Колко ти трябва да си човек: "Два дни, една нощ"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
23 юни 2019 10:40, Петя Славова
2
Колко ти трябва да си човек: "Два дни, една нощ"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Неприетите в Белгия отново са на фокус във филма на братя Дарден "Два дни, една нощ". Любимците на фестивала в Кан, които са и два пъти носители на "Златна палма", отново ни въвеждат в света на онези, които трудно се справят с всекидневието.

Историята им се развива в Лиеж. Главната им героиня е Сандра (Марион Котиар)  – белгийски провинциален, индустриален район, който се слави с доста висока безработица за страната.

Сандра е в сложен етап от живота си. Преживяла депресия, тя се завръща на работното си място. Вместо с разбиране към случилото й се, нейните колеги я посрещат с добре премислен за тях ход - да бъде уволнена, а те да си разпределят заплатата й. Героинята разполага единствено с два дни и една нощ, в които може да ги разубеди.

Режисьорите Дарден събират сюжета в добре познатата ни тяхна стилистика, в която са създадени и други техни филми като "Розета" и "Детето". Камерата следва от близо героинята, а случващото се с нея ни доближава до документалния изказ.

Покрай драматичната история на главната героиня излизат наяве и други аспекти от човешката "еволюция", разнищена от социалните аспекти в днешното общество, които влияят на решенията ни. Човещината вече не е на почит, а лицемерието и стремежа към трупане на благосъстояние отхвърля напълно старите ценности.

"Два дни и една нощ" така и не получава "Златна палма" в Кан, но се сдобива с номинация, а за изпълнението си Котияр е с номинация за "Оскар" за най-добра актриса в главна роля.

Гледайте "Два дни, една нощ" на 23 юни от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари