Киното е мъртво, да живее киното!

Каква беше годината за седмото изкуство...
Обновена: 4 яну 2021 08:38 | 3 яну 2021 18:30, Петя Славова
79
Киното е мъртво, да живее киното!
Снимка: БГНЕС

Не един от световноизвестните режисьори са предсказали края на седмото изкуство. Мартин Скорсезе  в навечерието на 2017 г. заяви: "Киното е мъртво. Киното, с което израснах и което съм правил, е в миналото". Но докато тогава режисьорът гледа с подозрение към идеята, че малкият екран ще измести големия, то днес в условията на пандемия цялата киноиндустрия е вложила силите си в телевизионни платформи.

И ако преди години малкият екран бе желания трамплин за актьорите да навлязат в голямото кино, то отдавна вече звездите на седмото изкуство привличат зрителски интерес в тв поредици.

Но всъщност години преди Скорсезе – през 2005 г. Питър Грийнауей обяви киното за мъртво именно в България.

Това стана на среща с журналисти по време на деветото издание на "София Филм Фест." Авторът на "Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник" и "Куфарите на Тълс Лупър" обяви, че 31 септември 1983 г. е точната дата за смъртта на киното, тъй като тогава навлиза дистанционното управление на телевизорите.

И докато тези двама титани в киното вярваха, че телевизията би убила седмото изкуство, то в днешно време на пандемия се оказва, че именно малкият екран е един от последните негови пристани.

Единственият досег със зрителите на много отложени премиери през годината може да стане единствено през малкия екран. Все пак в днешно време да се види зрител в киносалон не само е лукс, но се води и за безразсъдство, а  и повечето държави отдавна затвориха киносалоните. Затова и голяма част от фестивалите започнаха да предлагат онлайн издания.

Но тази година се оказа знакова и с още нещо, което има претенции да промени хода на развитието на кинематографията или поне на сюжетите, които зрителите ще гледат в следващите години, а именно решението на Академията за наградите "Оскар", филмите, кандидатстващи за най-важната категория – филм на годината, да отговарят на няколко (уж) нови правила.

Оказва се, че през 2025 г. за 96-те "Оскар"-и ще могат да кандидатстват филми с участието на транссексуални, хора от азиатски произход, цветнокожи, както и хора с физически увеждания. Според правилата трябва да има поне един такъв актьор в главна или значима поддържаща роля, както и най-малко 30% от всички актьори във второстепенни роли.

Подобни изисквания не идват случайно. Те са провокирани, след като през 2015 г. 20 от 20 номинации за изпълнение на екрана бяха при "белите". Но всъщност до тогава се считаше, че критерият за златна статуетка не се раздава по расов признак, а по професионална заслуга. В случая обаче, в този акт се видя липса на съпричастност, а "Оскар"-ите винаги са имали политически привкус.

И отговорът на Академията не закъсня, включвайки 819 нови членове, от които 45% са жени и 36% са цветнокожи. На тях именно се падна и да оценяват и слабо представени досега етнически и расови общности.

Нововъведенията бяха приети със смесени чувства. Мнозина видяха в това ясен знак за задушаване на изкуството като такова и се появиха и хора от бранша, които открито се противопоставиха на идеята: "Честно казано, никога не искам да бъда нает по тези причини", написа актьорът и режисьор Джъстин Бейтман в Twitter.

Други осъзнаха, че макар и да не са съгласни с нововъденията, по-добре за кариерата им е да си мълчат, за да не предизвикат гнева на "новата вълна”.

Така например Кърсти Али нарече идеята "позор за артистите навсякъде по света", но по-късно изтри туита си, обяснявайки, че е толерантна към възможността да има многообразие.

Всъщност подобно написано правило само буквализира ненаписаното такова, тъй като през последните години расовото и половото богатство в номинираните продукции се усеща осезаемо. И тук идва въпросът изчиства ли се от лицемерието Академията или просто прави правилата такива, че да могат лесно да се заобикалят.

Според мнозина правилата само изглеждат потискащи, тъй като във време на такава силна глобализация не е особено сложно в продукция да бъде нает някой от неравностойно положение или недосатъчно представена раса или етническа група.

Академията събра изискванията си в общо четири "стандарта", за да увеличи представителството и включването на участници с техните постижения както пред, така и зад камерата.

За Стандарт А и B изискванията се оказват не толкова трудни за изпълнение, тъй като дамите често са част в продукциите, що се отнася до коафьор и кастинг. Такъв е случаят и с представителите от по-слабо представена расова или етническа група. А също така изборът им едва ли е от ключово значение за даден филмов проект.

Допълнителните вече Стандарт C и D са насочени към служителите във филмовите компании, които така или иначе отдавна наемат на работа хора от всички социални групи. Сексуалната ориентация от десетилетия не е пречка за участие в продукция. Въпросът е, че ако двама души с еднакви възможности кандидатства за една и съща позиция, плюсът ще е за този от т.нар. онеправдани.

Но що се отнася до продуцентите, те разполагат с отворени вратички, с които да са стриктни към изискванията, без това да влияе на сюжета, а публиката да не усети разлики в крайния продукт.

А и да не забравяме, че понякога именно по време на диктатура са се появявали и най-смелите проявления в историята на киното. Ярък пример за това е Карлос Саура, който създава едни от най-силните си шедьоври именно при управлението на Франко.

Та сега на ход отново са авторите, които се надяваме да притежават таланта да преобърнат правилата в своя полза и да докажат за пореден път своята изобретателност.

А уби ли 2020 г. киното и как то ще устои на случващото се? В какво ще се превърне след няколкото драматични "сюжетни лини", които индустрията ще се наложи да "разплете"?

 To be continued...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
До Петя Славова! преди 3 години
ДНЕС. БГ, ако не ми триете коментарите, и ако ми дадете поле за свободно изразяване на мисълта, ще имати възможността да копирате и други мои мисли! Например: ЦЕНЗУРАТА УМРЯ! ДА ЖЕВЕЕ ЦЕНЗУРАТА! ... С уважение: СКОРПИОН!
62
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Съвременните технологии парализираха киното , а пандемията го доуби . Американски *** заливаха непрекъснато телевизиите и формираха нисък вкус най вече у подрастващите , които в много малка степен бяха запознати с велики италиански , френски , руски режисьори , създали в близкото и далечно минало истински шедьоври . Общо взето съвременния кино фон е жалък .
61
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато по телевизията дават филми "с оскари" ги избягвам доколкото мога. Повечето от тях просто не стават за гледане. За да се съобразиш с всички изисквания, филмът ти трябва да е боза. Е, като е боза няма кой да го гледа.
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американското кино е мъртво, иначе киното на другите държави е в разцвет, пълно е с оригинални сценарии и кино шедьоври, а холивуд се изчерпа.
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Сюжета ще си е същия, само че в коледните филмчета ще се влюбват само с различен цвят на кожата, след главните герои, ще се вървят гей, лесбийка, човек в инвалидна количка, един в усмирителна риза, азиятец каратист, два трима индиянци, една от Лъвов мост и едно дето хем ще го болят гърдите, хем ще го сърбят топките. Виждал съм доста сюжети в които главния герой умира още в началото на филма, не видях правило колко време трябва да играят, така че ...
58
0
 
24
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Заради 2-3% гейове и лесбийки искат да накарат 97-98% от обществото да ги харесва, за да може тия 2-3% да им е хубаво. Лошото,е че след 40-50год. вече ще са 20-30% защото подрастващите са със слаба психика и ще искат да са модерни. И така се разваля едно общество. Но! Природата си знае работата. Обратни е имало винаги, но за хиляди години винаги са си били подтиснато малцинство. И сега ще е така, може да сте сигурни
57
1
 
23
 
! Отговори
И баба знае.. преди 3 години
На сила хубост не става. Каквито и закони да измислят, аз няма да харесвам филми с участието на транс сексуални, просто защото не са ми приятни. Всички тия закони няма да помогнат на малцинствата, а обратното - целят да съсипят нормалните общества. Ако са слаби - като българите, ще ги съсипят. Но силните общества още повече ще злобеят срещу малцинствата, защото насилствено им се налага да ги харесват. Последният Терминатор е съсипан, Star Wars е съсипан - това е резултата от новите правила
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oще ли се гледат американски бълвочи?
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това означава че вече и нормалните ще имат по голям шанс защото в момента са малцинство.
54
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравяме че без да се налагат такива насилствени правила хората се кефеха на ЕдиМърфи, Уил Смит, Джеки Чан, Питър Динклидж брилянтен в "Игра на тронове" защото това са добри актьори с харизма и присъствие което печели зрителя. Не се налагаше хората да ги харесват защото са бели, черни, сини, високи, ниски, жени, мъже... Това са хора сами са си извоювали полулярноста и звездния статус.
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казано с много по-малко думи: Определени са новите правила за получаване на филмовите оскари - не е от значение художественото съдържание на филма, а неговата политкоректност!Е, ние вече сме го преживели и много трудно могат да ни учудят. Оцелели сме и пак ще оцелеем!
52
1
 
26
 
! Отговори
Кино Соростиер преди 3 години
Любимите американски филми са ми тези в които Валхала е пълен с неггри, доктор Уотсън е китайка, Орфей е монголец, папата е жена, а Цезар пакистанец. Обаче ако има роля на жена сериен убиец на бели мъже тя задължително се дава на красива актриса като Чарлийз Терон в пълно противоречие с реалното.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то джендъртенденцията да беше само в киното....с мед щях да ги храня.
50
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че нямаше такива изисквания когато твориха Сержо Леоне и Енио Мориконе, та има какво да гледам, което не омръзва. За да издаде романа "Тютюн", Димитър Димов трябвало да добави геройски образ на партизанин, и така идва героинята Лила... След 89-та романа е издаден и в оригинал, разбира се. Та ние знаем що за *** са квотите за каквото и да било, които изместват знанието и таланта.
49
0
 
27
 
! Отговори
??? преди 3 години
Е, от известно време въпроса "филма хубав ли е или американски?" се смени с "филма хубав ли е или е номиниран за Оскар?"
48
0
 
15
 
! Отговори
Пича преди 3 години
Въпрос: Откога Плюскарите се водят еталон за качествено кино? Напоследък там нито се оценяват редките стойностни независими филми, както е по фестивалите в Европа, нито имат някакво чуство за хумор и забавление, та поне да отличат популярните хитове, както беше при наградите на MTV. Бъкел - просто разни продуценти един на друг си надуват байряците, и се хвалят като робовладелци кой има повече тъмнокожи в плантацията- пардон, продукцията. Ако искате кино, не го търсете там.
47
1
 
13
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 години
А в пАрното кЪ ша е?....за един прЕател питамседем жужута ръчкат една тъмна траверса па она мандръса Снежан/к/а.Тя па гали котиту на приятелката си инвалид
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...обяви, че 31 септември 1983 г. е точната дата за смъртта на киното, тъй като тогава навлиза дистанционното управление на телевизорите."#Странно, телевизорите София-81 в производство от 1981 година ги произвеждаха в два варианта - с дистанционно и без дистанционно.
45
0
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Абе то е ясно, че пуканките ще изместят реалното кино! Поради простата причина, че там са парите! ето за пример поредицата приятели (стара вече), но там 20-25 минутно филмче но с рекламите и го дават час! После в поредиците можеш да измисляш какви ли не продължения! А се и виде и с велики филми като Индиана Джоунс и Междузвездни войни, че можеш да набалбукаш сума ти безсмислени епизодчета ида направиш милиарди на гърба на смислените, стари такива! Та така!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам манга или по-добре хентай, нищо и никой актьор не може да пресъздаде въображението ти от лично нарисуваната творба.