"Бащата" е българското предложение за "Оскар"

За първи път Петър Вълчанов и Кристина Грозева участваха в надпреварата със "Слава"
19 ное 2020 16:00, Петя Славова
3
"Бащата" е българското предложение за "Оскар"
Кадър от "Бащата". Снимка: София Филм Фест

"Бащата" на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов е тазгодишното българско предложение за наградата "Оскар" в категорията за чуждоезичен филм, съобщиха от Националния филмов център.

Филмът вече спечели няколко сериозни отличия, сред които и наградата "Кристален Глобус" от Карлови Вари. Филмът бе и в Балканския конкурс на 24-ия София Филм Фест. Продукцията бе достойно почетена и на фестивала на българското игрално кино във Варна със "Златна роза", където се сдоби с приза за най-добър филм. Бяха му присъдени още наградата за сценарий – за оригинална драматургия и ярки персонажи. Сдоби се и с наградата за мъжка роля, присъдена на Иван Бърнев и Иван Славов – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие.

Още по темата

"Бащата" е и носител на голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция.

 "Бащата" е семейна драма, която съчетава комични и абсурдни елементи.  Филмът проследява взаимоотношенията между баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след  загубата на майката в семейството.

Абсурдът е предпочитана тема за филмите на двамата режисьори, партньори и в живота, но "в "Бащата" абсурдът не е външно обстоятелство, а произлиза от вътрешния свят на героите", споделя Петър Вълчанов.

По отношение на творческите усилия, които влагат в своите филми, Грозева и Вълчанов заявяват, че "винаги работят заедно, като един организъм, и обичат да се забавляват по време на снимачния процес".

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са познати у нас още с пълнометражните си филми "Слава" и "Урок", както и с няколко късометражни творби и сериали, сред които и детския "Островът на сините птици".

"Бащата" е втората продукция на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, избрана да представлява България на Оскарите, след "Слава" през 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
В Холивуд много си падат по източно европейски психо драми, направо им се лющи кожата от кеф да вникват в професионалното въплъщение на героите от екрана.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този българиски филм е хубаво да се гледа, поне от хората които имат бащи.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анониен преди 3 години
Отдавна не гледам български филми както и повечето хора,пълна простотия са.