се върна, почти веднага почина. Бях много впечатлена - човекът се бе пожертвал заради другите", казва тя.

Според Козловска, сценаристът на "Чернобил" е искал точно това - да направи сериал в памет на онези, които са страдали и са се пожертвали. Важно е и обстоятелството, че трагедията е поставена в контекста на другите съветски престъпления срещу човечеството, срещу гражданите на страната. А най-важно - по думите на консултантката - е показването на героизма на главните действащи лица, на начина, по който са се опитвали да се борят с невидимия враг, за да спасят хората в региона и в цяла Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
6
 
! Отговори
11 преди 4 години
"другите съветски престъпления срещу човечеството"Нещо не се сещам кои са другите съветски престъпления срещу цялото човечество.
121
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На българите трябва да им стане ясно, че докато не започнат да мразят Русия и в България има още хора и русофили които гледат към Русия визите никога няма да паднат!
120
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете в чичко гугъл "истината за чернобил" и отворете статията в сайта "Строго секретно".
119
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като от сутрин до вечер навсякъде се рекламира този сераил не става за нищо. Всички хубави сериали си се гледат без такава масова досадна реклама.
118
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНапротив, ти си се объркал. Южна Корея 80те години беше по зле от България, която по това време имаше стандарт среден за Европа. САЩ вкараха милиардите едва 90те години в Южна Корея.
117
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо уникално няма във филма освен невероятната погнуса която предизвиква.
116
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 127Трол, руснаците имат много по-достоверни филми и сериали за режима,не трябва да се гледат западни бози.
115
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Да не би за САЩ бългаите да са някаква втора категория хора полу-човеци с които не е нужно да се спазват договорите?"Ооооооо не не всичките "бългаите"........ а само русофилите и петоколонници, като теб.Не се срамувай да задаваш други въпроси, ако имаш.Да, имам. САЩ отказват визи на близо 25% от кандидатите защото били русофили. Защо САЩ мрязят Русия и смятат българите русофили за хора *** втора категория? И как САЩ разбират кои българи са русофили - следят ли ги. Благодаря.
114
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжлив филм без капка истина за случилото се. Важното е овците да изпаднат във възторг.
113
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникален филм, демонстрация на един унищожителен режим в най-точен детайл. Русия си е клоака и до ден днешен.
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 111Бъркаш годините. САЩ вкараха в Ю. Корея над 3 млрд долара още през 60-те.През 70-те и 80-те Ю.Корея имаше увеличение на БВП с по 10-15% на година.През 80-те години бяха втората икономическа сила в Азия след Япония.БВП-то им от 60-те години беше 2 млрд долара, до края на 80-те беше 250 млрд долара.БВП на България в момента е 50 млрд.
111
5
 
4
 
! Отговори
Dan преди 4 години
До ТРЯБВА до DanСъжалявам за ***!Това не е нещо, което трябва да застига невинни хора!Но помисли малко, всички ставаме жертви на идеология и пропаганда - предимно комунистическата.
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бира се отпуска само за членове на профсъюза!" - надпис на работническа лавка.
109
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам човеК мерил радиациятас уред в завод,който ги е произвеждал за износ и над БГ не са отчетени вредни стойности. Вярвам на него и на урада произведен по БГ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ,А НЕ НА ЗАПАДНАТА СОРОСКА ПРОПАГАНДА. Облака се е насочил към Скандинавските страни.
108
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Между другото какво става с визите за САЩ"Ми, за такива, като теб няма да паднат никога........а за нормалните, като нас няма проблем.Други въпроси?Да, ето какъв въпрос ме вълнува: САЩ и ЕС имат договор за безвизов режим, а България е пълноправен член на ЕС от 11 г., спазва договора и пуска американците без визи. САЩ защо не го спазват? Да не би за САЩ бългаите да са някаква втора категория хора полу-човеци с които не е нужно да се спазват договорите? Преварително благодря за отговора.
107
4
 
8
 
! Отговори
Тони преди 4 години
По-големи глупости не бях чела. Или си малолетен и нищо не знаеш, или си изкуфял червен дъртак, който много добре знае, че това изобщо не беше така, но който е програмиран да прави пропаганда на отминалия социалистически строй.
106
6
 
6
 
! Отговори
ТРЯБВА до Dan преди 4 години
Човече трябва да се радваш - ти си около 50-60 годишен , не си засегнат от радиацията иначе досега да си умрял . Преведох си твоя поздрав за Майка ми - как не те срам , тя умря от рак преди 5 години защото живеем близо до Сърбия .
105
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобил го взривиха сепаратистите, това е доказан факт от много години. Има дори един филм на BBC, който показва героизма и саможертвата на украинците. Това е цялата истина и ние трябва да сме им благодарни, че срутиха перверзнта система на комунистите.
104
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за краварите българите са нещо по-долно и от индианците80 те милиона изтребени с класически оръжия - най-големия геноцид в човешката историяи тия ми говорят за човешки права и демокрацияя неграмотниците от крадливата герббава клика да видят как до 60-те години черни и бели се возят в различни сектори на автобуса в най-демократичната държавадето дължи богатството си н а робски труд и безумно крадене от всички народи
103
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оффф, стига с този Чернобил, дайте малко как в Северна Корея диктаторът Ким е извършвал екзекузии с минохвъргачки, колко хора екзекутира днес диктаторът Ким с минохвъргачката си?