"Вила Каприз" открива фестивала на френския филм

Събитието е част от Киномания
9 апр 2021 21:11, Петя Славова
4
"Вила Каприз" открива фестивала на френския филм
Кадър от "Вила Каприз". Снимка: Киномания

Тази година е десетото издание  на Френския филмов фестивал в рамките на "Киномания", който ще се проведе от 9 до 22 април 2021 г.

Откриването е на 9-и априлот 19:00 ч. в кино "Люмиер" е с трилъра "Вила Каприз", все още непредставен на публиката във Франция.  На премиерата ще присъства посланичката на Франция г-жа Флоранс Робин. Специални гости са режисьорът Бернар Стора и композиторът Венсан Стора. В главните роли: Нилс Арестроп, Патрик Брюел, Ирен Жакоб.

Програмата на фестивала  включва общо 11 филма. Рубриката "Филмите на годината" показва 5 заглавия от 2020 г.: "Вила Каприз" на Бернар Стора, "Неочакван триумф" на Еманюел Куркол, „Дьо Гол“ на Габриел льо Бомен, "Сбогом, глупаци" на Албер Дюпонтел и "Парфюмите" на Грегори Манье. Среща с креативността и многообразието на френското кино.

В памет на бележития актьор, угаснал през 2020 г., фестивалът представя рубриката "Удивителният Мишел Пиколи". Петте филма "Мислех, че го познавам" на Клод Соте, "Една странна афера" на Пиер Грание-Дьофер, "Голямото плюскане" на Марко Ферери, "Скок в празнотата" на Марко Белокио и "Имаме папа" на Нани Морети разкриват неговия огромен талант и многобройните му превъплъщения. Като "бонус" селекцията включва и "Темрок", един изключителен филм, демонстриращ силата на киното за протест.

В София прожекциите на филмите ще бъдат в кината Славейков, Люмиер, G8, Одеон, Euro Cinema, Дом на киното и Влайкова, в Пловдив в Лъки Синема, а във Варна във Фестивален и конгресен комплекс – Варна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция - създателка на киното и най-великата държава!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инкогнито, а кмета го порти даже. И гледаме маската не е правилно поставена ;)