Ксавие Долан ни открива любовта с "Матиас и Максим"

Филмът е част от конкурсната програма на фестивала в Кан за 2019 г.
21 ное 2019 16:37, Петя Славова
5
Ксавие Долан ни открива любовта с "Матиас и Максим"
Снимка: Киномания

Как една целувка може да преобърне живота на двама близки приятели, проследява Ксавие Долан. Филмът му "Матиас и Максим" може да видим на тазгодишната Киномания. Режисьорът показва дълбокото чувство на интимност и изстрадано усещане за ранимост, идващи с осъзнаването на това кой всъщност си самият ти. След като беше показан на фестивала в Кан, българските почитатели на канадското кино ще могат да гледат премиерно за страната ни филма в кино "Люмиер Лидл" на 24 ноември от 20.30 часа.

Сюжетът проследява историята за приятелството между Матиас и Максим. Няколко месеца преди да се премести в Австралия, Максим прекарва уикенд със свои приятели край езеро. Докато буйната група се смее, пие и препира, домакинята им заявява, че има нужда от целувка между двама мъже за своя студентски филм, имайки предвид Матиас и Максим. Но този кратък момент предизвиква драматично пропукване в отношенията между двамата младежи, карайки ги да се запитат какво всъщност искат един от друг.

Вместо да изведе на преден план терзанията на героите, Долан ни представя техните отличаващи качества като доказателство за автентичността им. Режисьорът отново залага на характерната за него  драматургия в съчетание с въздействаща музика.

Докато голяма част от режисьорите улавят буйната енергия и дръзките решения по време на младежките години, Долан насочва вниманието към друг, не по-малко драматичен период от живота – на меланхоличното сбогуване с тази житейска фаза, след която настъпва несигурния и изпълнен с терзания живот на 30-те години.

В актьорския състав на "Матиас и Максим" е и Ан Дорвал, снимала се в ролята на майката във филма "Мамо", спечелил наградата на журито през 2014 г. в Кан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 4 години
Повече такива филми трябва да има! Да се знае, че най-истинската любов е между двама мъже. Останалото е просто пoрнoграфия.
2
4
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Ми радвай се!Ти,значи,си латентен гей!Ще изживееш едно невероятно усещане отзад!В началото ще те наболява,но стискай зъби,евроценностите искат жертви!И след време може да ти дадат званието "Заслужил демократ"!На прав път си,действай!!!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това филм за гейове ли е? Ако е за гейове ще го гледам. Не съм гей, но харесвам гей-филми.