Прожектират 5 филма на 13-ия фестивал на българското кино в Чехия

Това е второто поредно издание онлайн, каза Галина Тодорова
14 апр 2021 12:37, Ния Христова
8

Пет български филма ще бъдат прожектирани по време на 13-ия фестивал на българското кино в Чехия. Заради пандемията той за втори път ще се проведе онлайн. 

"За нас всеки фестивал е приключение. Това е второто поредно издание онлайн, но иначе е 13-о издание. Той е очаквано събитие, обикновено се провежда през месец март в емблематичното кино "Луцерна" в Прага. И е единственият фестивал, който представя съвременното българско кино", каза директорът на Българския културен институт в Прага Галина Тодорова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя сподели, че чешката публика е взискателна, но те подбират тематични заглавия, за да удовлетворят различните вкусове на всички.
 
"Очаквахме, че пандемията ще отмине или поне мерките ще бъдат по-свободни, за да можем да влезем в киносалоните, но пък онлайн фестивалът има едно предимство - че сме в цяла Чехия. В тези тежки времена искахме да донесем малко повече радост на хората", коментира още Галина Тодорова.
 
Тя допълни, че преди 2 години на 45-ото издание на Международния фестивал една от секциите е била открита именно с български филм. "Неслучайно организаторите отбелязаха тогава, че в България има младо поколение творци, които има какво да кажат. Бяха показани 8 български филма. Това е постижение. През 2020 г. след нас беше Израел", подчерта Галина Тодорова. 
 
 
Тя сподели още, че предишните години, когато пандемията не беше обхванала света, след фестивала е имало среща и с творците.
 
"Преди 4 години на откриването беше невероятната Татяна Лолова. Тя преобърна целия ни сценарий. Даде дух на фестивала", отбеляза директорът на Българския културен институт в Прага.
 
Междувременно Чехия отхлаби някои мерки.
 
"Нямаме вечерен част, но хората са свикнали да се прибират рано. Студентите все още са онлайн. Градът все още е мъртъв, няма туристи", посочи Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ВВ преди 3 години
Не съм чувал Финландия да има претенции за култов кино производител, за разлика от тях в България настроенията са като че ли сме върха на сладоледа. Друг е въпроса, че именно България не може би най бездарната държава в Европа когато става дума за световно Кино. Само погледнете Гърция, за Сърбия да не говорим, камо ли за останалите. Сега, ако искате да се сравнявате с Косово например, не съм сигурен кой ще изкочи с една глава напред...може би българското.
3
1
 
2
 
! Отговори
12664 преди 3 години
До АнонименДатски филми - доста. Фински - почти не. Но от това българското кино не става по-добро. Макар че, в сравнение с преди, има голям напредък.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ти нормален ли си не пич, това да не ти е холивудска машина за пари? Това са прожекции за хора със интерес към европейското кино, ти колко датски или финландски филма си гледал примерно? Тези топ 100, да не е някаква твоя класация?
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два филма, пет филма, София филм фест, българско кино...Я кажете, колко филма имаме в топ 100 за 2020-та? Нула. Колко филма имаме в топ 100 за 2019-та? Нула. Колко филма имаме в топ 100 за 2018-та? Нула. Да продължавам ли? За сметка на това - всеки ден статия за българското кино. Ами можете да почнете да пишете и за българските космонавти всеки ден - все пак там сме имали цели двама, което надминава няколко пъти българското кино.