"Още по едно" и на Кинопролет със София Филм Фест

Ето кои филми може да видим
21 апр 2021 15:15, Петя Славова
0
"Още по едно" и на Кинопролет със София Филм Фест
Снимка: Арт фест

Предстоят три седмици, в които пролетните празници ще бъдат съчетани с любопитни прожекции. Може да видим Мадс Микелсен в най-новия хит на Томас Винтерберг "Още по едно" на голям екран – това може да се случи на 23 април, дни преди филмът с най-голяма вероятност да получи Оскар 2021 за най-добър международен филм, и в Деня на Европа, 9 май – на специалната прожекция на Наградата ЛУКС на Европейския парламент.

"Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето. За загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина", споделя Винтерберг.

Една от българските кинотворби, които 25-ия София Филм Фест представя пред родната публика, е най-новият филм на Ивайло Христов "Страх". Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното – тази история едновременно натъжава и разсмива. Филмът бе удостоен с Голямата в Талин и с четири приза, включително голямата награда, на фестивала "Златна роза" във Варна. Самият режисьор определя филма си като сурова любовна история и дори като абсурдна комедия и споделя, че го е , защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познаваме. Страх ще бъде представен на специална прожекция в Дома на киното от неговия творчески екип.

Историята в номинирания за Оскар "Човекът, който продаде кожата си" на режисьорката Каутер Бен Хания, която може да видим, е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор в програмата "Хоризонти", Венеция 2020.

Финландско-шведската копродукция "Туве" на режисьорката Зайда Бергрот пресъздава част от интригуващата съдба на художничката Туве Янсон, създател на прочутите муминтроли.

Премиерата на най-новия филм на Кристиян Пецолд "Ундине" бе в Берлин през 2020 година, като чаровната Паула Беер беше удостоена със "Сребърна мечка" за най-добра актриса. Ундине е историк и работи като музеен гид в Берлин. Тя не само знае всичко за Форума на Хумболт, но и изживява една драматична любовна история.

Тези два филма предлагаме на вниманието на киноманите в специалните фестивални прожекции в ОКИ "Искър".

В Чешкия център от 26 до 29 април може да видите четири творби от специалната програма с документални филми CINEMA POLITICA, представени лично от селекционера и създател на тази програма Светла Търнин, както и от техните автори, благодарение на световната интернет мрежа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари