Мария Бакалова получава почетен "Аскеер"

Наградата е за посланик на българското актьорско майсторство
8 апр 2021 11:27, Елка Василева
40
Мария Бакалова получава почетен "Аскеер"
Снимка: архив, БГНЕС

Мария Бакалова получава почетен "Аскеер" за посланик на българското актьорско майсторство и международна изгряваща звезда. Решението е на управителният съвет на фондация "А`Аскеер".

Отличията за постижения в театралното изкуство ще бъдат връчени от фондацията "А`Аскеер" в театър "Българска армия" за 30-и път на 23 май 2021 г., в навечерието на празника на българската писменост, духовност и култура.

Почетен "Аскеер" се дава от 2007 г. - за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство. Не се присъжда всяка година, а при специални случаи.

Още по темата

"Ние високо оценяваме постижението и световния успех на младата актриса Мария Бакалова - Награда за най-добра поддържаща роля на Националният съвет на кинокритиците в САЩ, британската Награда за поддържаща роля от "Изборът на критиците" и номинациите й във водещите категории на наградите "Златен глобус" и наградите "Оскар", казват от "А`Аскеер".

"Мила Мария, моля Ви приемете този почетен "Аскеер" за това, че постигнахте нещо недостижимо до този момент за никой български актьор преди Вас. За това, че бяхте и ще бъдете оценявана от личности от световна величина, свързани с нашата професия и вече получихте най-висока оценка за Вашия труд и талант". Това се казва в писмото, което Бакалова вече е получила, заедно със статуетката.

"Вероятно вече знаете, че по пътя Ви ще има много негативен шум, но вие слушайте тишината! Там се крият отговорите! Там съществуват милиони човешки същества, които безмълвно ви харесват и одобряват това, което правите. Там са хората, в чиято мечта живеете! Не ги разочаровайте! Бъдете смела, вдъхновена и вдъхновяваща! На добър час и попътен вятър, мила Мария!", пише още в писмото.

"Почетният "Аскеер" за Мария Бакалова е признание от родината й за таланта на успешна актриса от Източна Европа, започнала развитието си в българската театрална школа, в която има спорове между различни вкусове, но винаги всички са се радвали на успеха на талантливите българи", каза Кирил Вълчев, генерален директор БТА. Националната информационна агенция на България е основен медиен партньор на 30-ото юбилейно издание на наградите "Аскеер".

Мария Бакалова е петата актриса от Източна Европа, номинирана след 55-годишно прекъсване - за "Оскар" за главна или поддържаща женска роля в близо 100-годишната история на престижните холивудски награди. Преди нея това са родената във Варшава естонка Милица Кориус за "Големият валс" през 1937 г. и Катина Паксину от Гърция, която получава "Оскар" за поддържаща роля в "За кого бие камбаната" през 1943 г. Двете номинирани за главна женска роля са Мелина Меркури от Гърция за "Никога в неделя" (1961) и Ида Каминска от Полша за "Магазин на главната улица" (1966).

"Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за "Оскар". Тя носи духа на региона, където се е зародил театърът с дитирамбите в пиесите в чест на Дионис в древна Гърция, и на България, в която се развиват школи на последователи на големи имена на велики школи в това изкуство - от Станиславски до Брехт. Затова Мария Бакалова заслужава след "Аскеер" да получи и "Оскар", каза още генералният директор на БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си покаже оная работа предлагам Доктор Хонорис на всички университети в България. Също така - почетна председателка на Блак Лайфс Маттер, секция България. На Саша Коен почетен професор, нека да чете лекции на разваления си английски, а вие ръкопляскайте и си казвайте колко е умен.И да не забравите - много, ама много завиждаме на тази кифла.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Копринка Червенкова да ходи на язовир Копринка да се дави.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм я гледал,но излъчва неподправена красота и чистота.Не е като повечето съвременни актриси, които излъчват"ела вълчо,изяж ме.Отличава се ярко от масата.Такива бяха на времето българските момичета,а не с джуки, като хемороиди и оскубани коси и вежди и т.н.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая никаквица проби с шепата си вълна...!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
Мая преди 3 години
До 30:да не си режисиьо, най обикновен *** си ти!
30
1
 
2
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Браво, браво на Младото момиче! А за Копринка, дръжките от многобройните букети на Младото дарование!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ако актриса то аз съм режисьор)
28
0
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Почетен Аскеер?!Как са допуснали това Иван Добчев и Копринка Червенкова...:))
27
2
 
3
 
! Отговори
джако преди 3 години
Актьорско майсторство? Това някакъв виц ли е?
26
1
 
1
 
! Отговори
Комент преди 3 години
До 15: тази можеш да я гледаш във филма трансгресия от 2017. Ама наистина в цял ръст натурално, даже ако те мързи направо я намери в някой порна сайт, излиза във всичките.
25
2
 
5
 
! Отговори
Генадиев преди 3 години
Срам и позор, има хора бъхтят се цял живот за ноя приз, тая за едното чекнене и айде готово, още малко чакаме и Нобелова награда да получи.
24
0
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Къде е това Кравария. Обясни на простолюдните Геоексперти.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оляхте се! Аман!
22
1
 
8
 
! Отговори
доц. д-р Чоко Боков преди 3 години
Предлагам да предложите поста премиер-министър на страната на това инф*нтилното същество и да спрете да ни занимавате. Приятен ден.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сладурана
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по-скоро Аскера го награждават с Мария Бакалова, а не обратно.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква актриса бря ...честно ,до сега не бях виждал и чувал
18
2
 
7
 
! Отговори
Пегъзий Музовски преди 3 години
Хора, вразумете се! Проф. Иван Добчев може да получи нервен срив. Съжалете човека, пък и другата менторка в ТР Сфумато, и нея съжалете.
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15. Стига си писал кравария, бе ***. Днес чух ,че Путин дава заден за маневрите в Украйна и ще търси да се сближи със САЩ. Така, че по леко с омразата към САЩ.
16
8
 
6
 
! Отговори
GG преди 3 години
До 15Тази е номинирана за всички големи световни награди в киното. Ти си злобей и си ходи по театрите. Сега от там ли пишеш ?!