25 млн. лв. допълнителна субсидия за родна кинопродукция

Затягат контрола как се харчат парите
4
25 млн. лв. допълнителна субсидия за родна кинопродукция
Снимка: БГНЕС

Още 25 милиона лева годишна субсидия за българската филмова продукция гласува на първо четене парламентът.

С промените в Закона за филмовата индустрия депутатите подкрепиха финансовата рамка за българското кино да се разшири от седем игрални филма на 12, от 14 документалните да станат 22 и да има до 250 часа за анимация.

10 милиона лева ще бъдат допълнително за производство на български филми, както и 15 милиона за инвестиции в родната киноиндустрия, предаде БНР. С промените се въведоха и финансови стимули за филмовите компании, които са снимали продукции у нас, като те ще могат да си възстановяват 25% от максимум 80 на сто от разходите, които са извършили при снимането на филми в България.

Левицата даде принципна подкрепа, но настоя за въвеждане на ефективен контрол на разходваните средства.

"Контролът върху изразходване на обществените средства е слаб и той води до това, че има лобистки характер", каза депутатът Антон Кутев. От ГЕРБ се съгласиха с констатациите на левицата.

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов увери, че затягане на контрола ще се гарантира с промени между двете четения на законопроекта.

"Да направим възможността българското кино да се финансира прозрачно, средствата да отиват върху качество, а не върху два часа лента. Няма да крия, че конфликт на интереси е човекът, който разпределя парите, той да контролира парите. Абсурдно".

Депутатите гласуваха максималния триседмичен срок за внасяне на писмени предложения по законопроекта за филмовата индустрия.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
НЕ ХОДЯ НА КИНО И НЕ ПЛАЩАМ , НО СЕГА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ЩЕ МИ ВЗЕМА ОТ ДАНЪЦИТЕ И ДДС ЗА КНИЖНИ САМОЛЕТЧЕТА ......... ДЖИПКАТА, ........И КИНО !!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Понеже все говорят за запад и САЩ,там колко им дават на тия в Холивуд за производство на филми??Пари само за лапане и локуми по телевизиите каква страхотна продукция произведохме,ама никой не ще да я гледа.
1
0
 
7
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 месеца
Кому са нужни тез тъпотии....