У-лицата със Саня Жекова: Продължавам мисията на баща ми

Шампионката ни по сноуборд споделя за новата екранизация на "Мулан"
9 сеп 2020 18:30, Петя Славова
7

Снимка: Форум Филм

Виж други галерии »
Да защитиш семейната чест е нелека задача. В това ще ни убеди една от най-запомнящите се истории от детството, разказана от Дисни – "Мулан". Сега китайската легенда за момичето воин оживява отново под режисурата на Ники Каро. Това е и вторият нов филм (след "Тенет"), който излиза у нас на голям екран по време на пандемията от COVID-19, а на световната премиера на продукцията в Лондон е била шампионката ни по сноуборд Саня Жекова.

Гледате филма за втори път, вече и у нас, а каква беше атмосферата във Великобритания?

Имаше прекрасна организация, на която имах възможност да се запозная с различни инфлуенсъри, спортисти, хора на изкуството от цял свят. Всички те представяха различните държави и бяха избраници на Дисни. Самата премиера беше много бляскава и красива. За съжаление тогава пандемичната обстановка се развиваше с бързи темпове, но в Англия все още не бяха реагирали с по-сериозни мерки. Когато пристигнахме всичко си беше нормално. По улиците имаше много хора, които не носиха предпазни средства. На самата премиера организаторите взеха мерки и актьорите не бяха официално показани пред всички гости. Така че ние нямахме възможност да ги видим отблизо. Все пак преди прожекцията излязоха на сцената. Режисьорката Ники Карло каза няколко думи относно продукцията, представи целия екип и макар отдалеч успяхме да се порадваме на бляскавата им визия. Самият филм беше много впечатляващ. Гледахме го на най-големия възможен екран в Лондон. Имаше страхотен саунд. Бях силно впечатлена и от самата история, защото Дисни знаят как да разказват по най-очарователния начин. Така че атмосферата беше запомняща се.

Намираме сходства между героинята и вас – смела, предана, която има силна връзка с баща си...

Имаше много моменти, които бяха много емоционални за мен. Дори, когато гледах филма за втори път, видях още нови неща. Ключови сцени ми въздействаха още повече. И наистина има сходство между нашите истории. Посланието  на "Мулан" е много  чисто, но то се върти в посоката на това как жената трябва да бъде смела, вярна пред родината си, лоялна, доблестна. Аз се припознах, защото като спортист, представящ България толкова години на световната сцена, носих същото послание към света.

До преди няколко години екшън героите бяха предимно мъже, а сега жените все повече навлизат в този "мъжки" свят.  В спорта, с който постигнахте успехи също се изисква много сила.

Вярвам, че жената носи своята мъжка и женска енергия и е много хубаво, когато те са в баланс. Тогава жената става още по-силна. Във филма тази енергия е загатната по интересен начин. Това, което ме докосна много, е че тази история разказва за желанието на едно смело и духовно момиче да защити честта на родината си, но и честта на баща си и да продължи мисията на рода си. В моята лична история има нещо подобно, тъй като моят баща също дълги години е бил професионален спортист – майстор на спорта по ветроходство и аз всъщност продължавам неговата мисия. Така че това също беше момент, който усетих близък. Вярно е, че в спорта, с който се занимавах, се изискваше и много мъжка сила и смелост, защото както знаете сноуборд кроса е най-опасният снежен спорт по данни на Международната федерация. Така че определено изискваше  специфични качества и преодоляване на големи страхове, които не се отдават на всяка жена.

Какво ви даде спорта?

Със сигурност много, но тези успехи, които съм постигнала за родината си наистина са ме изпълвали с гордост, защото това са моменти, в които изпитваш истинска радост. Когато усетиш, че я носиш и на други хора, това е най-хубавото усещане. И въпреки че спортът е една мирна игра,  в която няма война, на терен се борим за успеха си и се стараем да извадим най-добрият си потенциал, както правят едни истински воини.

Имате ли си любим герой във филма?

Страхотна игра на Лю Ифей, която е млада и обещаваща актриса. Тя влиза в ролята на Мулан и успява да покаже изключително и двете страни на женската сила, включваща именно женската и мъжката енергия. Следващата, която ме впечатли е Гонг Ли, позната от успешните касови, азиатски филми. Тук е в ролята на вещицата Хан. Има страхотна осанка и силно присъствие. Другият човек, който ме впечатли, а не съм виждала в големи филми е Джейсън Скот Ли и разбрах, че се е подложил на много строга диета и тренировки като подготовка за този филм. Харесаха ми още костюмите, многото красиви кадри, цялостната картина. Работата на екипа е изключителна, всичко изглежда адски реално и красиво, а музиката улавяше настроението на героите в точните моменти. Тази история е много известна в Китай, преразказвана стотици пъти и хората вярват в нея.

Помните ли анимираната версия от 1998 г.?

Гледала съм я като много малка и не си я спомням добре, но игралната е направена чудесно. Освен всичко впечатлява и самата приказност. А да се пренесем в друг свят е много ценно за всички нас, които живеем в забързано всекидневие. На премиерата бях с три от децата от сноубордския отбор. Те бяха заинтригувани, а аз бях щастлива, че за два часа ги лиших от мобилните им устройства. За подрастващите е много важно да гледат филми с дълбоки послания, защото интернет пространството и всичко около нас е пълно с всевъзможна информация, но много малка част от нея е истински стойностна. А тази остава отпечатък върху възпитанието на децата и това е важно.

Като казахте послание, вълнувате ли се какви послания дават нашите политици. Тези дни София кипи. Вълнувате ли се от това, което се случва у нас?

Разбира се, самата аз съм се борила за една по-добра страна в последните 10 години от съзнателния ми живот. Вълнувам се, защото вярвам, че трябва да има промяна. В момента нещата не се случват по възможно най-добрия начин. Има много стойностни млади хора, които са ощетени. Бива отнета възможността им да се развиват спокойно, свободно, да успяват, да развиват своя бизнес. Лично на мен това не ми харесва и усвоявам всички процеси, които се случват на политическо ниво, но вярвам, че когато сме обединени, заедно в една кауза, една идея, може да успеем да случим промяната към по-добро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: МуланДисниСаня Жекова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
:)))) преди 3 години
Шампионка по сноуборд? Я припомнете какво точно е спечелила тази, че нещо не се сещам!
3
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Китайска пропаганда! Напишете поне-платена реклама на Дисни и ККП.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анимационната версия от 1998 е невероятна - история, диалози, драматични и смешни моменти...мога да го гледам безброй пъти и няма да ми омръзне...силен, много силен! Очаквам и силна игрална версия, да видим!
1
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Мулан не би направила такива неща, но фенката и може