Цената на насъщния в София: 50 лв. за самун безглутенов хляб

В рецептата има само три продукта - бадемово брашно, био яйца, кокос
108
Цената на насъщния в София: 50 лв. за самун безглутенов хляб
Снимка: Facebook

Хляб за 50 лв. продават в София. В социалните мрежи снимката на тежащия 1,3 кг хляб предизвика бум от коментари, като според част от публиката цената е абсолютно безумна и непосилна, а според останалите - инвестицията в качествена храна води до спестени разходи от лекари.

Насъщният е подходящ за спазващите кето диета и за хранещите се безглутеново. В рецептата му има само три продукта, обясниха за “Труд” занаятчиите от малка пекарна в центъра на София. Хлябът се приготвя основно от бадемово брашно, с малко кокосово в добавка и 18 био яйца.

Според производителите се продава почти без надценка, тъй като качествено бадемово брашно струва 30 лв./кг, а влаганите био яйца излизат около 12 лева. Средно на ден продават 1-2 самуна, като в пекарната може да се поръча и по-малък като размер хляб. 500 грама от кето продукта излизат 20 лв., а филия хляб можете да опитате срещу 5 лв.
Срокът на годност на продукта е от 3 до 5 дни, тъй като е без консерванти, но предвид малкото вложени продукти и липсата на набухвател остава годен за консумация и след двойно по-дълъг период. Скъпо е да се храниш с качествени храни, вместо с пълни с вредни продукти, категорични са производителите.

Цената на пазара се определя от търсенето, обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Клиентите трябва да следят основно за това производителят да е легален, за да се гарантира, че използва качествени суровини в производството си.

Близо 50 на сто към момента е делът на сивия сектор в хлебопроизводството и държавата губи милиони всяка година, обясни Кушкушева. И допълни, че се очаква това да се промени през септември, когато бъде готова наредбата към Закона за храните за регистрация на доставчиците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: хлябценасофияпекарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
4
 
! Отговори
БургаШки лешпер преди 3 години
Такааа... разбивката е следната:12 био яйца х 60 гр. = 720 гр., 12.00 лв."Малко" кокосово брашно (150 гр.), 2.00 лвБадемово брашно: 300 гр., 10.00 лв.Вода, 200 мл.: 0.01 лв. ТОТАЛ: 24.00 лв.Извод: изпечете си го у дома :)
86
2
 
2
 
! Отговори
Глутена е навсякъде преди 3 години
Най- доброто брашно за безглутенов хляб е оризовото. То се усвоява от организма даже по- добре от пшениченото.Перфектно е за диета за сваляне на килограми.Но НЕ се препоръчва за диабетици!
85
0
 
3
 
! Отговори
Бжо преди 3 години
Пишете страшни глупости, само от бадемово брашно става безглутенов хляб, страшни смешници
84
1
 
3
 
! Отговори
Глутена е навсякъде! преди 3 години
Болест на Дюринг е водят към автоимунните заболявания....Но ... Автоимунно заболяване може да дреме в организма цял живот и да не се активира.Активира се от СТЕС и ХРАНА!Затова и масово българския народ е болен. Живеем под стрес за насъщния и се храним с ***!Човека отглеждал житни култури от 8000г? Това сравнено с човешката еволюция е като 1 минута! Нашите организми все още не са свикнали напълно с глутена! Затова и има алергии, непоносимост към глутен, цьолиакия диабет и т.н....
83
2
 
1
 
! Отговори
Глутена е навсякъде! преди 3 години
До Алтерниращ веганист коментар 87.Аз съм с непоносимост към глутен- Болест на Дюринг. Рядко за България заболяване, но свръх разпространено в САЩ. Причината е може би ГМО. Все по- често започва да се среща Дюринг в България! Глутен има и в киселото мляко, салама, кашкавала и т.н. Нишестето е най- евтината спойка за много храни. ВНОС НА ЛЕКАРСТВА ЗА ДЮРИНГ В БЪЛГАРИЯ НЯМА!!!
82
0
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Измислена и подвеждаща новина!Нито е насъщен, нито е хляб(поне според традиционните рецепти).Това е продукт с 18 яйца и още кой знае какви добавки и измишльотини. Ама ей тъй да има какво да пишат,а ние да има какво да коментираме.Дето се казва"Лаф да става".Другия път пишете за живота на Марс, все същата ще е!
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ami shte si go yadat sobstvenicite na pekarnata. Otkachalki
80
2
 
1
 
! Отговори
Лекар до 88 преди 3 години
Вземи се поинтересувай какъв процент са хората с диабет в България и тогава коментирай. Винаги сме били на едни от първите места заради прекомерната консумация на изделия от брашно. И не, не е вярно, че в лимец, спелта...няма глутен. Хората с непоносимост реагират и на тях
79
1
 
9
 
! Отговори
do 88 преди 3 години
Не глутена, а препаратите с които се третира житото, странните сортове които дават по-висок добив и консервантите в брашното са вредни, но за по-лесно "глутена".Преди 50 години сме яли спелта, прочети защо не я гледат (малък добив)
78
0
 
11
 
! Отговори
биолог преди 3 години
Всъщност този точно хляб нали е за болни ? Значи те не са мнозинство и темата се преекспонира. Цената е спекулативна естествено, но говори за злоупотреба със нещастието на болните. Вложените компоненти/съставки не са от злато все пак.
77
3
 
17
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Безглутенов значи а? Хората от над 8000 години култивират глутена така, че да дава повече и повече а сега от едно 5-10 години се оказа, че глутена бил отрова и едва ли не всеки който не гояде ще умре я от инфаркт я от подагра я от мозъчен инсулт! Та питам аз и отговор не искам що така бре! Явно модата ви определя живота! Еми докато е така ще сме на това дередже!
76
0
 
11
 
! Отговори
Яница преди 3 години
Эа българина хлябът е свещен - неэаменим!!! Една поговорка гласи - "като има хляб има всичко"!!! Брашното эа хляба се смила от раэлични култури - пшеница, царевица, ръж - но чак пък бадемово брашно, подигравате се с хората и обичайте ни!!! ???? И това доживяхме - 50 лв эа хляб!!!
75
5
 
16
 
! Отговори
Пиле на грил преди 3 години
Поредна шашава работа!Най-бедната държава в Европа?!В нея провокативно предлагат хляб на цена четири пъти по-висока от луксозен,немски Великденски козунак от бутикова пекарна в Берлин! Попфолк"певицата" ххххх е купила хляба, защото се храни по системата на диетолог,астролог и чакръкчия! Баба й от Левуново изрязва с ножица снимката й от вестник и я лепва на буркан с лютеница,че преди да иде в София много я ядеше! А другата й баба от Видинско село й суши риба,че пак колет ще й праща!
74
3
 
16
 
! Отговори
Ту преди 3 години
Заглавието е подвеждащо,хлябът в София е по евтин от този в провинцията.Това не е безглутенов хляб,а по скоро кекс.
73
3
 
17
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
Като вземете с тези заглавия - "Цената на насъщния в София - 50 лв за самун..." Кого точно лъжете? Себе си ли? Нас ли? Никой на никого не бие телеграма да си купува безглутенов, кето, био, бадемов и не знам си още какъв хляб. Нормалният хляб в София е дори 10-15 стотинки по-евтин, отколкото в много от малките градове, където пазарът на хляб се контролира от някой местен дерибей. Просто "софиянци" имат изор да си купят и някакъв хляб от по-прилични продукти за 2,50-3,00 лв.
72
4
 
23
 
! Отговори
Интересно преди 3 години
За същите пари 50 лева (около 22 паунда) в Лондон ще си купя 10 без глутен хляба, всеки от по 400 грама, което е 4.00 килограма, сигурно в тоя хляб от пекарната в София слагат натрошени диаманти и златен прашец, най-вероятно го дават в торбичка от индийска коприна, и се доставя до дома на клиента с карета-файтон, теглена от поне 8 арабски чистокръвни жребци, иначе не бих могъл да си обясня тази цена
71
2
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
До Анонимен 47Да, знам за цьолиакията, аз самият съм с глутенова ентеропатия, но това е хляб от бадемово брашно, а не толкова, че е безглутенов... и е гъзария, не необходимост. На пазара има безглутенови брашна, в пъти по-евтини. Пък и без зърнени може да се живее, човек свиква с всичко. А за непоносимостта към глутен - не е нова, но многократно се е увеличила, провокирана основно заради допълнителните добавки на глутен към тестените изделия - вид имунен отговор на организма.
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безглутенов хляб не се приготвя с тези съставки. Това не е сладкиш, че да слагаш бадемово брашно. В България наистина има липса на такъв вид храни или те са нереално скъпи. Липсват и алтернативи на кравето мляко за хора, които имат непоносимост към лактозата или са избрали да не ги консумират. Жалко защото тези храни наистина са здравословни. Глутенът е основната причина за диабет. А прекомерната консумация на краве мляко води до много ниско ph и ставаш лесно податлив на вируси и бактерии
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клиентите трябва да следят основно за това производителят да е легален, за да се гарантира, че използва качествени суровини в производството си.баааах маа мy , тази женица чува ли се кви ги плямпа ? а данъчните кво праят ?
68
3
 
17
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Някой си изпира парите, не го интересува хляба.. отворете си очите