Уилям Дефо стана най-влиятелният актьор

Звездата бе удостоен с награда във Франкфурт
Обновена: 12 окт 2020 14:52 | 12 окт 2020 14:52, Петя Славова
3
Уилям Дефо  стана най-влиятелният актьор
Снимка: БГНЕС

Американският актьор Уилем Дефо се смята за един от най-универсалните в своя занаят – сега е удостоен с наградата B3 BEN от биеналето B3 във Франкфурт.

Кариерата му като холивудска звезда не тръгва от началото. Той дори се сблъсква със сериозни провали. Но тогава Уилямм Дефо се превърна в един от най-търсените актьори от своето поколение.

След четири номинации за Оскар, той вече може да добави главната награда на "В3 Биеналето на движещите се изображения 2020" към дългия списък на своите награди. Става дума за така наречената награда B3 BEN в категорията "Най-влиятелният актьор", предава "Дойче Веле".

Като тийнейджър Уилям Дефо решава да стане актьор. На 17 години той започва да учи театрални науки, но това е твърде теоретично за него. Той се присъединява към експериментална театрална група, която гастролира из САЩ и Европа. Разнообразната работа – не само на сцената, но и зад кулисите – обучава прецизността на вниманието му.

Американският режисьор Майкъл Чимино му дава първа възможност за излизане на големия екран в уестърна “Heaven’s Gate” (1980). Но в крайна сметка поддържащата му роля отпада от сценария и енергичният млад актьор не присъства във финалната версия.

Той привлича вниманието в САЩ с екшън филма "Улици в пламъци" (1984), в който играе готиния бос на мотоциклетна банда. Откроява се и в холивудския филм "Живот и смърт в Ел Ей" (1985). Година по-късно ролята му на сержант Елиас във виетнамската драма "Взвод" на режисьора Оливър Стоун му донася номинация за Оскар за най-добър поддържащ актьор.

Дефо, който е роден на 22 юли 1955 г. в Апълтън, Уисконсин, не позволява на неуспехите да го сринат. Дори Златната малина, за която той беше номиниран като най-лош актьор през 1993 г. и за най-лош актьор в поддържаща роля през 1997 г., го стимулираха. Той е корав, упорит и има впечатляваща кариера по свой собствен начин.

В допълнение към филмовия бизнес той продължава да играе театър и е съосновател на успешна театрална компания в Ню Йорк, “Wooster Group”. Към момента Дефо е направил над 100 филма. Той се смята за един от най-смелите актьори от своето поколение. Той е играл забележителни водещи роли: Дефо често олицетворява изключително интровертни и своенравни персонажи като художника Винсент ван Гог.

Дефо твърди, че има немски, английски, ирландски, шотландски и френски корени. Актьорът не въплъщава някакъв специален тип роля. Той може да изиграе бруталния убиец, както и хубавия семеен човек и смелия анти-герой.

За него фокусът винаги е върху материала, от който са изплетени сценариите, историята на неговия герой. „Като актьор винаги се опитвате да стигнете до точката, в която се сливате с ролята и точно към това искам да работя“, обяснява Уилем Дефо. “Целта ми е да свържа всичко. Може би никога няма да стигна там, но ще опитам.”

Нееднопластният актрьор дори промени името си от Уилям Джеймс на Уилем.

Актьорът се потапя дълбоко в биографиите на своите герои, например в трагичната история за страданието на художника Винсент ван Гог, който отрязва ухо пред огледалото в края на разкъсания си, уж неуспешен живот. Звездният режисьор Джулиан Шнабел, самият художник, доведе Дефо до ръба на пълно физическо изтощение по време на снимките, за да се доближи максимално до лудостта на художника. Става един от най-великите му филми. Уилем Дафо получи “Копа Волпи” като най-добър актьор на филмовия фестивал във Венеция 2018.

Сега американският актьор с европейски корени ще бъде отличен с прочутата награда B3 BEN на биеналето B3 на подвижния образ във Франкфурт на Майн (9-19 октомври 2020 г.) – в категорията “Най-влиятелен художник”.

Поради общата ситуация с короната обаче той няма да приеме наградата лично в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и понеже матряла е во графа "Слободно време",демек за развлечение,ще добавя:-Раздалечените предни горни зъби са сигурен белег,че притежателя им е галеник на Съдбата!А тя ,Съдбата,обича да работи с..ГЛИНА...Защото тя много лесно се формира.Тя/Съдбата/ избягва "твърдите породи",защото те трудно се поддават на обработка..
1
12
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
леле!..Не го знаех тоя,но малко са стъписах като мернах мустакатата му сбръчкана физиономия....Е,надявам се че не винаги е изглеждал така...иначе "по същество":-Много ми хареса това му признание:-"Дефо твърди, че има немски, английски, ирландски, шотландски и френски корени."..?!?!..пепел ми на езика,но явно бая войници от различни нации са се изреждали на бабите му през войните..