Българското кино - все още "на антибиотици"

Екраните ни са почти монополизирани, разказва проф. Халачев
13 яну 2020 17:06, Петя Славова
9
Българското кино - все още "на антибиотици"
Снимка: БГНЕС

Състоянието на българското кино се подобрява, но то все още е "на антибиотици". Това каза  пред "Фокус" проф. Любомир Халачев - кинооператор, сценарист и режисьор по повод Международния ден на киното. Въпреки това, според него в сравнение с 90-те години, състоянието на седмото изкуство у нас е сравнително по-добро.

Още по темата

"Въпросът, че в България има добри сценаристи, режисьори, оператори, актьори и т.н. е само наполовина верен, защото те не са достатъчни. Те са сравнително малко в количеството на общото кино и затова ние нямаме толкова добри пълнометражни и игрални филми, колкото бихме искали. Защо не се появяват по екраните? Отговорът е много прост. Екраните в момента са почти монополизирани и за да попаднете там този, който излъчва вашия филм трябва да има финансов интерес. При положение, че един български филм рядко надминава 80-100 хил. зрители, очевидно за такава аудитория този, който го излъчва, няма достатъчно приходи", поясни той.

Според проф. Любомир Халачев няма да има осезателни промени в Закона за киното и няма от къде да дойдат допълнителни пари за изкуството у нас. Той обаче изрази надежда да могат да се прокарат и ползи за киното.

За късометражното кино проф. Халачев обясни, че то има хубава производствена среда, но тежка разпространителска. Той изрази оптимизъм за развитието му, защото много млади хора се ангажират да го правят.

По думите му, между 50 и 100 хил. лв. струва производството на една серия в сериал, докато една серия от чужд сериал може да бъде закупена със 150-200 долара, добави режисьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Фрръуу преди 4 години
То е на тежки наркотици по-точно казано!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛегендатаВсичко зависи от жанра.Фентъзи сериал със 100 000 на епизод няма как да снимаш.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 200 долара може да се закупи епизод на някоя сапунка или на някой сериал излъчван в нормалните страни преди около 4 години.
5
0
 
4
 
! Отговори
Sadia преди 4 години
Ne aktiori,a pianizi I alkoholizi.
4
0
 
4
 
! Отговори
Имало едно време преди 4 години
И пак ще има. Някога. Не не сега.
3
1
 
5
 
! Отговори
Имало едно време преди 4 години
Българско кино. Преди 30г.
2
2
 
8
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Аз съм против държавата да спонсорира нещо от което в целия ми съзнателен живот не сме видели файда. За какво са ни псевдо културтрегери. Който е талантлив ще получи признание и без милионите от бюджета. 100 000 била струвала една серия от български сериал. По света има всякакви продукции правени с бюджет за гризки Слънчо, които хорат гледат и уважават.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цъървуля не моое сам все не кой тряя да муу пумага