У-лицата с Александър Сано: Киното ме прави див и щастлив

Актьорът застава отново до Яна Маринова в следващия им проект
Обновена: 22 ное 2019 07:58 | 18 ное 2019 16:56, Петя Славова
18

Снимка: Екип

След успеха на "Привличане", който изпревари в родния бокс офис хитовите заглавия от Холивуд, Мартин Макариев, Луиза Григорова, Яна Маринова и Александър Сано се впускат в поредното предизвикателство.

Този път филмът е "Диви и щастливи" и тръгва по кината от 22 ноември. В историята екипът залага на екшън, който не се вижда често в родна продукция. Опасните сцени са заснети от оператора Андрей Андреев, а за ритъма на филма е отговорен композиторът Антони Рикев, който използва и емблематични български песни в конкретни сцени, но залага и на авторска музика. Така саундтракът наброява над 20 различни парчета, преброи Александър Сано, който влиза в проекта не само като актьор, но и като продуцент.

Споделихте, че "Диви и щастливи" е вдъхновен от "Телма и Луиз". Срещу какво се бунтуват героините на Яна Маринова и Луиза Григорова във вашия филм?

Филмът ни е вдъхновен от него, но приликите свършват с факта, че две жени бягат от закона и един полицай ги преследва. Хората не бива да приемат нашия филм като римейк. Историите са безкрайно различни. "Диви и щастливи"  говори за приятелството и за това, че всеки има право да е щастлив и може да извоюва щастието си, както го разбира.

Успехът на предишния ви филм "Привличане" ли бе повод за появата на тази продукция?

Яна (Маринова) бе започнала работа със сценариста Борислав Захариев. Звънна ми Марто Макариев - режисьорът и ми каза, че има нужда от мен. Заяви ми: " Скачай на влака" и аз се качих точно докато тръгваше. Така че не бях от последните.  От там с Яна си поехме кормилото като продуценти, за да дадем на Мартин достатъчно комфорт да свърши своята работа. Уверявам ви, че резултатът е на световно ниво.

Какво е различното освен актьор да сте и продуцент?

Екипът ни събра близо 100 души. С поне 90% от тях вече бях работил назад във времето. Познавам всеки и съм наясно от какво страдат хората в тази професия. С всички съм приятел и сме изградили отношения през годините. Отговорността тези хора да получат нормална среда на работа се падна изцяло на нас с Яна и това си беше отговорност. Щастлив съм, че всички влязохме с усмивка в този проект и приключихме работа също с усмивка. Сега си чакаме заслужено да си го видим на голям екран. Готови сме и каним хората с отворени обятия. Искаме да им подарим нещо преди Коледа, което да ги вдъхнови.

С приятели ли се прави най-доброто кино?

Снимането на кино, макар и изкуство, си е бизнес с доста сериозен бюджет. Има хора, които разчитат на тази работа и биват заплатени за нея. С Марто сме си говорили, че бизнес с приятели не се прави. Дори на Запад, обаче историята познава ситуации, в които именно приятели се захващат с нещо заедно и го правят. Аз вече го намирам  за едно от най-нормалните и органични неща.

Затова ли и отново с Яна Маринова сте заедно на екрана?

Явно добре ни се получават нещата, защото  и на наградите на Нова тв в подкрепа за българското кино, в което зрители имат възможността да гласуват във всички категории, "Привличане" обра наградите за най-добър филм. Яна взе приза за най-добра актриса, аз – за най-добър актьор. Това е мнение на зрителите и явно сме сполучлив екип. Смея да твърдя, че "Привличане" е най-гледаният филм за 2018 г. в България, а "Диви и щастливи" е още по-вълнуващ.

Напоследък като че ли се гледа доста българско кино. Ето, че в сегашния бокс офис има три наши филма - "Доза щастие", "Завръщане" и "В кръг". И все пак наблюдавате ли разделение на родното кино на фестивално и друго, създадено специално за масовата аудитория?

Не ми е останало време да наблюдавам, но сигурно е така. В това няма нищо лошо. Преди няколко години хората, които ходиха на кино деляха филмите на български и чуждестранни. Много е хубаво, че самата категория български филм започва да се разделя. Звучи добре. Най-хубавото е, че българският зрител започва да се връща в киносалона, за да подкрепя родното изкуство и то затова започва да става все по-добро.

Във филмовите проекти персонажите ви веднъж стоят от страната на закона, друг път – обратното. Каква е разликата между онези, които решават да завият по грешния път и онези, които следват правилата?

Това е момента на объркване. Убеден съм, че няма изначално родени лоши хора и престъпници.  Просто, онези, които са  поели по този път в етап от живота си, са объркали посоката.

В "Диви и щастливи" привличате зрителите с много екшън. Ще заложите ли на добре познати сюжети, които сме гледали в световното кино или ще ни изненадате?

Едно от огромните качества на "Диви  и щастливи" е, че е много плътен и съвсем не е еднопластов. Има много хумор и екшън и всичко това е събрано в много добра дозирана комбинация. Не мога да кажа, че екшънът е много добър за сметка на другите съставки на прокуцията. Историята носи своето послание и в нея могат да се припознаят много хора. А в плюс има невиждан до този момент в българското кино екшън, който е заснет изключително зрелищно.

Филмът ще може да гледаме от края на седмицата. Освен в България мислите ли да го покажете в други държави?

Вече сме договорили разпространение в съседна Македония. Предстои и разговор за дистрибуция в Сърбия. Преговаряме с шест западни компании за международна дистрибуция. Имаме прожекции на 30-и ноември в Лондон, а на 8-ви декември сме в Глазгоу и Единбург.

Кое вас ви прави див и щастлив?

В момента точно заниманието ми с филма. Иска ми се екипът следващия път да се разрасне още повече. В определени моменти 10 човека вършат работа за 50. Това неминуемо ни прави диви и щастливи. Но най-вече див и щастлив съм от резултата, който се получи. Обещавам на всички, които следят от години изявите ми в киното и телевизионните екрани, че в никакъв случай няма да останете разочаровани, защото този филм ще ви отнесе главите и ще ви накара да мечтаете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да излезе малко стереотипа си, че направо е банален с еднотипните си мимики и начин на изразяване, които са абсолютно едни и същи във всичките му роли...
14
2
 
7
 
! Отговори
Цветан преди 4 години
Много е зле момчето.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ги гледа теа простотии?
12
1
 
7
 
! Отговори
8 инча преди 4 години
антипатични са ми, а и тука за 1см щяха да ме минат!
11
1
 
12
 
! Отговори
КОС преди 4 години
кво е тва име САНО ве
10
1
 
11
 
! Отговори
КОС преди 4 години
кво е тва име САНО ве
9
3
 
16
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Искам и аз да те правя див и щастлив.
8
3
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Е, не - българска е. При това типично.
7
5
 
10
 
! Отговори
етно граф преди 4 години
И на кой му пука за някакво мазно еврейче ?............................"Сано" еврейска фамилия ли е?
6
3
 
9
 
! Отговори
отегчен преди 4 години
Диви и щастливи чалгаджиЕ.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на кой му пука за някакво мазно еврейче ?
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щастлив? Може. Див!? Колко пък да е див поредния кино лигльо на българската кинематография? Голямата тайна на българските лоши момчета е, че те са едни добри момчета. Мислят си, че са диви и лоши, но са просто разглезени.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не да хейтиш,*** слаб актьортакова дърво,поне в нашия випуск,не имало
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе не е киното...
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко речи,ко?