Банов отхвърли исканията на филмовата индустрия

Според министъра на културата нямало предпоставки за корупция
23 фев 2021 10:33, Петя Славова
10
Банов отхвърли исканията на филмовата индустрия
Снимка: БГНЕС

Поправките в Закона за киното в последния момент възмути голяма част от представителите на филмовата индустрия, които призоваха президентът Румен Радев да наложи вето върху текстовете, приети на 17 февруари от депутатите.

Според тях нововъденията са с "ретрограден характер", а схемата за финансиране третира "преференциално комерсиалния успех".

Още по темата

 "Не виждам основание за промяна на Закона за киното", коментира пред bTV министърът на културата Боил Банов. "Не виждам основание за президентско вето, той ще прецени, ще го посъветват. Важни промени се приеха, които водят до много повече средства и възможности за развитието на цялата индустрия", каза Банов и уточни, че филмовите дейци трябва да посочат какво конкретно ги притеснява в текстовете.

Всъщност председателя на Съюза на филмовите дейци конкретизира проблемите в новия закон, като уточни конкретно, че става въпрос за поправки, предвиждащи за държавна помощ да могат да кандидатстват продуценти, които са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги с 1 милион активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто.

Проблемът според режисьора  на "Ага" е, че се създават условия средства, които са предназначени за производство на български филми, да бъдат пренасочени към създаването на телевизионни сериали и телевизионни филми, които да запълват съдържанието на частни телевизии.

По думите на Милко Лазаров, това е нарушение не само на Закона за нормативните актове, но е и преко нарушение на Регламент 651 от 2014 година на ЕС.

Боил Банов признава, че именно тези поправки в последния момент са довели до напрежение в бранша, но отхвърли твърденията, че промените ще доведат до административет произвол и корупция.

Министърът на културата посочи, че промени, свързани с финансирането, са балансирани. По думите му са запазени схемите за кинопроизводство, като бюджетът им е увеличен с 10 млн. лв.

"Киното от 2003 г. чака промяна в този закон, всеки има гледна точка. Като тръгнат не, всеки ще разбере, че е балансирано и е добре за бранша. Това е все едно аз да напиша едно писмо, че след като г-н Хекимян е станал директор, това ще доведе до по-голяма корупция. Представете си колко е абсурдно", направи сравнение министърът.

Банов заяви, че по закона е работено две години, като консултации са проведени с кино дейците. Той призна обаче, че са били добавени текстове след разговорите и именно това е довело до напрежение в сектора. Министъът предположи, че писмото може да идва във връзка с предстоящите избори.

Според Банов, единствената точка, която го притеснява, е за броя зрители, обвързваща последващо финансиране. Впоследствие обаче бройката е била направена символична.


10
Още от Кино
Между отчуждението и прошката в "Това е само краят на света"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 1 седмица
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.
9
0
 
4
 
! Отговори
Банов преди 1 седмица
Ало, Банов съм
8
0
 
3
 
! Отговори
Шаома преди 1 седмица
Тоя от кога не си е мил косата ?
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Банов е протеже на определени креатури имащи за самоцел да взимат пари за да снимат сериалчета.
Директно покровителства корупционни схеми.
Вместо филми - ще се снимат про-герберски сериалчета тип турскоиндийски сапунки All Inclusve, Откраднат живот, Братя, Отдел издирване. Ето за такива корпуционни продукции ще отиват НАШИТЕ пари
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак помощи от нашия джоб.
Колко Бг филми сте гледали изобщо ?!
5
0
 
21
 
! Отговори
Теле зрител преди 1 седмица
Дайва и "филмовата ви индустрия"!Кви филми правите че и кой ви ги гледа!Разни сапунки по нова телевизия дето ги разтягате с години и ония бохеми печелят пари яката!Филми имаше едно време само че и те не стават щото имат българския патент за най лош звук в света и нищо не 7м се разбира!
4
4
 
6
 
! Отговори
Кристофър Гълъбов преди 1 седмица
Пак корупция да више даржавно ниво Тия са наи коромпираните все гледът да дадът на на техните си фирми
3
5
 
8
 
! Отговори
Лудко преди 1 седмица
Бананов въобще не му ражда мазната тиква к'ъв го чака след месец - два :)
"Ало, Банов съм ..."
Не си забравен, мазник!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Роден с всички атрибути да бъде свободолюбив клошар, принуден да работи като министър!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Шампоан" е нещо непознато за Банов