Да опитомиш насила "Мустанг"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
14 ное 2020 12:55, Петя Славова
2
Да опитомиш насила "Мустанг"
Снимка: Bulgaria ON AIR

В една различна култура ни потапя Дениз Гамзе Ергювен във филма "Мустанг". Историята проследява съдбата на пет сестри, които след смъртта на родителите си, биват отглеждани от роднини. Една невинна тийнейджърска игра до морето преобръща живота им и момичетата се озовават затворници в собствения си дом.

Децата спират да посещават училище и близките им ги подготвят за домакини в предварително договорени бракове.

Ергювен  надниква внимателно какво е всекидневието на момичетата през стените, които постепенно убиват свободолюбието им.

Всяко предишно удоволствие остава в миналото. Табутата се издигат със спирането от училище, прибирането на телефоните, забраната да се виждат с приятелите си, с поредната издигната решетка, непозволяваща на героините да избягат поне за малко от реалността.

Болезнен, ужасяващ от схоластичните принципи, способни да умъртвят всяка здрава психика, "Мустанг" разкрива цената на опитомяването, която е различна за всяка от героините.

Филмът е френското предложение за наградата "Оскар" в категория "Чуждоезичен филм" през 2016 година, като се сдобива и с много награди.

Сред тях са наградата за "европейски филм" в Кан, наградата "Европейско откритие" за дебют на Ергювен, за оригинален сценарий и режисьорски дебют от фестивали в Австралия, Чикаго, Глазгоу, Испания, Хамбург и др.

В ролите ще видим Гюнеш Сенсой, Дога Догушлу и Тугба Сунгьорогу. Гледайте "Мустанг" на 14 ноември от 23.45 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Филмът е доста добър за турски
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хубав филм. Женски.