Следите остават в "Остатъчни образи"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
18 окт 2020 14:23, Петя Славова
0
Следите остават в "Остатъчни образи"
Снимка: Bulgaria ON AIR

В живота на известния художник-авангардист Владислав Стржемински ни вмъква режисьорът Анджей Вайда в "Остатъчни образи".

Сюжетът разглежда живота на Стржемински, когато той е вече на 90 години и споделя с младото поколение поуките от натрупания опит в професията и живота.

 Вайда  акцентира върху ролята на артиста, движещ се на ръба, поемащ рискове, но изтриващ с четката си фалша от неразбираеми за него идеологии. 

Творбите му не са компрометирани от доктрините на социалния реализъм, въпреки че този избор му коства работата, както и заличаването на произведенията му от стените на музеите.

Светът отдавна е различен, но образите от миналото остават в спомените, личат върху физиката на главния герой. Но случилото се в живота на твореца не се е отразило на младежкия му дух, който продължава да вдъхновява следващите творци.

Режисьорът на "Пепел и диаманти", "Невинни чародеи" и "Човекът от мрамор" , успява да претвори мислите и идеите на художника, улучил да твори при сложната епоха по времето на Сталин.

Гледайте "Остатъчни образи" на 19-и октомври от 01.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари