Перипетиите на "Рамбо: Първа кръв" в "Европейско кино за учащи"

Другата прожекция е на "Париж, щата Тексас"
10 май 2021 13:28, Петя Славова
0
Перипетиите на "Рамбо: Първа кръв" в "Европейско кино за учащи"
Кадър от "Париж, щата Тексас". Снимка: Арт фест

Акцентите от пролетното продължение на София Филм Фест може да видим в Дом на киното. Началото е от 18.30 часа с инициативата "Европейско кино за учащи".

Прожекцията е на един легендарен екшън-филм на Тед Кочев - "Рамбо: Първа кръв" .  Филмът с участието на Силвестър Сталоун се сдобива с култов статус в последните 40 години. Джон Дж. Рамбо е бивш войник от Специалните части на САЩ, преследван от спомена за събитията във Виетнам. Когато идва във Вашингтон, за да види свой приятел, между него и местен шериф назрява сериозен конфликт. Рамбо попада в затвора, успява да избяга от там, но в гонитбата с представителите на закона трябва да се намеси един полковник, командващ офицер на Рамбо, за да спаси и него, и управлението на шерифа, преди нещата да са излезли извън контрол.

"Рамбо: Първа кръв" ще бъде представен чрез видеообръщение лично от неговия автор Тед Кочев, който беше специален гост на 20-ия София Филм Фест и е сред носителите на Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Тед Кочев, който през април навърши 90 години, е роден в Канада, но винаги се е самоопределял като българин.

Вход свободен за ученици и студенти. Филмът ще бъде представен от журналиста Драго Симеонов.

В 20.30 часа може да гледаме още една от епохалните творби на Вим Вендерс - "Париж, щата Тексас". Филмите на Вендерс неизменно присъстват в различни програми на фестивала, в опит да предадеммъдростта и изключителния финес, с които се отличават творбите му, на няколко поколения киномани. Удостоен със "Златна палма" и наградата на ФИПРЕССИ в Кан през 1984 година, "Париж, щата Тексас" проследява Травис (ролята е поверена на изключителния Хари Дийн Стентън) - обзет от амнезия, изгубен в пустинята и прибран от своя брат. Скиталецът намира сина си, изоставен от своята майка. Той възстановява връзката с него и тръгва да търси жена си... Сценарист на филма е Сам Шепърд, визията е дело на Роби Мюлер, а музиката е сътворена от Рай Кудър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари