Весела Казакова и Мина Милева водят журито на "Венециански дни"

Филмът им "Жените наистина плачат" - на 25-ия СФФ
26 юли 2021 14:04, Петя Славова
10
Весела Казакова и Мина Милева водят журито на "Венециански дни"
Снимка: Арт фест

 Мина Милева и Весела Казакова продължават да жънат успехи с киното си в чужбина. Дебютният им игрален филм "Котка в стената" стартира от конкурса в Локарно през 2019 и през 2020 спечели наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест.

Само преди седмица новият им филм "Жените наистина плачат" участва с успех в конкурсната програма "Особен поглед" в Кан, а преди ден световната филмова общност научи, че те са поканени да оглавят престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света.

От Венецианския фестивал пишат за Мина Милева и Весела Казакова: "Те са изпълнени със страст и целеустременост и събират овации от киноспециалистите в целия свят - забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева е част от младото българско кино, което поставя България във фокуса на вниманието от 2013 до настоящата, 2021 година. Двете дами са на една вълна в творческо отношение още от документалния си дебют "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС", приет с противоречиви отзиви най-вече поради политическия заряд на историята, особено в България, където все още имат сериозно влияние предразсъдъци на тема идеология, полова и расова принадлежност. Весела и Мина ще пристигнат във Венеция начело на журито на програмата "Венециански дни" , "Giornate degli Autori" след изключително топлия прием в Кан на най-новия им филм – "Жените наистина плачат"; творбата им се състезаваше в конкурсната програма "Особен поглед", а Screen International определи филма като "провокативна и увлекателна драма, в която се съчетават лични и политически теми".

За първи път две дами, които са режисьори и продуценти, ще бъдат начело на журито на "Венециански дни", което присъжда режисьорска награда, придружена с чек за 20 000 евро - финалното обсъждане и решенията на журито ще бъдат предавани на живо в социалните медии на 10 септември 2021. Мина и Весела имат ангажимента да говорят "в един глас" - така, както правят това във филмите си. Решението да бъдат поставени начело на журито е революционно и съвсем в духа на самото жури, което е съставено от 27 млади киномани, представители на всички европейски държави - част от програмата "27 пъти кино" на Европейския парламент, организирана съвместно от "Венециански дни", Наградата на публиката "ЛУКС" на Европейския парламент и Европа Синемас, в партньорство със Cineuropa. Във Венеция тази инициатива се координира от артистичния директор на фестивала в Карлови Вари, Карел Ох.

"Мина Милева и Весела Казакова са жени, активисти, феминистки и кинаджии, - заявява артистичният директор на "Венециански дни" Гая Фурер. - Радваме се, че те приеха предложението да застанат начело на журито на "Венециански дни", защото днес повече от всякога ни е нужно съчетание от киномайсторство и активна позиция. Нужни са ни хора, които могат да рушат границите чрез киното, да проправят нови пътища. В техните творби ние откриваме жизненост, дръзка комбинация между обществени и лични теми, между лични и колективни права, между форма и съдържание. Киното на Мина и Весела е умно, изпълнено със съчувствие, провокативно, яростно, иронично, живо и изключително честно. Надявам се именно тези ценности да бъдат открити и в тазгодишната селекция на конкурсната програма "Венециански дни".

"Жените наистина плачат" ще може да гледаме и у нас на 25-ия септемврийски София Филм Фест.

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно на мястото са си,чубри.Само проститутки играе,слугини и ***,Сорос проект ,разбира се.Как да се възхитиш.Нравствеността трябва всякак да се уронва,а уж разкриват истини с произведенията си ,разнасят само гной,зараза! Колко наивни сме били ,от 70'насам им гледаме котилото.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На болните либепрали вече такива им трябват- колкото се е може по- различни и екзотични. Политкоректност.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пробив е. И Мина Милева е талантлива, нищо че е малко по -възрастна.
7
0
 
2
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 1 месец
Лелиии,кви грозилища....невероятно
6
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 1 месец
Коментарът ми - до номер 3
5
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 1 месец
До: номер 2 Добре бе, умнико! А защо не виждам подобни коментари за онова недоразумение дето се вурна безславно от Холивуд? На всичкото отгоре толкова го лансираха оттук някои неизвестни роднини или какви са и там, че била на косъм да спечели Оскар, само защото се снимала във филма "Борат"?! Ако искаш да знаеш, гледал съм филми с Весела Казакова и тя е невероятно талантлива! Нищо общо с другите формално минаващи за "кинозвезди" в български филми.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
теа кфи са?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
същата боза като така наречената евровизия - болни, политкоректи, посредствени
2
3
 
0
 
! Отговори
човек преди 1 месец
Браво! Честито! Ето поредното доказателство че българите сме талантлив народ! Няма да ни помнят само с Георги Марков и "българския чадър". Много харесвам Весела Казакова! Истински талантлива българска артистка!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази вляво е наистина много талантлива.