Ден на европейското арт кино в Дом на киното

Прожекциите ще са на 8 ноември
Обновена: 4 ное 2020 17:33 | 4 ное 2020 17:12, Петя Славова
1
Ден на европейското арт кино в Дом на киното
Снимка: Арт фест

За пета поредна година CICAE (Международната  конфедерация на арт кината) в партньорство с  Европа Синемас организират в стотици кина  на Европа "Ден на европейското арт кино".

През 2020 година инициативата ще е на 8 ноември. Eдни от най-добрите европейски филми са представени на голям екран в цяла Европа в празника, посветен на богатството и разнообразието на европейската филмова култура.

Така на 8 ноември в Дома на киното, зрителите ще могат да видят специално подбрани заглавия:

Стартът е с прожекция в 14.00 часа на уникалното и вдъхновяващо анимационно творение на Лоренцо Матоти, "Чутовното нашествие на мечките в Сицилия" и е дублиран на български език – изключително подходящ за публика от всички възрасти.

В 16.00 часа продължаваме с "Шарлатан" - най-новият филм на Агнешка Холанд, един от посланиците на "Деня на европейското арт кино", дългогодишен председател на Европейската филмова академия и носител на специалния приз "ФИПРЕССИ 94 Платиниум" на 24-тия София Филм Фест.

основата на сюжета на филма са реални събития - един мъж с изключителни способности е принуден да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които винаги пропускаме да направим… Сценарият на "Шарлатан" е дело на Марек Епщайн, а главните роли са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и др.

Българското предложение в Деня на европейското арт кино е филмът "Сестра" на Светла Цоцоркова – носителят на Голямата награда за най-добър филм на 24-тия София Филм Фест. Не пропускайте възможността да „Сестра“ на голям екран в Дома на киното! Световната премиера на филма бе в Сан Себастиан, където бе отличен с почетен диплом. След това „Сестра“ спечели голямата награда на фестивалите в Котбус и Скопие, отличен бе във Варшава и Клуж, участва с успех в Лондон, Шанхай, Минск, Бенгалуру, Гьотеборг. Филмът ще бъде представен от част от неговия екип, а началният час на прожекцията е 20.30.

С над 100 милиона посетители всяка година в Европа, арт кината играят изключително важна роля в популяризиране на културното многообразие и дават поле за изява на млади таланти. Денят на европейското арт кино е първата обща международна инициатива на организациите на арт кината с цел промотиране на европейското кино и подпомагане сътрудничеството между разпространители, продуценти и киносалони.

През 2020 патрони и посланици на проекта са режисьорите Агнешка Холанд (Полша), Лукас Белво (Белгия) и Каролине Линк (Германия).

 


1
Още от Кино
Пенелопе Крус като "Кралицата на Испания"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
С тоя вирус - всичко отиде на кино...