Киномания отдава почит на Федерико Фелини

Програмата включва ретроспектива с негови филми
19 мар 2021 23:00, Петя Славова
9
Киномания отдава почит на Федерико Фелини
Снимка: Киномания

През 2020 г. се навършиха 100-години от рождението на знаменития Федерико Фелини, а цял свят отбеляза юбилея му с различни инициативи. В програмата на Киномания са включени пет негови филма. 

Между 1 и 6 април зрителите ще видят шедьоврите на Фелини: "Казанова", "Сладък живот", "Осем и половина", "Рим" и "Сатирикон". Всички филми ще са с прожекции в кината "Люмиер" и "Одеон".

В рамките на Киномания ще бъде представен и "Фелини на духовете" на режисьорката Селма Дел'Олио - специална документална продукция, създадена именно по повод юбилея на великия режисьор, която проследява търсенията му в посока на спиритичното, мистериозното и езотеричното.

"Казанова" представя великия любовник като ужасяваща личност, която е достойна за съжаление. След секс скандал той се озовава в затвора, но бягство в Париж му осигурява нови сили за живот. Филмът е с участието на Доналд Съдърланд и е с Оскар за костюми и БАФТА за сценография и костюми.

Отново с "Оскар", но в категорията за чуждоезичен филм е „Осем и половина“ с участието на Марчело Мастрояни, Клаудия Кардинале, Анук Еме и Сандра Мило. Филмът е за прочут режисьор, потърсил покой и усамотение в престижен балнеоложки курорт, където действителност и въображение се смесват в ума му.

"Оскар" за режисура и Златен глобус за чуждоезичен филм печели и "Сатирикон" , вдъхновен от творбата на Петроний, в която той бичува упадъка на Древния Рим с безжалостната си, остроумна ирония.

На емблематичния "Рим", също награден със "Златен глобус" за чуждоезичен филм, ще може да се наслади публиката на Киномания. Жизнерадостен и изпълнен с въображение, филмът е портрет на Вечния град в различни периоди от живота на самия режисьор.

"Сладък живот" е друго забележително произведение на големия майстор. Той е с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг, Анук Еме и е отличен със "Златна палма". Историята се завърта около неуспелия литератор Марчело, който, заедно с фоторепортера си, работи за жълт вестник и се потапя изцяло в "сладкия живот" на светски, кинаджийски, интелектуалски Рим. Именно от филма се ражда думата "папараци", която придобива изключителна популярност.

Фелини е автор на 24 филма и има „Оскар” за цялостно творчество (1993). За него (по повод участието си във филма "Осем и половина") Клаудия Кардинале казва: "Висконти ми даде крила, но Федерико ме помири с мен самата".

И ексклузивната прожекция на филма "Ханът и империята",  с който НДК ще отбележи своята 40-та годишнина в зала 1 ще бъде част от Киномания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
6 преди 3 години
А кога и в провинцията? Все пак "Развод по италиански "бих гледал стотици пъти.Като нашите "Бялата стая " и "Тютюн". Филми,които представят нещата и като изкуство и като в живота!Днешното поколение може и да има своите кумири ,но аз не ги виждам!
4
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
от изброените филми не съм гледал само "Казанова"..Всичко,което съм гледал от Фелини ,просто ме е поразявало..Невероятен беше!..Не случайно е толкова известен и уважаван в целия свят..Той е една от "иконите" в МАГИЯТА,наречена "Кино"..
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после една хубава статия, в която няма нищо за локдаун, вируси и ваксини!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кажете сега как може кино да са филмите на Фелини и пак кино да са филмите Борат?
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С локдаун нищо няма да видим.