Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"

В неделя интернетът в страната бе спрян, а лидерът на опозицията се скри
Обновена: 10 авг 2020 23:22 | 10 авг 2020 23:15, Нели Христова
135
Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"
Снимка: БГНЕС

Още по темата

"Последният диктатор в Европа" Александър Лукашенко се опитва с всички сили да постави ситуацията в Беларус "под контрол", както той сам се изрази малко преди изборите в неделя. След като първите данни от вота бяха оповестени и от тях стана ясно, че за Лукашенко са гласували близо 80% от хората, ситуацията в страната, най-вече в столицата Минск, ескалира. Но сякаш властите в Беларус са чакали това цял ден.

За втора поредна вечер беларуската милиция влезе в сблъсъци с демонстранти в Минск, след като бе обявено, че държавният глава Александър Лукашенко е победител в спорните президентски избори, предаде Ройтерс.

Според очевидци милиционери са издърпвали демонстранти от тълпата и са ги биели с палки. Задържани са над 30 човека.

Междувременно ръководителят на беларуската служба за държавна сигурност, каза пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу основния опонент на Лукашенко Светлана Тихановска, посочи Ройтерс.

Иначе още през деня в неделя жители на Беларус споделяха видеа, как полицията и военните настъпват в големите градове. А според мониторинг групата NetBlocks, цитирана от BBC, интернетът в страната е бил спрян, а телефонната мрежа е работила на случаен принцип. Връзката била "значително разрушена" в цял Беларус и се влошавала през целия ден, създавайки "информационен вакуум". В центъра на Минск Twitter, Viber и Telegram спряха да работят, а магазините отказваха да приемат кредитни карти, тъй като плащането без интернет не може да се осъществи.

Първата мишена на властите бяха журналистите - още в 14:00 часа в неделя няколко представители на чуждесранни медии бяха арестувани. Фотографът Мстислав Чернов е приет в болницата с мозъчно сътресение, след като е пребит от полицията.

След като става ясно, Лукашенко може да запази властта си, хората излязоха да протестират по улиците. Според The New York Times напрежението ескалира, когато полицейски ван с врязва в тълпата, блокирала голям булевард в Минск, а няколко души са ранени. Тълпата започва да крещи "Отивай си!" и "Напусни!".  За да се справи с протестиращите от тук нататък, полицията използва водни оръдия, гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ. Видеа показват насилието, което се упражнява върху хората, как те са завличани и хвърляни в черни ванове.

В Минск линейките постоянно летят из града. Няколко души вече са в интензивното отделение на болниците.

"На магистралата има бронирани автомобили и хора, които дори не са в униформи, а с дънки, тениски и пушки в ръце. Страшно е, когато не знаеш кой е бандит и кой е полицай. Ще гласувам срещу страха", казва Владимир, местен бизнесмен, който идва пред урните със съпругата и детето си. 

В други гарове част от полицаите са свалили екипировката си и са се присъединили към редиците на протестиращите срещу Александър Лукашенко, за когото се твърди, че е напуснал страната.

"Не знам кой е гласувал за него, как може да е събрал 80%?", казва 25-годишният Димитрий пред The New York Times, но ситуацията в страната е ясна. Александър Лукашенко има контрол върху преброяването на гласовете, има огромна система за сигурност и шумни държавни медии, които са непоколебими в подкрепата си към него и заглушаването и презрението си към неговите съперници.

Един от тези съперници тази година бе Светлана Тихановская, която се кандидатира след като съпругът й е арестуван. По време на своите митинги, тя събра подкрепата на близо 200 хил. души, което е изключително постижение в полицейска държава като Беларус, чието население е около 9 млн. души, а опълчването срещу Диктатора често приключва със затвор. В последните часове преди изборите съперничката на Лукашенко трябваше да се скрие на тайна локация в Минск, след като полицията арестува 8 членове на партията й.

Безпрецедентен брой гласоподаватели чуха думите на Тихановския и се появиха пред урните в неделя. А така, поне според Тихановская, фалшифицирането на изборите би било по-трудно. Но не и за добре смазаната машина на Лукашенко, чиято дясна ръка е именно избирателната комисия. Тя определи дългите опашки като "провокация", а кампанията на Светлана като "тоталитарна секта". Стотици хора бяха оставени пред избирателните секции, без да упражнят правото си на вот, след като избирателната комисия отказа да удължи часовете са гласуване.

Според независимите избирателни анкети, проведени извън избирателните секции в чуждестранните посолства, картината е друга - Лукашенко е спечелил едва 6,25% от вота, а Светлана Тихановския цели 79,69%, пишат от The Independent.

"Това със сигурност е най-големият протест, който съм виждал в Беларус, откакто Лукашенко дойде на власт", казва Дейвид Марпълс, професор в Университета в Алберта и експерт по Беларус, пред The Guardian. "Струва ми се, че цялата страна наистина се е обединила около промяната", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите разследват ли 3те хиляди ареста кадър по кадър с Беларус? От името на една изтрещяла журналистика в България питам.
50
3
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Не си прав разбира се. Тук е Демокрация а това означава, че няма диктатор който да държи кокъла и да не го пуска с цената на всичко. Излизат на протест, после нови избори, нов кабинет и толкоз. Промяна нулева и така до безкрай. Не може да обвиниш враг който е невидим както е при "демокрацията" точно против това се бореше Фюрера, против идилията и лъжата която наричат "свобода". Поне като има диктатор, той коли и беси но си поема отговорността за това.
49
11
 
5
 
! Отговори
Лукашенко преди 3 години
Време е за моите решения! Оставка за Радев!
48
4
 
9
 
! Отговори
Тихия преди 3 години
Както каза ония плондер Ал. Йорданов, така трябва, защото в Европа навсякъде е така. Американчетата слагат капии навсякъде, само че точно в Беларус е било на принципа, ако мине...а и да сравняваме Лукашенко с Борисов, айде без глупсти...
47
11
 
5
 
! Отговори
така е преди 3 години
До (-_-)познвам и от едните и от другите и потвърждавамтова което нашите протестиращи искат е дефакто да върнат на власт хора като тоя лукашенко и да станем като белорус зле от всякъдеа ония протеситращи искат да станат европейска държава като насговорил съм с някои от тях имат ни за пример
46
14
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До (-_-)Така е. В Беларус са възвишени и свестни, защото им е писнало един диктатор да ги тласка към Джуджистан и да живеят мизерно вече 26 години , а тук са утайките (и се образовай малко). За 50 лева на ден, дадени от мафиоти-убийци като Черепа и Маджо пречат на цял един град и искат 100 човека преврат да правят.
45
4
 
6
 
! Отговори
точно преди 3 години
До до говввнатаако правилтеството беше диктаторско както го обвиняват до сега отдавна да сме забравили че имало мизззерници по улиците нищяха да бъдат отдавна отмити с водни оръдия и насолени със сълзотворен газ
44
6
 
6
 
! Отговори
до говввната преди 3 години
нашите протестиращи говввна да гледат и да си правят извод кои са наистина мафиите и диктаторитеБорисов ги гали с перце и полицията ги пази а те пърррдят ли пърррдят срещу тяхизррроооди
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стигнах до: според независимите избирателни анкети в чуждестранните посолства.... и спрях да чета нататък
42
4
 
8
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 години
Трудно ми е да съдя, след като ни поднасят само едностранчива информация. Няма да се учудя, ако Лукашенко е същия безпардонен *** като нашата тиква, който също дойде на власт чрез избори. По-вероятно, обаче, ми изглежда т.нар. опозиция да са служители на външни сили, нещо като руския "Нахални" или нашите "ДБ". Не си и представям, как един изборен резултат от 6% може с фалшификации да стигне 80%.
41
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Аре да гледате БНТ 4
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така всеки ръководител дето не позволява на *** да опоскат страната му или не допуска еврогейската зараза е все диктатор? Ама те много станаха вече: Ким, Кастро, Кадафи, Садам, Башар Асад , Ево Моралес, Уго Чавес, Мадуро Янукович, Путин, сега и Лукашенко Много диктатори, много нещо!
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слагайте му въжето. След него, ще дойде сина му или някой нов генерал. Единственият начин е въжето на цялата партия :)
38
4
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Разпределянето на Беларус започна. Да видим кой колко ще вземе.
37
8
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Следва ''майдан'', окупация на източна Беларус от ''ихтамнети'', създаване на Витебска и Гомелска народни республики. Разбира се, Путин е ''не причом''. Сценарият е ясен. В този контескст Лукашенко засега е необходим.
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До България в НАТО и ЕСМомче, не си занимавай с московски простотии на никого не си интересен.
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко Тиквата да гледа Лукашенко и да види какво ще му се случи.
34
5
 
7
 
! Отговори
бой по кратуните преди 3 години
Това нищо не е, репресиращия апарат на ГЕРБ изтезаваше протестиращи на Орлов мост, взе им палатките, остави ги голи и боси в дъжда.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Александър Лукашенко има контрол върху преброяването на гласовете, има огромна система за сигурност и шумни държавни медии, които са непоколебими в подкрепата си към него и заглушаването и презрението си към неговите съперници.------Брей, то като в България.
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При всяка една диктатура, всички живеят зле. Само диктаторите живеят добре и спят върху пачки пари.