Късометражното кино - отново с In The Palace

144 филма участват в тазгодишната селекция на феста
30 юли 2019 15:41, Петя Славова
0
Късометражното кино - отново с In The Palace
Снимка: In The Palace

Международния фестивал за късометражно кино “In The Palace"  обяви официалната селекция за тазгодишното си 16то издание във Варна.

Тази година фестивалът ще се проведе във Фестивален и Конгресен център в морски град, а прожекциите ще са между  19 и 26 септември.

За първи път морската столица ще бъде домакин на цялото събитие и съпътстващите го програми - прожекции, професионални конференции и срещи с индустрията, питчинг сесия, изложба и музикален фест.

Селекционната комисия на фестивала получи над 3000 филма, като от тях се спря на 144 заглавия от 41 държави, които ще се състезават за приза на“In The Palace" .

Сред тях попадат 63 игрални, 49 анимационни, 18 документални и 14 експериментални късометражни филма, като от тях в две категории влизат общо 48 студентски продукции. Най-краткия филм е с продължителност 2,22 минути, а най-дългия - 34,33 минути.

Сред селектираните филми има и 20 български заглавия, плод на усилията на родни филмопроизводители. Тазгодишната селекция приютява и носителя на награда ОСКАР, Skin на режисьора Guy Nattiv, както и редица други, номинирани за Оскар, Еми, БАФТА и др.

Организаторите напомнят, че най-добрите късометражен игрален и анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната надпревара ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за престижните награди Оскар в съответната категория на 92-рото връчване на наградите през 2020 г.

Tова признание и тази възможност са без аналог в историята на българската филмова индустрия и нареждат In The Palace до фестивали като Сънданс, Берлинале, както и знаменитите премии "Гоя", "Сезар", кино събитията в Клермон-Феран, Локарно и други от този ранг.

За поредн път екипът на фестивала отбелязва позитивната тенденция все повече български автори да кандидатстват за участие с всяко следващо издание.

Междувременно 5 артиста от страната и чужбина застават зад визуалното оформление на тазгодишното издание на  In The Palace. Илюстратор, художник и татуист са сред хората, дали визия, форма и цвят на посланията на фестивала. Творбите на Божидар Симеонов (Bozhko), Борис Праматаров, Мария Налбантова, Софи Юнг и Себастиан Куик ще бъдат част от предвидената съпътстваща изложба в края на септември във Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари