На кого ни оставя Даниел Крейг след "Смъртта може да почака"?

Актьорът за последен път облича костюма на Джеймс Бонд
5 окт 2021 16:45, Петя Славова
18

Снимка: Форум Филм


Джеймс Бонд винаги е бил в крак с времето. Всеки епизод от поредицата по Ян Флеминг се плъзга из глобалните политически линии, по които се е движил света. И макар да излиза с две години закъснение "Смъртта може да почака" не прави изключение.

Под режисурата на Кари Фукунага ("Beast of No Nation", "True Detective") се появява 25-ата серия, а с нея идва и въпросът колко възрастен може да бъде агент 007, не му ли е време да се пенсионира, или пък да има семейство, макар и да не сме сигурни, че на такъв герой би отивала подобна роля.

И този път костюмът на Бонд  облича Даниел Крейг – актьорът, изиграл този образ най-много – пет пъти. За първи път го прави в "Казино Роял". След като самият Крейг прецени, че е дал своя принос в изграждането на образа, правейки го по-минорен и тъмен, се очаква и киното да направи завой и "поправи" грешките на отминалата епоха като даде ролята на тъмнокожи мъже или пък дори жени.

"Смъртта може да почака" носи далечен привкус  на нещо пророческо, защото макар и готов преди старта на пандемията, тук героят се бори не толкова с физически враг, колкото с невидим, а безценната информация около която се върти действието е свързана с човешка ДНК и зараза.  Болезнено близко звучи и въпроса – кое е по-ценно – да живееш кратко, но пълноценно, обкръжен от близките си или да си жив, но далеч от тях.

Както винаги агент 007 е на ръба на оцеляването. Персонажите изясняват гледните си точки на фона на летящи куршуми и снаряди. Каскадите са зрелищни, гравитацията – почти непозната за Бонд, често движещ се по стълби нагоре, вместо надолу, а гоненките естествено се случват при възможно най-тесните улички, препълнени с безгрижни минувачи.
 

Кратък, но сладък детайл (сякаш за да не забравим на кого точно служи) са джаджите, с които борави агент 007, които макар и опасни, са подредени в чекмедже до чаения сервиз. Естествено напитка на Бонд е друга – добре познатото мартини, от което сякаш черпи сили и концентрация. Напрегнатите сцени са под съпровода на музиката на Ханс Цимер, а главната композиция е поверена на Били Айлиш.

По пътя си Бонд отново е с Леа Сейду (дамата от предишния епизод). Но естествено героят не може да е в обкръжението само на една красива жена, затова е наложителна и появата на Ана де Армас, с която Крейг си партнира и в трилъра "Вади ножовете".

След като се изправя със злодеи като Мадс Микелсен, Хавиер Бардем, Кристофър Валц, идва ред и на Рами Малек, опитващ се да докаже, че героите и злодеите отдавна са еднакво вредни и могат спокойно да разменят ролите си.

Новият Бонд е концентриран върху главния персонаж и намира пролуки в неговата уязвимост, а апокалиптичните  нотки в сюжета оставят усещането, че ги живеем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Още един анонимен преди 2 години
И в крайна сметка на кого ни оставя другаря Крейг разбра ли се от статията?! :D :D :D
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да пробват агента да бъде изигран от актриса. Агент 007, в главната роля Анджелина Джоли.
15
3
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Този някак не можах да го възприема . Но ще гледам филма ... по-нататък.
14
4
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До Анонимен"Човек би си помислил,че британските тайни служби са най-яките..." Ами до 2-та Световна са били,но след това постепенно западат.Но какво пречи и другите да си направят подобни филми?Дори Русия може да си направи поредица за Петров и Боширов,примерно.
13
2
 
3
 
! Отговори
Хм преди 2 години
"No time to die" и "Die another day"-Нещо взеха много да се повтарят.Или разчитат,че народът хептен е оглупял и безпаметен?
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 - Кой от всички? Тоя дет игр в Аполо?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9: Актьорът на Черната пантера почина наскоро.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре е да направят римейк на слонът моя приятел, в който слона да е Бонд.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черната пантера ще е новия 007.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакъв Брикет от женски пол искат да пробутат като новия ДБ, гнyс
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най добрият артист изиграл в 1995 година ролята на Джеймс Бонд е Пиърс Броснан. Той най добре се въплатяваше в ролята и даваше на филма душа. След него едва ли ще има друг с такъв чар и умения за да изиграят тази роля.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек би си помислил че британските тайни служби са най-яките. Баси майтапа.
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната либерастка простотия - Джеймс Бонд жена или черен, а защо не и трансджендър. Очаквам след това екоталибани да ревнат, че е време Джеймс Бонд да се изиграе от куче или коза.
4
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 1. Тоест такива като теб!
3
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как на кого - на Рундьо и бандата му главорези и престъпници
2
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя смачканяк, метър и двайсе висок, никога не ми е харесвал!
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как на кого ? На някой негроо или ообратен ! Така е модерно...