За онези, чийто живот е бил твърде кратък: "Балада за войника"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
13 юли 2019 09:01, Петя Славова
29
За онези, чийто живот е бил твърде кратък: "Балада за войника"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Във времето на Великата Отечествена война ни връща класиката на Григорий Чухрай "Балада за войника" от 1959 г. Историята ни среща с младия 19-годишен войник Альоша Скворцов, извършил подвиг, обезвреждайки два германски танка. Вместо почетен орден, героят иска да получи отпуск да види майка си.

По пътя към дома, Чухрай ни повежда към действителността извън фронтовата линия, срещайки героя с различни персонажи. Историята ни потапя в мрачната реалност, която обаче не е успяла да убие човечността.

В контекста на сътресенията от войната, филмът разказва за различни видове любов – романтичната любов на млада двойка, утвърдената любов на семейна двойка, майчината любов на майка към нейния син.

Младежът със светло лице и детски поглед става еталон за смутното време, в което много млади хора губят живота си. Срещата с майка му, макар и кратка, ще бъде последна в живота му, мимолетното запознанство с момичето Шура  (Жана Прохоренко) ще бъде неговата първа и единствена  любов.

Чрез неговата съдба, Чухрай улавя трагедията на всеки дом в страната, който едва ли се е разминал без поне една жертва. "Той би могъл да стане прекрасен гражданин. Той би могъл да строи, да отглежда земята. Но той завинаги ще остане в паметта на нашите войници. Руските войници", гласят заключителните фрази на "баладата", почитаща онези, чиито живот  е бил твърде кратък и който е можел да бъде изживян по съвсем друг начин.

В ролите ще видим още Владимир Ивашов, Антонина Максимова, Николай Крючков, Евгений Урбанский и др.

"Балада за войника" е с множество отличия:Специална награда на журито от Международния кинофестивал в Кан, Франция (1960), Награда Златна врата за най-добър филм от Международния кинофестивал в Сан Франциско, САЩ (1960), Награда Златна врата за най-добра режисура на Григорий Чухрай от Международния кинофестивал в Сан Франциско, САЩ (1960), Награда БАФТА за най-добър чуждестранен филм (1962) и Награда Бодил за най-добър европейски филм от (1961).

Гледайте "Балада за войника" на 13 юли от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 


29
Още от Изложби
У-лицата с Митко Стафидов: Човек сам подрежда света си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На 19 съм, видях рекламата преди няколко дни. Отидох да ям късно, защото играх баскетбол навънка, и докато сменям програмите хванах началото. Наистина ме докосна много, някак си дори и със мойте кусури имах някаква връзка с героя. Като гледам каквито и да е филми за войната ми идват сълзи като се замисля за всички хора, които са умрели. Понякога и без да гледам филми. Втората световна война наистина е най-голяма трагедия в модерната ни история и да се надяваме че така ще си остане.
20
1
 
9
 
! Отговори
жреца преди 2 дни
Кой говори за политика и война бе, Спец! Точно обратното. Говорим за човешкото, ярко изразено на фона на политиката и войната и умението на сценаристи и артисти да го покажат. Това прави тези филми вечни, а не количеството изстрели, взривове и рамбовски ефекти, с които изобилстват съвременните ,,суперпродукции"!
19
3
 
7
 
! Отговори
99 преди 3 дни
До Спеца

Колкото и голямо желание да имаме, няма как да пренебрегнем политиката.
По времето на Великата Отечествена война младият 19-годишен войник Альоша Скворцов, извършва подвиг, защитавайки Отечеството си от нацисткия агресор.
Моите уважения към смелостта ти, Спец, но кажи честно, какви високи и непреодолими интереси на българския народ те принудиха през 2003 година да водиш много тежък бой в Кербала, Ирак? Не бяха ли това интереси на Пиндостан, а не на българския народ?
18
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тия филми ги гледаме от 50 г. и вече ни омръзнаха...
17
2
 
7
 
! Отговори
Спеца преди 3 дни
През 2003 година се наложи да водим много тежък бой в Кербала, Ирак. Оставете политиката. Войната е страшно нещо.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Чрез неговата съдба, Чухрай улавя трагедията на всеки дом в СССР, който едва ли се е разминал без поне една жертва. В Русия съществуват къщи, не блокове, не входове, а къщи с по 5-6 загинали във Великата Отечествена война.
15
2
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 3 дни
Ще го гледам с удоволствие за пореден път.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Подобни филми трябва да се гледат непредубедено, за да можеш да се потопиш в идеята на създателя им.
13
18
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 дни
Как може да съпоставим егоистичния стремежа за пари, с готовността да умреш за другите?
————-

Готовността е да умреш за другаря Сталин, който ще ни заведе да си плакнем ботушите на Ламанша.

Ми хайде тогава земи тия девет грама в тиквата ...
12
2
 
14
 
! Отговори
Фанфан Лалето преди 3 дни
Бе, не чакайте 22, а с 2-3 клика гледайте каквото си поискате! Но, чувството е друго! Да гледаш филм чрез сайтовете е все едно да правиш банкет и секс сам! Сам, сам! А там ще бъдем милиони заедно пред екрана в един и същ духовен час....! Ех, киното, киното...! И задните незаети редове!!!
11
6
 
21
 
! Отговори
Цингарела преди 3 дни
Какво знаят тея хлапета сега ?!! Аз компетентно мога да ви кажа, че може да нямаше банани, но секса при Живков бе в пъти по качествен и човечен! Имаше и чувства, нали така, разбирате не всички, разбира се! Когато комисията начело с професор Вучков преди няколко години проведе конкурс за най добър БГ филм, по случай 100 г. родно кино, първите 10 филма бяха до 1988 г. Невена и Раде Маркович бяха на 4 място! Поклон!
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Такива филми най добре ги изиграват актьори, свидетели на събитията или докоснали се и общували с хора от събитията, продукт на същото време, преживелици и нрави! Васил Михайлов, Петър Слабаков и Григор Вачков по приличат на хайдути, отколкото някое младо актьорче със софийско - пейрастки акцент и излъчване! Та и руските - вижте двете версии на ,,Утрини здесь тихие"! Но техниката сега компенсира. Донякъде!
9
5
 
15
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 дни
Прекрасен и човечен филм.Ще го гледам за "Н"-ти път с удоволствие.Много е тъжен
8
20
 
9
 
! Отговори
Уфф преди 3 дни
Айдееее, още пропаганда!!!
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Силен и въздействащ филм! Но филм създаден за едни по-чисти души. За души готови на саможертва за себеподобните. Сегашния масов егоизъм ще се отнесе с неразбиране към такава интелектуална форма. Как може да съпоставим егоистичния стремежа за пари, с готовността да умреш за другите? Абсурд! Така че очаквам този хуманистичен диамант да бъде оплют. Какво да се прави, въпрос на зрялост.
6
5
 
35
 
! Отговори
Възрастен преди 3 дни
Деца,това беше страхотен филм за времето си .Не напразно обра толкова световни награди. Има много силно политизирани съветски филми но този беше от гледаемите. Както днес са американските клиширани екшъни и от време на време се появи хубав гледаем филм , Става дума за кино,не за политика. ....И още ,животът не е започнал с вашето раждане и не на всички тепърва им растат косми и бради,млади пъпчивци.
5
8
 
12
 
! Отговори
Край преди 3 дни
Да умреш за чужди грешки и то кога не си живял-класика.Няма утеха.
4
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пак извадиха от нафталина стара хибридка
3
26
 
12
 
! Отговори
поправка преди 3 дни
Войната не е Велика отечествена , а Велика междусъюзническа -между съюзниците болшевико-фашисти Германия и СССР ,поделили си половин европа
2
7
 
12
 
! Отговори
диверсант преди 3 дни
Ами, загина! Сега Правителството начело с Валери и Стас Гърневски като бутнат паметника и край на филма!