Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"

В неделя интернетът в страната бе спрян, а лидерът на опозицията се скри
Обновена: 10 авг 2020 23:22 | 10 авг 2020 23:15, Нели Христова
135
Сблъсъци и недоволство в Беларус, тълпата иска Лукашенко "да напусне!"
Снимка: БГНЕС

Още по темата

"Последният диктатор в Европа" Александър Лукашенко се опитва с всички сили да постави ситуацията в Беларус "под контрол", както той сам се изрази малко преди изборите в неделя. След като първите данни от вота бяха оповестени и от тях стана ясно, че за Лукашенко са гласували близо 80% от хората, ситуацията в страната, най-вече в столицата Минск, ескалира. Но сякаш властите в Беларус са чакали това цял ден.

За втора поредна вечер беларуската милиция влезе в сблъсъци с демонстранти в Минск, след като бе обявено, че държавният глава Александър Лукашенко е победител в спорните президентски избори, предаде Ройтерс.

Според очевидци милиционери са издърпвали демонстранти от тълпата и са ги биели с палки. Задържани са над 30 човека.

Междувременно ръководителят на беларуската служба за държавна сигурност, каза пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу основния опонент на Лукашенко Светлана Тихановска, посочи Ройтерс.

Иначе още през деня в неделя жители на Беларус споделяха видеа, как полицията и военните настъпват в големите градове. А според мониторинг групата NetBlocks, цитирана от BBC, интернетът в страната е бил спрян, а телефонната мрежа е работила на случаен принцип. Връзката била "значително разрушена" в цял Беларус и се влошавала през целия ден, създавайки "информационен вакуум". В центъра на Минск Twitter, Viber и Telegram спряха да работят, а магазините отказваха да приемат кредитни карти, тъй като плащането без интернет не може да се осъществи.

Първата мишена на властите бяха журналистите - още в 14:00 часа в неделя няколко представители на чуждесранни медии бяха арестувани. Фотографът Мстислав Чернов е приет в болницата с мозъчно сътресение, след като е пребит от полицията.

След като става ясно, Лукашенко може да запази властта си, хората излязоха да протестират по улиците. Според The New York Times напрежението ескалира, когато полицейски ван с врязва в тълпата, блокирала голям булевард в Минск, а няколко души са ранени. Тълпата започва да крещи "Отивай си!" и "Напусни!".  За да се справи с протестиращите от тук нататък, полицията използва водни оръдия, гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ. Видеа показват насилието, което се упражнява върху хората, как те са завличани и хвърляни в черни ванове.

В Минск линейките постоянно летят из града. Няколко души вече са в интензивното отделение на болниците.

"На магистралата има бронирани автомобили и хора, които дори не са в униформи, а с дънки, тениски и пушки в ръце. Страшно е, когато не знаеш кой е бандит и кой е полицай. Ще гласувам срещу страха", казва Владимир, местен бизнесмен, който идва пред урните със съпругата и детето си. 

В други гарове част от полицаите са свалили екипировката си и са се присъединили към редиците на протестиращите срещу Александър Лукашенко, за когото се твърди, че е напуснал страната.

"Не знам кой е гласувал за него, как може да е събрал 80%?", казва 25-годишният Димитрий пред The New York Times, но ситуацията в страната е ясна. Александър Лукашенко има контрол върху преброяването на гласовете, има огромна система за сигурност и шумни държавни медии, които са непоколебими в подкрепата си към него и заглушаването и презрението си към неговите съперници.

Един от тези съперници тази година бе Светлана Тихановская, която се кандидатира след като съпругът й е арестуван. По време на своите митинги, тя събра подкрепата на близо 200 хил. души, което е изключително постижение в полицейска държава като Беларус, чието население е около 9 млн. души, а опълчването срещу Диктатора често приключва със затвор. В последните часове преди изборите съперничката на Лукашенко трябваше да се скрие на тайна локация в Минск, след като полицията арестува 8 членове на партията й.

Безпрецедентен брой гласоподаватели чуха думите на Тихановския и се появиха пред урните в неделя. А така, поне според Тихановская, фалшифицирането на изборите би било по-трудно. Но не и за добре смазаната машина на Лукашенко, чиято дясна ръка е именно избирателната комисия. Тя определи дългите опашки като "провокация", а кампанията на Светлана като "тоталитарна секта". Стотици хора бяха оставени пред избирателните секции, без да упражнят правото си на вот, след като избирателната комисия отказа да удължи часовете са гласуване.

Според независимите избирателни анкети, проведени извън избирателните секции в чуждестранните посолства, картината е друга - Лукашенко е спечелил едва 6,25% от вота, а Светлана Тихановския цели 79,69%, пишат от The Independent.

"Това със сигурност е най-големият протест, който съм виждал в Беларус, откакто Лукашенко дойде на власт", казва Дейвид Марпълс, професор в Университета в Алберта и експерт по Беларус, пред The Guardian. "Струва ми се, че цялата страна наистина се е обединила около промяната", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па те тълпите са си така, недоволстват и искат. Проблемът е, когато почнат да колят.
90
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До пияница мистикДали са искали е друг въпрос Но фалшификации нямаше и то просто защото ,нямаше как да станат ,а отделно че нямаше нито нужда нито смисъл
89
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
редакцията много правилно е нарекла водещите брюкселски политици - тълпа.ганг един вид, дето иска банг... ама с тея *** то е ясно кй ще е пасивната страна.
88
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Путин и Си Дзин Пин са поздравили Лукашенко за изборната победа. Май нашия даже се ослушва. Това говори достатъчно за изборите в Беларус.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така....направих си тренировката, изгорих биреното шкембе, и съм готов за троловете :))Скъпи герберасти, защо подкрепяте селяка Лукашенко, нали сте демоккрати и европейци, може би сте наистина *** :))
86
0
 
5
 
! Отговори
doo-doo преди 3 години
новият Хуан Гуайдо - Тихановская. писна ми от този сценарий.естествено, че са го чакали силовите ведомства това цял ден, да не се заспали преди 30 години като у нас. наясно са какво става. и поне да кажеш че е масово явление, а тук "полицаите се присъединили към протестиращите".9,4 млн население, 200 000 кв км - не можахте да си измислите 3 града/села извън Минск да сложите в една новина да ИЗЛЪЖЕТЕ както трябва на нечетна бройка.
85
0
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Няма никакво недоволство, само десетима платени соросоидчета и жендьрчета , а Лукашенко си го премести в другия крачол ! Да живее великият държавник и ръководител Александър Лукашенко !
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОНЕЖЕ ЛУКАШЕНКО Е НЕУДОБЕН НА ЖИДО-РЕПТИЛИТЕ ДЕТО УПРАВЛЯВАТ ЗАПАДА Е (ДИКТАТОР) ЗА ТЯХ И НАЛАГАТ САНКЦИИ НА БЕЛАРУС,ПОНЕЖЕ НАШИЯ ДОКАЗАНО КОРУМПИРАН И ДЕБЕЛ ДИКТАТОР 0БОРИСОВ С ИСТИНСКА ФАМИЛИЯ БЕХАР Е УДОБЕН И ПОСЛУШЕН НА ЖИДО-РЕПТИЛИТЕ , ВЪПРЕКИ,ЧЕ НАРОДА Е ПРОТИВ НЕГО И ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ УПРАВЛЕНИЕТО НА ББ ЗА ЛИЦЕМЕРНИЯ ЗАПАД ТУЛУПА НЕ Е ДИКТАТОР И НЕ МУ НАЛАГАТ САНКЦИИ И ГО ПОДКРЕПЯТ.ТЕ ТОВА Е НАГЛЕДЕН ПРИМЕР ЗА ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ НА ЗАПАДА
83
7
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ПижоХахахахахаха....Ееееее, Пижо, ти изби рибата ве....хахахах. Значи да разбирам, че по време на соца 99,9% от 9 милиона българи са искали почти до един бай Тошо да ги управлява. Защото имаше за парлама и някакви други кандидати от БКП и ОФ, не беше само той. Както и тези трите от Беларус бяха ей така пуснати, уж че са опозиция на Лукашенко, а то бюлетините вече са били напечатани и преброени
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си полицай / милицопнер е най-безчестната и противна професия. Само *** биха избрали да бият синовете и дъщерите си за удоволствие.
81
3
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Абсурдно е да се фалшифицират 80% от гласовете! Обикновено фалшификациите са в рамките на 10-12% и когато резултатите между първия и втория са близки и всеки глас е от значение. Но когато разликата е 70% е абсурдно да се говори за фалшификации.
80
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо ЕС и САЩ не се намесят? Беларус много отдавна си плаче за военна операция на НАТО.
79
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм му фен на Лукашенко и новата форма на пожизнени династии в бишия СССР. Но това което видях от кадрите снощи по наша телевизия.... Яки, добре тренирани момченца провокираха полицайте и се нахвърлиха върху тях. И там май се създава основа за яка "демокрация".
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В първата нощ на протестите след изборите са били задържани официално около 3 хиляди протестиращи, а стотици били откарани в болница.По данни на чужди медии по улиците на Минск е имало над 50 хиляди протестиращи.За *** тук, да видят как действат властите като някой се опита да прави барикади</body></html>
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо да напуска лукашенко, като опонентката му е избягала снощи в литва, след като непризнава резултатите от изборите.Не и достигат само едни 5 милиона гласа за да победи лукашенко на избори
76
0
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
"Да напусне" е новото "Dа не излиза ли"?
75
5
 
1
 
! Отговори
фен на БСП преди 3 години
тези сблъсаци там са ногу лоши те са фашиски а тук протестите са ногу добри и правилни. а и тук сме мирни само хапка пийка по някои лев за ракиика и биричка ни дават яица за омлед и домати за салатка на корем на кои му трябва да се бие с полицията
74
10
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Дрогаре ***, четете внимателно и вижте, ако имаше малко повече кураж и сила в него как трябваше да постъпи с вас "кървавия диктатор" - Бойко Борисов
73
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 81Ако погледнат България ще им се приреве от тяхната действителност, а ако погледнат Украйна, ще им се приреве от това какво значи да си съсед на Рушия. Някои страни наистина нямат късмет.
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Долу Бой/Лукашен/ко" - ново послание върху паметника на Съветската армия