Шпионски трилър с Бенедикт Къмбърбач на Киномания

В програмата е и новият филм на Андрей Кончаловски
15 мар 2021 14:15, Петя Славова
0
Шпионски трилър с Бенедикт Къмбърбач на Киномания
Кадър от "Сянката на шпионина". Снимка: Киномания

Още два филма са част програмата на Киномания. Те ще са с прожекции в зала 1 на НДК. Бенедикт Къмбърбач  ("Игра на кодове" и "Хамлет") може да гледаме в "Сянката на шпионина" (The Courier).

Продукцията е с режисьор Доминик Кук ("На плажа Чезъл") и се базира на истинската история на Гревил Уин (Къмбърбач) – британски бизнесмен, вербуван от МИ6 и ЦРУ по време на Студената война.

Уин трябва да си сътрудничи със съветския шпионин Олег Пенковски (изигран от Мераб Нинидзе) с кодово име Ironbark, който има секретна информация за Съюза, най-вече свързана с т. нар. Карибска криза, смятана за най-острия конфликт по времето на Студената война, довел света до ръба на Трета световна война.

Двамата мъже стават близки приятели, но когато тяхната дейност е разкрита от двоен агент на КГБ, Уин попада в руски затвор, а Пенковски бива убит.  В "Сянката на шпионина" участват още Рейчъл и Джеси Бъкли ("Чернобил"), а сценарият е дело на Том О'Конър.

"Скъпи другари"
на руския режисьор Андрей Кончаловски е не по-малко впечатляващо заглавие от селекцията на Киномания, което публиката ще може да види на 17 април от 19:00 часа.

Черно-бялата драма ни пренася в 1962 г., когато съветските власти потушават с насилие мирна работническа демонстрация в Новочеркаск. По време на протестите са убити 26 души, над 80 души са ранени, а властите потулват случая. След тридесет години архивите са отворени и въз основа на тях режисьорът и автор на сценария разказва историята на Людмила (Юлия Висоцка) от местната партийна организация, която през цялото време води борба между себе си и системата, в която вярва.

"Исках да покажа как историята разкрива непреодолимата пропаст между идеалите на комунизма и драматичната реалност на фактите. Филмът е почит към чистотата на онова поколение, към неговите жертви и предадени идеали"., казва за филма си големият режисьор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.