Самюел Финци: Не разбирам - защо да съм горд с родината си?

Германският актьор с български произход откри Берлинале с пламенна реч
21 фев 2020 14:00, Нели Христова
647
Самюел Финци: Не разбирам - защо да съм горд с родината си?
Снимки: БГНЕС

За германците Самюел Финци е "германски актьор от български произход". Самият Финци пък не спори с това твърдение. Преди да излезе на сцената на тазгодишното Берлинале, той даде няколко интревюта, в които обясни, че преди всичко е гражданин на Европа, а родината за него е субективно понятие.

"Какво значи родина, това е някаква химера. Да имаш корени, това означава, че не можеш да се движиш, защото си вкоренен. Листата окапват, стават сухи. Питам се дали пък родината не е една илюзия, от която човек има нужда, за да се чувства сигурен. Аз предпочитам една отворена Европа. Има тенденции да сме по-националистични, по-регионални. Но какво може да бъде по-хубаво, от това, да живеем заедно в Европа“, отговаря Самюел Финци на въпрос от  "Берлинер Курир“, коя е родината му.

Запитан, дали го плашат десни популисти и забелязва ли тревожни тенденции, Финци отговаря: "Да, особено в България, страната, в която съм роден. Ужасявам се от тамошния популизъм. Но хората там се чувстват доста изоставени и това е една от причините. От друга страна мнозина сами са си виновни, защото не са успели да се освободят от старите структури.“ 

"Берлинер Курир“ също изтъкват произхода му и се интересуват дали еврейските му корени някога са предизвиквали враждебност. Финци разказва, че в Германия не му се е случвало, за разлика от България заради отказа му да се определи категорично като български актьор: "А аз и не съм такъв. Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, споделя той.

А на въпроса как е реагирал на тази враждебност баща му Ицхак Финци, Самуел Финци споделя, че бил подкрепен от семейството си: "Казах просто, че не разбирам много изискването да бъда горд с родината си. Мога да се гордея с работата си, с живота си, но не и с родината си. Няма да развявам нито единия, нито другия флаг. Не се чувствам горд обаче, когато гледам политическото положение в България“.

Снощи, Самюел Финци откри Берлинале с пламенна реч, която също засегна България:

"Тук имаме пъстра група от цял свят. Пътувахте ли приятно насам? Никой не препречи пътя ви, нямаше гранични заграждения и стени? Не ви задържаха на някакъв остров, нали? Никой не ви попречи да дойдете на Берлинале, никой не ви унизи. И никой не ви принуждаваше да научите френски? Във времена, когато хората са принудени да бягат за живота си, такива неща всъщност се случват. Независимо какви са заплахите за демокрацията и свободата, независимо колко токсична е атмосферата или колко някои хора тероризират нас и обществата ни - знаете, че имаме проблем с крайната десница - никога няма да приемем това за нещо нормално.

Приветстваме всички вас с добре дошли на Берлинале и в открития град Берлин.

Аз самият съм актьор с т.нар. имигрантски произход. Роден съм и съм израсъл в България - страна, за която мнозина германци, ако са чували за нея, казват че е там някъде долу. Когато бях дете, България беше социалистическа държава, границите бяха затворени, не можеше да пътуваш.

Ходех на кино "Дружба" 2-3 пъти седмично, беше евтино и беше черно-бяло. Но когато светлините угасваха, се оказвах в друго място и време. И срещах други хора - ескимоси, Орсън Уелс, бях в Париж и чух как Хъмфри Богарт казва на любимата си в "Казабланка": Go back to Bulgaria! Тогава бях и в Берлин с филмите на Фриц Ланг и те жигосваха образи и спомени в мозъка ми.

Последваха безсънни нощи и кошмари, видения, че на рамото ми е прогорена буквата М (алюзия за "Метрополис" на Фриц Ланг - бел.ред.). М като мигрант, малцинство, човек...

После ходех по улиците и нещо зло ме следваше, исках да избягам, да избягам от самия себе си, но не можех... у мен гореше този огън, тази амбиция... Разкъсвах се от въпроси "Кой съм аз?", "Кои сте вие?", "Какво искате от мен?", "Не мога да го направя, но трябва!" Трябва да се изкача на тази сцена... И тази буква М на рамото ми... Като "модератор" (водещ).

И ето ме тук, в Берлин, с ДНК-то на моите родители евреи, с всичките онези герои от черно-белия екран... Ето ме тук като модератор на това изключително събитие. Само си представете - ако преди 30 години тази страна и този град не ми бяха предоставили дом, тази вечер нямаше да имате водещ. Помислете си, откъде да знаем дали като затваряме вратите си днес, не оставяме отвън някой, който може да е надеждата на Германия? Затова не забравяйте - не бива отново да издигаме стени, особено в Берлин не бива да го забравяме, това е открит град."


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
461
1
 
29
 
! Отговори
Nr1 преди 4 години
поредният надъхан евреин от еврейския заговор замислен още от лорд Коуденхоф-Калерги за омешване на народите и подчинението им на "Биг брадър",сега упорито провеждан от Сорос и подобни ***. Защо не обичаш родината си Сами,че баща ти беше многоуважаван артист в България и не се срамува,че живее в нея все още...
460
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Родина е "майката" на всички ние които сме се родили в нея, може би в тоя смисъл той визира майка си,и че не е горд с майка си а не с родината си. И в другия смисъл учтиво го поздравявам на майка, леля, стринка и все по списък!
459
4
 
34
 
! Отговори
Адолф Джугашвили преди 4 години
Ако не беше България, този нямаше да съществува дори като сперматозоид, защото баща му още щеше да се рее из облаците като дим от Аушвиц, Освиенцим, Треблинка или Бухенвалд....
458
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това човече говори много объркано, да не говорим, че там където му се разбират бръщолевениците,са всъщност безподобна глупост!За каква реализация, която не му се е случила тук говори,за какво политическо положение!?Та нали точно баща му е един от известните Български актьори,признат и уважаван в Родината ни?Щом той е могъл да се реализира, защо на наш Сами нещо му е пречило!? Елементарно същество,опитващи се да направи добро впечатление на тамошните среди...
457
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е мъчно за Финци, наистина! Щом може да каже това, очевидно не е намерил себе си, родината си и смисъл в работата си и му трябва помощ, подкрепа от германската публика.
456
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
500- много добър пример, точно това имам предвид....
455
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем очаквано. Най-доброто му превъплъщение е в "Съдба на плъх".
454
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 496 Ти неразумний, отдавна си си отрязал корените.Нямаш право да говориш! А за случващото се тук, можеш да благодариш на подобни същества като коментирания. И на много по-дълбоки и прикрити машинации за които сърфиския ти мозък е плитък. Ти бягаш а не се биеш . Тези които остават или се връщат могат да говорят,а ти смучи палеца и порастни някой ден!
453
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия напоследък много се умиляват на фантасмагориите на чужденци с неевропейски имена.
452
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога, колкото и да съм "Голям" в това, което правя, макар по-голям от Бог да няма, не бих казал подобно нещо за родната си земя... Корени този човек няма, камоли български. За германците е интересен, екзотичен, преди всичко с произхода си, очевидно не с таланта си, защото иначе нямаше да се коментира в интервюто!!!
451
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това семитско име може да мине и за абориген.
450
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз също напуснах България преди около 20 години за по добър живот, прибирам се често заради семейството си, но е покъртително и много тежко да гледам как хората се променят за лошо - злоба, агресия, ненавист, ориенталски тесногръдие. Освен с няколко ярки моменти от историята ни, красотата на природата и малцина които държат човещина в себе си няма нищо което да си заслужава гордостта.
449
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родината му е тази която ги спаси от газовите камери и трудовите лагери навремето. Да, това същество не трябва да изпитва гордост, а благоговени спрямо народа, който прости и спаси децата на отколешния и може би най-голям Неприятел през вековете!
448
7
 
18
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
И до сега не чул Германец,Французин или какъвто е друг от друга държава да си плюва държавата.Ако не ти изнася поне си трай.Лицемерието в тия по-старите е повсевместно.
447
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам, защо България трябва да е горда с теб? Освен това вие нямате родина.
446
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
навремето в училище ни учеха че сме трудолюбиви, гостоприемни, учтиви и толерантни.... но истината е че сме просто злобни и завистиливи, и става все по лошо
445
6
 
53
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 години
Някой да е видял евреин при социализма преди и сега да работи по полето,по строежите,по заводите или по мините? Някой да е забелязал евреин в затвора,въпреки че много от тях крадяха и се изгавриха със всичко българско. Някой да е срещал честен или благодарен евреин? Е,как да ги нарече човек такива?
444
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шях да повърна преди малко като прочетох , че На тоя баща му е 86 годишен и чака второ дете от българката Лиза Боева която е на 41 години.Щях да повърна не от друго, а от тази Лиза Боева!Нямам думи!
443
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ддд. Водещ щяха да си намерят,нямаше да останат без водещ. А всичко избълвано не му прави чест. Все пак цял свят знае, че България е спасила евреите си. А и му е дала възможност да бъде това което е, позволявайки му да получи образование. Безплатно. Сега и дисидент ще се изкара. Г-н Финци го преиграва някак си.
442
4
 
42
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 4 години
Не наричай България твоя Родина.....гад еврейска такава!