За травмата и срама в "Заличено момче"

Книгата излиза у нас, а филмът е част от CineLibri 2019
28 авг 2019 22:07, Петя Славова
6
За травмата и срама в "Заличено момче"
Снимка: ИК "Колибри"

След като Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис се събраха в екранизацията на "Заличеното момче" от Гарард Конли, стана ясно, че книгата може да се намери у нас от 30 август.

"Заличено момче" проследява пътуването на млад мъж към истинската му самоличност, търпеливото и великодушно преодоляване на травмата и срама, подклаждани от неговото фанатично и тесногръдо обкръжение.

Под натиска на своите родители – баптистки проповедник и домакиня – деветнайсетгодишният студент Гарард Конли бива принуден да се включи в програмата "Любов в действие" на подкрепяната от църквата конверсионна терапия, която претендира, че "лекува" хомосексуалността.

В противен случай той ще изгуби семейството, приятелите си и Бог, към когото отправя молитви всеки ден от съзнателния си живот. Фактологично прецизните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци и размисли за любовта и природата на сексуалността.

Гарард Конли (р. 1984 г.) е американски писател и ЛГБТ активист. Най-известното му произведение, мемоарната книга "Заличено момче", е писана по време на престоя му в България през 2016 г., преведена е на повече от десет езика и е филмирана под режисурата на Джоуел Еджертън.

Конли е автор на подкаста UnErased, в чиито четири епизода с помощта на многобройни интервюта и архивни материали изследва историята на конверсионната терапия в Америка. Негови произведения са публикувани във в. „Ню Йорк Таймс“, сп. „Тайм“, на уебсайта "Хъфингтън Поуст", сп. "Вирджиния Куотърли Ривю" и др. Живее в Ню Йорк със съпруга си и в момента работи над първия си роман.

"Заличено момче" е в превод у нас на Надежда Розова. Филмът по книгата е удостоен с 8 награди и 41 номинации, включително номинации за "Златен глобус" за най-добра авторска песен и за най-добър актьор в драматичен филм (Лукас Хеджис).

Филмът е и част от конкурсната програма на CineLibri 2019 и ще бъде представен в присъствието на Гарард Конли в София - на 6 октомври, във Варна - на 7 октомври, в Бургас  - на 8 октомври и в Пловдив на 9 октомври.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз кат вида такива работи на екрана,и веднага сменям програмата.За другите незнам,но мене ме е срам да гледам еднополова любов и подобни отношения.Имам чувствуто че ме опипват насила,сякаш някой насила ме заставя да ги гледам тези работи.Мисля че научнопопулярните филми са в пъти по малко пускани по телевизията.А за Бог и религиозна тематика вече никой не прави филми.Добре че поне не гледам никаква телевизия,дори си нямам телевизор в къщи и ми е много добре с ю-тубето и гуглето.Достатъчно ми е.
1
2
 
4
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Мога да споделя, въпреки че не съм "на левият бряг" , във филмите на гей тематика има изключителни филми. Който се интересува от стойностно кино и кинематография ще ги оцени. Не мисля обаче, че този филм ще впечатли с до болка позната сюжетна линия и игра.