Синът на Муамар Кадафи: Хората, които ме заловиха, сега са ми приятели

Той даде първото си интервю от 6 години насам
2 авг 2021 22:45, Нели Христова
51
Синът на Муамар Кадафи: Хората, които ме заловиха, сега са ми приятели
Снимка: БГНЕС

Сейф ал Ислам Кадафи, син на либийския диктатор Муамар Кадафи, свален и убит от бунтовници през 2011 г., даде първото си интервю от шест години насам. Кореспондентът на „Ню Йорк Таймс“ успя да открие Сейф ал Ислам в околностите на град Зинтан в северозападната част на страната и да го попита как планира да се върне в либийската политика.

Синът на Кадафи оцеля по чудо в либийската революция. Преди 10 години конвоят му попадна в засада и синът на диктатора, който активно подкрепяше баща си от самото начало на въстанията, беше заловен от малка група бунтовници. Днес групата, която го залови, се превърна в негов съюзник, разочарована от идеалите на революцията.

„Представяте ли си, хората, които ме заловиха, сега са ми приятели“, казва Сейф Кадафи.

Нови избори очакват Либия през декември - първите след гражданската война, която признатото от ООН правителство в Триполи води с войските на генерала от либийската армия Халифа Хафтар. Гласуването беше отлагано няколко пъти. През 2018 г. Сейф ал Ислам искаше да участва в тях като кандидат на Народния фронт за освобождение на Либия, но в последното си интервю той не каза недвусмислено, че ще се кандидатира през декември.

Независимо от това, синът на Кадафи е уверен, че би могъл да обедини страната в момент, когато носталгията по ерата на баща му изглежда е на върха си. Подобно на мнозина в Либия днес, той вижда Арабската пролет като провал.

"Те изнасилиха страната - тя е на колене. Няма пари, няма сигурност, няма живот. Отидете на бензиностанция - няма да намерите гориво. Ние изнасяме петрол и газ за Италия - осветяваме половината от страната - а често нямаме електричество в родината си. Това не е просто поражение, това е фиаско ", казва синът на полковник Кадафи за революцията през 2011 г.

Победата на Сейф би била символичен триумф за арабските автократи, които също като него се вбесиха от Арабската пролет. Тя също би била приветствана в Кремъл, който участва в политиката в Близкия изток, финансирайки страните в конфликта и изпращайки наемници в региона, отбелязва „Ню Йорк Таймс“.

Синът на Кадафи се приема сериозно в Либия днес - неговите поддръжници участваха в преговорите за съставяне на правителство след края на последната гражданска война и досега те успяват да заобиколят всички правила, които биха могли да попречат на Сейф да се кандидатира за президент.

Самият той изглежда решен да опита. По време на интервюто той отказа да бъде сниман анфас и поиска да бъде сниман само в профил. В отговор на молба как обяснява това, той каза: "Не съм бил с либийския народ от десет години. Трябва да се върнете бавно, като в стриптийз. Трябва да си поиграете малко с тях."

Наследникът на Кадафи вероятно ще бъде подкрепен от други чуждестранни играчи с интереси в Либия, но кампанията му може да бъде възпрепятствана от факта, че Международният наказателен съд в Хага иска да го съди за престъпления срещу човечеството, а либийският съд го осъди на смърт още през 2015 година. За Съединените щати, които оглавиха либийската кампания, която свали бащата на Сейф, завръщането на династията на Кадафи ще бъде удар за репутацията им.

Преди началото на либийската война на Запад считаха Сейф ал Ислам за най -добрия кандидат за либерални реформи в Либия. Той е живял в няколко западни страни, включително Великобритания, бил е в контакт с прогресивни политолози и е казвал, че страната му се нуждае от демокрация.

Въпреки това, с началото на първите демонстрации на либийските бунтовници, Кадафи решително застана на страната на баща си. В една от речите си през 2011 г. той каза, че революцията ще доведе до разпадане на страната и „реки от кръв“. По ирония на съдбата днес мнозина вярват, че по ръцете му има по -малко кръв отколкото при много от командирите на либийските милиции, отбелязва американският журналист.

„Можете да наречете случилото се гражданска война или смутни времена, но това не беше революция“, казва той. Според него целта на бунтовниците е унищожаването на централизираното правителство, без което Либия с нейната племенна система просто престава да съществува.

Днес Кадафи подкрепя идеите на баща си и изобщо не критикува неговото управление. Кореспондентът го попита за „Зелената книга“ на Муамар Кадафи - произведение, подобно на произведенията на Мао или Гурбангули Бердимухамедов, което всички либийци по време на неговото управление са били задължени да познават от детството.

Не беше лудост“, казва Сейф ал Ислам. „Ставаше дума за неща, които всички постепенно започват да разбира днес“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
15
 
1
 
! Отговори
Чаршаф Ал Насрал преди 2 години
Само с пари не става, както всеки *** камилар кадаифи си е мислел, че парите ще заместят възпитание, образование и създаване на трудови навици у камилари те и почувства резултатите, малко късно, но в пълна порция.!. Гледам и в България има такъв принцип вече!
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължение ... И къща във фермата. След 5 години ако си започнал да произвеждаш нещо тази ферма ти се дава безвъздмезно.Твоя! Моят обект беше с 950 ферми. Имаше и много други такива обекти. Ами "Великата Река"? Някои специалисти го наричаха"Проектът на века", но поради ембаргото от САЩ беше омаловажен в световните медии. В първите дни край една хлебарница ми замириса и поисках едно хлебче.Продаваха само на дузина.Казах че искам едно да опитам.Засмяха се и ми дадоха 2 без пари. Та, така ...
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Кадафи бензина струваше 4 цента ефтиният и 5 цента скъпият.Имаха магазини само за либийци(всички либийци, не само ЦК на БКП) със символични цени. За да отделят чужденците, че бяхме много.Българите си купувахме захар с чували чрез либийци за да правим ракия. Купувахме я за стотинки! Завършилите получаваха помощи повече от половин заплата докато ги назначат. Аз строях ферми 50 дка всяка, резервоар 200куб.м., електрификация, водоснабдяване и пътна мрежа. ... продължава
32
0
 
17
 
! Отговори
Арабска мъдрост преди 2 години
"Там,където краваринът(ФАЩ и Ингилизия) изпонасере,трудно се чисти и трудно се пере."
31
17
 
0
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Много правилно постъпиха хамерикантците, като ги изпотепаха един след друг: Садам и синовете му, бин Ладен/офф и компания, и логично пърдящият в микрофона полковник, шеф на арабелската либийска джамахирия. Вижда се обаче, че САЩците не си дават много зор - трепят поетапно и с дидактична прецизност, един след друг, със 100% сигурност, за разлика от съветските аджамии, дето не можаха да утрепят един старец и щерка му.
30
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 --- Добре че беше една от жените на тогавашният френски Льо Президент, Саркози, за да ги извади от панделата. Нашите туткави ембасадни инфузории мълчаха, като пусита.
29
17
 
0
 
! Отговори
приятели за пари преди 2 години
Ами нали си ги е купил всичките.
28
17
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Санди - или може би Симеон Симеонич? "..Хората рискуват за едни пари..?!?.." но не са наемници, а? Как въртите газягата това русифилтеее, не е истина. Тея от "Вагнер" не са наемници. Не. Учители са. По какво се отличават от Чуждестранния Легион? А, идват от Русия. Разбрах. Значи добри, измъчени наемници. Ти бил ли си с тоя мазник като се е "образовал", та си компетентен по въпроса, или само така, да поплюеш малко всичко не-руско? А да не хвалиш сина на Кадафи ако може?
27
3
 
39
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ВЕЛИК !!!!!!!!!!!! Дано продължи делата на баща си ! Либия беше най-богатата държава в Африка, нулева престъпност, десетки хиляди българи си изкарваха хляба там. След идването на американските у.бийци , от Либия нищо не остана освен територия на която се бият различни групировки...Дано Сейф вземе властта и възроди Либия !
26
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито, не Запада, а ЛИБЕРАСТИЯТА!
25
4
 
40
 
! Отговори
Честито преди 2 години
Богата, социална, Либия която пазеше Европа от африканските бежанци бе нападната и ограбена от запада сега тъне в тероризъм, резделение и мизерия.
24
5
 
37
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Американския либерален ботуш където стъпи трева не никне. Завладяха Афганистан - талибаните се върнаха. Завладяха Ирак - хората си искат старата фамилия да ги управлява. Що така бе американофили? Оти никой не ви иска миризливите американски либерални ценности и кирливи г*зове?
23
16
 
20
 
! Отговори
Санди преди 2 години
ха-ха РУСИЯ била изпращала НАЕМНИЦИ в региона. Как? Опират им ТТ в слепоочието? Хората рискуват за едни пари и това е. В Сирия имаше такива.А прочутите "ангелчета" от Френския легион с реките кръв из цяла Африка кой ги праща?Тук разни сополиви тролчета, родени във века на неграмотността, нямат представа колко ерудиран е Сейф ал Ислам.Западът в съдружие със сатаните от Израел срина цветущи арабски държави.
22
13
 
23
 
! Отговори
Топгънър!!! преди 2 години
Това,че колонел Кадафи бил "измъчвал"уйгундурите в бели престилки е безумно твърдение на адвокатите им!Не само,че не ги е пипнал с пръст ами живяха в свръхлуксозна вила в Триполи!Нали ги видяхте колко охранени и добре подържани се върнаха!Има хиляди снимки в нета!Те убиха,заразявайки с генномодифициран ХИВ вирус цели 459 невинни деца-умишлено и за пари!Признаха сатанинското си деяние три-Нася,Кристиана и Ашраф!Безумието,че са ги измъчвали бе лансирано от поръчкови джурналя като Бенатова,Дърева!
21
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да славите Кадафи си спомнете как беше обвинил несправедливо няколко наши сестри и един лекар.Как ги беше измъчвал.Помня и как Либия бе поискала експертиза от професор Люк Монтание.Той обаче бе написал,че епидемията от СПИН е започнала далеч преди българите да започнат работа там А причината е,че еднократни игли и спринцовки са използвани многократно,както и че братовчед на Кадафи е внесъл неизследвана за СПИН кръв!И за да го спаси Кадафи бе тикнал в затвора нашите медици!
20
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ са световен престъпник !
19
12
 
41
 
! Отговори
Топгънър!!! преди 2 години
Вечна слава на колонел Муамар Кадафи и бъдещ успех за Сейф!Вечен ПОЗОР и безкраен срам за Уйгундурия-държавата,родила пет чудовища в бели престилки,заразили умишлено и за пари с генномодифициран ХИВ вирус цели 459 деца,обричайки ги на неизбежна смърт!Това се случи през 1998г.по заповед на МОССАД и неговия агент Ашраф ал Хаджуч в Бенгази,Либия!Той предаде банките със заразената кръвна плазма на Кристиана и на Нася!Това беше ДИВЕРСИЯ с цел да се предизвика народен бунт с/у М.Кадафи-неудобен на САЩ
18
36
 
11
 
! Отговори
1 рубла = 1 стотинка преди 2 години
Сейф Ал Ислам да внимава какво говори да не го намерят и него като баща му в някоя канавка със стърчащ отЗадника му меч.
17
9
 
55
 
! Отговори
до Assassin преди 2 години
Либия беше по-богата държава от доста Западно Европейски държави по времет на диктатора Кадафи! Западно еврпейските държави "демократично" разграбиха Либия и конфискуваха над 500 милиарда долара на Либия!!! Ирак беше светска държава с над милион хистияни, с образована младеж, мнозина от иракчаните с носталгия си спомнят за Садам Хюсеин и с ужас за американските затворнически надзиратели в Ирак! Ние вече 30 години не сме братя с РФ, а със САЩ! И как мислиш, българина днес по-добре ли живее????
16
43
 
10
 
! Отговори
Assassin преди 2 години
Другаре, режимът на Кадафи беше политически стриптийз със СеСеСеРейски режисьори и постановчици. Подобни режими не издържат много. За пример, виж ситуацията в соц.лагера и прегръдката на "братята" ни.