Самюел Финци: Не разбирам - защо да съм горд с родината си?

Германският актьор с български произход откри Берлинале с пламенна реч
21 фев 2020 14:00, Нели Христова
647
Самюел Финци: Не разбирам - защо да съм горд с родината си?
Снимки: БГНЕС

За германците Самюел Финци е "германски актьор от български произход". Самият Финци пък не спори с това твърдение. Преди да излезе на сцената на тазгодишното Берлинале, той даде няколко интревюта, в които обясни, че преди всичко е гражданин на Европа, а родината за него е субективно понятие.

"Какво значи родина, това е някаква химера. Да имаш корени, това означава, че не можеш да се движиш, защото си вкоренен. Листата окапват, стават сухи. Питам се дали пък родината не е една илюзия, от която човек има нужда, за да се чувства сигурен. Аз предпочитам една отворена Европа. Има тенденции да сме по-националистични, по-регионални. Но какво може да бъде по-хубаво, от това, да живеем заедно в Европа“, отговаря Самюел Финци на въпрос от  "Берлинер Курир“, коя е родината му.

Запитан, дали го плашат десни популисти и забелязва ли тревожни тенденции, Финци отговаря: "Да, особено в България, страната, в която съм роден. Ужасявам се от тамошния популизъм. Но хората там се чувстват доста изоставени и това е една от причините. От друга страна мнозина сами са си виновни, защото не са успели да се освободят от старите структури.“ 

"Берлинер Курир“ също изтъкват произхода му и се интересуват дали еврейските му корени някога са предизвиквали враждебност. Финци разказва, че в Германия не му се е случвало, за разлика от България заради отказа му да се определи категорично като български актьор: "А аз и не съм такъв. Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, споделя той.

А на въпроса как е реагирал на тази враждебност баща му Ицхак Финци, Самуел Финци споделя, че бил подкрепен от семейството си: "Казах просто, че не разбирам много изискването да бъда горд с родината си. Мога да се гордея с работата си, с живота си, но не и с родината си. Няма да развявам нито единия, нито другия флаг. Не се чувствам горд обаче, когато гледам политическото положение в България“.

Снощи, Самюел Финци откри Берлинале с пламенна реч, която също засегна България:

"Тук имаме пъстра група от цял свят. Пътувахте ли приятно насам? Никой не препречи пътя ви, нямаше гранични заграждения и стени? Не ви задържаха на някакъв остров, нали? Никой не ви попречи да дойдете на Берлинале, никой не ви унизи. И никой не ви принуждаваше да научите френски? Във времена, когато хората са принудени да бягат за живота си, такива неща всъщност се случват. Независимо какви са заплахите за демокрацията и свободата, независимо колко токсична е атмосферата или колко някои хора тероризират нас и обществата ни - знаете, че имаме проблем с крайната десница - никога няма да приемем това за нещо нормално.

Приветстваме всички вас с добре дошли на Берлинале и в открития град Берлин.

Аз самият съм актьор с т.нар. имигрантски произход. Роден съм и съм израсъл в България - страна, за която мнозина германци, ако са чували за нея, казват че е там някъде долу. Когато бях дете, България беше социалистическа държава, границите бяха затворени, не можеше да пътуваш.

Ходех на кино "Дружба" 2-3 пъти седмично, беше евтино и беше черно-бяло. Но когато светлините угасваха, се оказвах в друго място и време. И срещах други хора - ескимоси, Орсън Уелс, бях в Париж и чух как Хъмфри Богарт казва на любимата си в "Казабланка": Go back to Bulgaria! Тогава бях и в Берлин с филмите на Фриц Ланг и те жигосваха образи и спомени в мозъка ми.

Последваха безсънни нощи и кошмари, видения, че на рамото ми е прогорена буквата М (алюзия за "Метрополис" на Фриц Ланг - бел.ред.). М като мигрант, малцинство, човек...

После ходех по улиците и нещо зло ме следваше, исках да избягам, да избягам от самия себе си, но не можех... у мен гореше този огън, тази амбиция... Разкъсвах се от въпроси "Кой съм аз?", "Кои сте вие?", "Какво искате от мен?", "Не мога да го направя, но трябва!" Трябва да се изкача на тази сцена... И тази буква М на рамото ми... Като "модератор" (водещ).

И ето ме тук, в Берлин, с ДНК-то на моите родители евреи, с всичките онези герои от черно-белия екран... Ето ме тук като модератор на това изключително събитие. Само си представете - ако преди 30 години тази страна и този град не ми бяха предоставили дом, тази вечер нямаше да имате водещ. Помислете си, откъде да знаем дали като затваряме вратите си днес, не оставяме отвън някой, който може да е надеждата на Германия? Затова не забравяйте - не бива отново да издигаме стени, особено в Берлин не бива да го забравяме, това е открит град."


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
501
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нещо такова като "гражданин на Европа" - това е една фикция. Европа е географско понятие, все едно кякой да е балкански гражданин, или пък рилски, дунавски, пирински гражданин и т.н. Има граждани на определена ДЪРЖАВА, другите "граждани" са или национални предатели или пациенти на някой психодиспансер!
500
2
 
8
 
! Отговори
назначен отгоре преди 4 години
На тоя нашенец майка му е българка!Да го питаш за кво се прави на еврейн!?Но иначе поведението му е разбираемо-типичен български слагач!
499
1
 
6
 
! Отговори
излишен финци преди 4 години
Какво казва Левски?Аз съм истински българин, защото като чуя България ми трепти сърцето и съм готов да убивам за нея! ..........................Как да обясниш това на един толкова семпла личност, като Финци? Та той е едно дърво без корен, а те и листа не могат да произведат!
498
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е хитър. Знае в коя държава да отиде и знае много добре, че ако му се откаже нещо веднага той ще ги обвини в антисемитизъм, а именно немците вече 85 години ги обвиняват за Хитлер и са като марионетки на конци поради този факт. Този защо не говори за братята си сеферади в Испания как са имали за традиция да убиват ритуално християнски деца.
497
4
 
10
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Не бива да се обобщава, Финци е евреин, това не е срамно. Има прекрасни хора евреи, има и безкрайни гадове от други нации. Но да плюе по родината си, изглежда отвратително. Израснал е в охолно семейство в София, получил образование в добри училища, на кого дължи това? Моите деца съм ги възпитавал с прикказките, в които баща му, Ицхак Финци, на прекрасен български влизаше в ролята на различните герои. Дълбок поклон пред бащата Финци за приноса му кам българската театрална култура.
496
4
 
2
 
! Отговори
ти можеш да поправиш преди 4 години
единствено собствените си комплекси... най-атлетични са африканците, най-музикални също, най-работливи - азиатците, най-грозни - англичаните, най-нещастните, които всъщност се имат за щастливи са северните народи... виждам ти е сложно, чети повече ;)
495
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е неблагодарен за спасеният им живот. Но отново започнаха да се появяват немци тип Адолф и смачканите немци един ден отново ще се надигнат и тогава тежко му и горко на г-н актьор от еврейски произход. Г-н да се радва, че не попадна на онова момче с 9-те жертви.
494
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че кой пък, е казал, че трябва да си горд с родината си? Това е личен избор не задължение. Айде, хващай пътя, Сами.
493
5
 
16
 
! Отговори
Една българка преди 4 години
Че той какъв българин е,скапан евреин,една от най-долните,мръсни и миризливи нации в света!!!Луд късмет,че не ги е докопал Хитлер!Както се казва "голям го вади,ама мек" !
492
1
 
16
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Естествено че НЕ българин няма как да приеме България за родина. Само че може да е малко благодарен, за това, че Цар Борис и България е спасила евреите. Иначе предците му щяха да са заминали не знам къде си, а него нямаше да го има! Както и да е, всеки си плаща за изборите, които прави!
491
2
 
22
 
! Отговори
Стамо пръча преди 4 години
Да е благодарен,че дедите му са се пръкнали в България,щото България е спасила евреите си. Виж,ако бяха го стори в ДЕ,най-вероятно водещия на фестивала щеше да е друг
490
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха-ха, мисля че грешиш, бих те порпавила и тука,освен че сме генетично най-интитлигентната нация но и найатлетичната.Интелекти и мускул = балкански машини!
489
1
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Най-богатия континет на света е Африка и най-бени са хората в Африка!Към днешна дата Африка е унищожен, опоскан континент, но нито нещо се е развило, нито се е променило, затова пък едни Западни държави са дълбоко проспериращи... на всяко златно, диамантено или нефтено находище, е записано тяхното име, даже и на нашите тук. Кът така че... моем си приказваме до шестък ;)
488
2
 
15
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Няма значение,че са спасени някакви чавки!Те се прекланят само пред финикийските знаци!Чафка недей да се мяркаш повече в България!Само,че там дето си ще дойде време да станеш на калъпсапун!
487
3
 
17
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
До Анонимен, България беше просперираща, вече не е! А заа да станем отново просперираща държава, трябва да се научим да бием и да крадем, като Запада, който е проспериращ, но на каква цена?За да има един, значи друг гладува.. не ли? На гърба на трупове е тоя просперитет, не на качества ;)
486
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обсолютно съм съгласен с теб!затова и сме преосперираща държава!
485
5
 
10
 
! Отговори
може и сами да... преди 4 години
проследите, българският гений е и в най-великото изобретение, и в най-голямата измама... отделно, българинът се е родил със знанието, той е просветен!Но не си мислете, че сте българи, само защото сте родени в България, земята българска подхранва само истинските българи, а не *** разни ;)
484
8
 
17
 
! Отговори
извинете, да ВИ преди 4 години
поправя... Българите са най-интелигентната нация на света, само за 20 г. през социализма са задминали и евреите, затова и е взето решението да бъдем унищожени като нация, претопени и разхвърлни! Отделно, българският ген е устойчив на всичко и след 500 г. изкуствено робсто, подкрепяно от западните ни "приятели" го доказва, за сметка на това се наблюдава резко побеляване сред турския етнос и о, ЧУДО, турският ген е изчезнал, заменен е с български...
483
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
извинете , да те поправя, ние сме найинтелегентната нация на света.... след Русия де!
482
2
 
16
 
! Отговори
тъпо, много тъпо преди 4 години
Листата от дърветата окапват и се превръщат в тор за дървото... този няма български корен, личи си, че е *** по рождение, а българите са интелигентни хора ;)