Кой ще награди най-добрите филми на In The Palace?

18-ото издание ще се проведе онлайн
Обновена: 24 фев 2021 16:37 | 24 фев 2021 11:11, Петя Славова
0
Кой ще награди най-добрите филми на In The Palace?
Снимка: In The Palace

Жури, съставено от филмови експерти от 11 държави, ще има задачата да избере най-добрите филми от тазгодишното издание на международния фестивал за късометражно кино In The Palace. В официалната селекция са включени 120 заглавия от 41 държави.

Международното жури ще посочи своите фаворити в четири конкурса. Сред тях ще бъдат и трите филма, които фестивалът ще предложи на Американската филмова академия за награда Оскар. Тази изключително отговорна задача екипът на фестивала доверява на професионалисти с опит и световни признания.

Сред членовете на журито са имена като Скай Фитцджералд (САЩ), Богдан Мурешану (Румъния), Александра Ченчек (Полша) и Файзал Куреши (Великобритания). Скай Фитцджералд получи номинация за Оскар за документалния си филм Lifeboat след излъчването му на In The Palace.

А новината от миналата седмица е, че с най-новия си късометражен филм Hunger Ward, той отново ще мине по червения килим. Богдан Мурешану с филма си The Christmas Gift е носител на Гран при от най-престижния европейски фестивал в бранша – този в Клермон-Феран, Франция, както и на отличието за Най-добър късометражен филм на Европейската филмова академия за 2019 г. Марта Баяри е с номинация за награда Гоя за късометражния си игрален филм Fugit. Александра Ченчек е носител на награда ЕМИ, последвана от още 2 номинации, за работата си върху специалните ефекти в поредицата документални филми на BBC с големия Дейвид Атънбъроу. Името й се свързва и с касови сериали като Чернобил, Аз, вещицата и най-новия в програмата на Netflix - Behind Her Eyes, който стартира преди броени дни. Файзал Куреши е носител на наградата на БАФТА за игралния си филм Four Lions и на награда Еми за документален филм.

Сред членовете на журито има и двама българи - режисьорът Мартин Илиев, носител на награда за Най-добър български филм на In The Palace, както и сценаристът Теодора Маркова, известна с работата си по популярни родни заглавия, като Дъвка за балончета, Писма от Антарктида, Под прикритие, Денят на бащата, Стъклен дом и др.

"Една от важните задачи на фестивал като нашия е, да създава общност и приемствеността е нещо, на което държим. Затова е радостно, когато се случи да поканим за жури автори, които сме открили и които се връщат, но вече в позицията си на лидери на мнение. За нас е удовлетворяващо да видим колко много са израснали в професионално отношение след последната ни среща", споделя Цанко Василев, директор на In The Palace.

Фестивалът ще проведе 18-тото си издание онлайн. Филмите тази година ще могат да бъдат гледани в специално разработената нидерландска фестивална платформа Film Chief.  Събитието предлага билет за един филмов блок на цена от 10 лева, както и билет за целия фестивал на цена от 20 лв, който осигурява достъп до всички филми, включени в програмата.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари