"В кръг" – полицейски неволи, човешки скатавки

Филмът на Стефан Командарев вече е в кината
11 ное 2019 20:24, Петя Славова
3
"В кръг" – полицейски неволи, човешки скатавки
Снимка: "Арго филм"

След като се опита да ни покаже "Посоки"-те на таксиметровите шофьори из столицата, Стефан Командарев продължава да изследва случващото се в страната, но този път покрай нощното патрулиране на полицаите. 

"В кръг" е вторият разказ от планираната му трилогия, в който три патрулки "се разхождат" из столицата, сблъсквайки се с тривиалността, безсмислието и безкруполността у всеки от нас.

За разлика от "Посоки" този път режисьорът заменя мелодраматичния песимизъм и кахърно черногледство с доста сполучлив черен хумор, стегнат диалог и точен анализ на случващото ни се през последните години.

Като фон по радиото и телевизията текат анализите за прехода, а персонажите засичат качеството на живот в реално време. Героите циркулират "В кръг" около районите си, срещайки се с отделни случаи, отразяващи безсмислието на системата.

Липсата на духовност, човещина, уважение се засичат, покрай отношението ни към безпомощните, несависимо дали са скитащи тийнейджъри, болни възрастни, безпомощни наркомани, починали.

Командарев много точно е уловил безхаберието на системата, покрай безкомпромисното държане на взелия се насериозно политик (Николай Урумов) и с лекота е отразил мъртвото лице на бюрокрацията ни, докато персонажите му разнасят  из влаковите релси безжизнено тяло на "възкръсналия" Лазар (Ованес Торосян).

Командарев разкоства държавността с усмивка, нещо, което не сме виждали досега в негови филми ("Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Съдилището" ).

Безспорен успех този път е и хомегенното партньорство на актьорите Иван Бърнев и Асен Блатечки, влизащи в образа на доброто и лошото ченге, всеки от тях защитаващ противоречащите се тези кога сме живели по-добре през социализма или днес. Режисьорът вмъква романтична нотка около героите на Стефан Денолюбов и Ирини Жамбонас с втората патрулка и събира поколенията на униформените в лицето на Васил Василев Зуека и Стоян Дойчев ( от "Възвишение") в третата кола.

Макар и изграден върху реални случки, събрани от Синдикалната федерация на служителите на МВР, "В кръг" няма да покаже "красивото лице" на униформените, а ще ги погледне като хора - често заобикалящи правилата и още по-често патещи си затова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Стефан Командарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напоследък само името на тоя чувам, а не е особено даровит...
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по-хубав от предния - Посоки, направо хубав филм, браво!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще го гледам, непременно!Заради "Светът е голям и..." и заради "Съдилището".