Горан Паскалевич разказва "Въпреки мъглата"

Прожекция и на "Кандахар" - в Дом на киното
Обновена: 12 май 2021 16:42 | 12 май 2021 15:24, Петя Славова
0
Горан Паскалевич разказва "Въпреки мъглата"
Кадър от "Въпреки мъглата". Снимка: Арт Фест

Новите предложения за кино в Дом на киното на 12-и май като част от пролетната програма на София Филм Фест започват от  18.30 часа с "Въпреки мъглата". Това е последния филм на Горан Паскалевич. Сръбският режисьор и приятел на фестивала трябваше лично да представи творбата си в програмата на 24-ия СФФ – прожекциите през 2021 са в негова памет, след като пътят му в нашия свят бе прекъснат от съдбата. Творбата му е посветена на световния проблем с емиграцията - според Интерпол над десет хиляди непълнолетни бежанци без родителска грижа скитат из пътищата на Европа.

Половината от тях се намират в Италия. Разказът запознава публиката с Мохамед - момче, което намира подслон при семейство, загубило детето си. Новите му родители започват да се сблъскват със съпротива както от околните, така и от страна на собствените си роднини, които не приемат решението им да задържат момчето. Това е история от настоящето в нашия свят, който все повече потъва в ксенофобската мъгла. Горан Паскалевич ще бъде представен чрез видео обръщение лично от Клаус Едер, генерален секретар на Международната федерация на филмовите критици ФИПРЕССИ.

В 20.30 часа може да гледате "Кандахар", открил 6-ия София Филм Фест, номиниран за "Златна палма" в началото на века, дело на един от най-популярните и влиятелни ирански режисьори Мохсен Махмалбаф. Филмът разказва историята на млада журналистка, родена в Афганистан и избягала в Канада по време на гражданската война с талибаните. Години по-късно нейната сестра изпраща писмо, в което обявява решението си да се самоубие при следващото слънчево затъмнение. Нафас има само три дни, за да успее да се вмъкне в страната и да стигне до град Кандахар, за да я спре. Забулвайки се с плътна бурка, за да влезе в Афганистан, тя изживява лично задушаващата липса на свобода, на която са подложени афганистанските жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари