Величието на изкуството в "Остатъчни образи"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
24 апр 2021 11:57, Петя Славова
6
Величието на изкуството в "Остатъчни образи"
Снимка: Bulgaria ON AIR

В последния си режисьорски опит Анджей Вайда концентрира вниманието ни върху живота на известния художник Владислав Стржемински. Въпреки безспорния си талант, той е принуден да живее в нищета и бедност заради факта, че трябва да твори в сложно политическа обстановка, подчинена на социалния реализъм от времето на Сталин. 

Вайда проследява силата на неговия талант и характер, които са несломими въпреки времената, в които живее, подчинени на догми и доктриниъв филма "Остатъчни образи".

Прочутият авангардист, чиято четка остава неподвластна на политическата коректност е уловен в момент, когато вече е възрастен преподавател на 90 години, но силата на неговото изкуство продължава да влияе на следващите поколения.

Стржемински губи работата си, творбите му са заличени от стените на музеите, но именно тази висока цена разкрива и величието на изкуството му.

С помощта на свои ученици, Стржемински се изправя срещу партията, превръщайки се в ярък символ на борбата за свободно изкуство във време на интелектуална тирания.

В ролите ще видим Богуслав Линда, Бронислава Замаховска, Жофия Вихлач и др. Гледайте "Остатъчни белези" на 24 април" от 22:00 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то тик-вата рисува по-хубаво...
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тия детски рисунки които се виждат?