Деца създадоха филм за "Хан Тервел"

Премиерата му ще е на 17 април в Дом на киното
9 апр 2021 12:34, Петя Славова
11

Снимка: Общност за Демократично Образование

Историята на "Хан Тервел" претворена от децата  ще има прожекция на 17 април от 11.00 часа в Дом на киното.

Това е третата част от проекта на учениците от Общност за Демократично Образование, които заедно вече създадоха първите два епизода от поредицата "Хан Кубрат" и "Хан Аспарух".  Всички филми са заснети с техниката стоп-моушън анимация, лего фигурки, декори от пластилин и подръчни материали. Под ръководството на режисьора и художник Иван Николов проектът стартира в началото на май 2019 г.

Сюжетът ни среща с дете, ученик и внук на Професор Пънкчев (главният герой от "Хан Аспарух"). На "Младши" му предстои важен изпит върху царуването на Хан Тервел, а той никак не обича да учи от учебника. Затова решава да използва машината на времето на дядо си, да се запознае направо с владетеля и да стане свидетел на най-знаковите събития от историята ни от тази епоха. Има забавен сблъсък между огромната разлика в епохите, но главният герой всъщност става приятел на владетеля и научава всичко, което му е необходимо чрез собственото си преживяване

Идеята историята за Хан Тервел да мине през преживяванията на героя Пънкчев Младши не е на учителя, а се ражда случайно. "Загубихме лего фигурката на Професора (от "Хан Аспарух"), която е специфична и нямаше как да участва отново този герой. Така някой от децата предложи новата идея, която се разви с включването на момичетата от заниманието по творческо писане, когато се заеха да разпишат характерите, препятствията, през които минава, смешките и т.н.", разказва за процеса Иван Николов.

Той и екипът му от деца са се спрели на стоп моушън анимацията, защото за разлика от компютърната, могат да работят едновременно повече хора. "При него има голям брой и разнообразни задачи – писане на сценарий, изработка на декори, работа с камерата, монтаж на компютър, всякакви допълнителни подпомагащи функции. Това дава възможност дори по-малки деца или такива без опит да се включват в процеса, а в същото време разнообразни умения на участниците могат да се проявят и всички те да участват в процеса и да имат принос в създаването на общ краен продукт.", разказва Иван Николов.

Колкото до историческата част и сценария, с нея се занимаваше колегата ми, Милен Димитров, заедно с група деца от заниманията по творческо писане. Следва се съдържанието в официално одобрените учебници.

Така двама учители и 20 деца  участват в подготовката на този филм.Общо са заснети 10 744 кадъра – снимаме по 12 кадъра за всяка секунда от филма.

.

"Моята роля е да го напътствам и като човек с опит в правенето на кино да поддържам по някакъв начин връзката с реалността и рамката на проекта. Имам предвид, че понякога има идеи, които са неизпълними и аз в този момент мога да допринеса с моите знания и опит", разказва още Иван Николов.

Самият той също е научил много, покрай създаването на тези три филма."Истината е, че всеки път съм удивен от гъвкавостта, бързината  на учене, блестящите идеи, които  хрумват на децата. Този проект е доста различен, поради поставения срок от самите условия на финансиране. Така че аз трябваше да се науча как да осигуря спазването на срокове, заедно с поддържането на свободния избор и протичане на процесите на осъзнаване и естествено темпо при всеки от участниците.

Също трябваше да направя компромис да не настоявам винаги една задача да се завършва от този, който я е започнал – просто защото не можем да си позволим изчакването. Това създава друга атмосфера – на подкрепа, на заедност, на обща отговорност, вместо индивидуална.", заключава учителят и режисьор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Защо хан Тервел е в скоби? Филмът е за улица с такова име?
5
0
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Хан Тервел - спасителя на Европа. Ако този велик мъж не бе разбил първата арабска вълна в Европа, то Европа можеше и да не е същата днес. Тогава България спасява Европа от арабите. По късно за съжаление знаем какво става.
4
2
 
2
 
! Отговори
Похвално! преди 3 години
Браво, браво, току виж се пръкнал новият Румен Петков.
3
0
 
12
 
! Отговори
немо преди 3 години
Браво на децата.
2
7
 
7
 
! Отговори
то всичко хубаво преди 3 години
А *** попитаха ли амер.посланик и ЕС дали не са нарушени правата на нападащите араби!?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!