Призив: Киното да забрави оръжиятa

Недопустим е дори най-малкият риск, смятат в Холивуд
25 окт 2021 09:55, Елка Василева
29
Призив: Киното да забрави оръжиятa
Снимка: архив, БГНЕС

Трагедията с убитата по време на снимки операторка Халина Хътчинс в САЩ породи призиви да се забрани използването на огнестрелни оръжия при заснемането на филмови продукции и да се разчита на възможностите, които предлагат компютърните технологии, предаде Асошиейтед прес.

Компютърно генерираните изображения предлагат почти неограничени възможности за киноиндустрията, но въпреки това в много продукции по време на снимките все още се използват огнестрелни оръжия - и то истински. А въпреки съществуващите правила и наредби могат да бъдат убити хора, както се случи миналата седмица, когато актьорът Алек Болдуин простреля смъртоносно Хътчинс, след като му е било дадено оръжие, за което му е било казано, че е безопасно.

Още по темата

Трагичният случай, който потресе киноиндустрията, накара някои хора в Холивуд, наред с редица скептични наблюдатели, да зададат въпроса: защо въобще се използват истински оръжия при снимането на филми, при положение че могат да бъдат създадени изстрели чрез компютри при постпродукция? Не е ли недопустим дори най-малкият риск?

"Всеки риск е твърде голям", каза изпълнителният продуцент на полицейския сериал "Новобранецът" Алекси Холи.

Той написа в съобщение до персонала, че в сериала повече няма да има истински оръжия. По думите му ще се употребяват дубликати на оръжия, използващи сачми, а не куршуми, като огънят, който се произвежда при стрелба, ще се добавя в постпродукция.

Режисьорът на криминалния сериал "Мер от Ийсттаун" Крейг Зобъл призова цялата киноиндустрия да последва този пример и каза, че стрелбата във филма е добавена след заснемането, въпреки че при предишни продукции той е използвал истински боеприпаси.

Операторът Бил Дил, обучавал Хътчинс в Американския филмов институт, изрази възмущение от "архаичната практика" за използване на истински огнестрелни оръжия, при положение че има компютърни графики.
"Няма извинение за използването на истински оръжия", заяви той.

През уикенда беше пусната петиция за забрана на истинските огнестрелни оръжия при заснемане на филмови продукции.

"Няма извинение за случването на подобно нещо в 21-ви век. Това не е началото на 1990-те, когато Брандън Лий беше убит по същия начин. Необходимо е да настъпи промяна, преди да бъдат погубени още талантливи животи", гласеше петицията.

Британският оператор Стивън Хол отбеляза, че специалните ефекти добавят разходи към бюджета на продукциите.

Освен финансовата страна се изтъкват и други аспекти, които правят използването на истински оръжия предпочитано от някои в киноиндустрията.

Според британския специалист по огнестрелните оръжия Сам Дормър при тяхното използване се предизвиква по-добра реакция от актьора.

Но все пак той каза, че макар и бавно, филмовата индустрия вероятно се отдалечава от използването на истински огнестрелни оръжия.

Терминът "реквизитно оръжие", използван в киноиндустрията, може да включва всевъзможни неща - от гумена играчка до истинско огнестрелно оръжие. В някои случаи при снимките се използват оръжия с халосни патрони, които съдържат барут, но не куршуми. Те обаче могат да наранят или дори да убият някого от близко разстояние, казва профсъюзът на актьорите в САЩ. Затова мнозина призовават да се забранят и оръжията с халосни патрони.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Такива случки мислех че стават в кримките на Чандлър и Агата Кристи. Лошият ще смени халосните с истински патрони или със спринцовка ще инжектира цианкалий в запечатана бутилка шампанско.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години участвам като масовка или спец-масовка в киното.Играл съм полицаи, рейнджъри, спецчасти и т.н.Винаги специален човек наричан пропс, дава и взима оръжията. Ако са истински, получаваме инструкции как да ги употребяваме.И задължително да държим показалеца отстрани на спусъка.Ако някой реши да гърми, то задължително да насочи дулото във въздуха. Разглеждал съм някои от тях и винаги са били, обезопасени.Така, че този боен патрон на снимачна площадка е доста съмнителен.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртта е навсякъде около нас, независимо дали живееш в богата държава и снимаш филми за милиони и ще стане едно на милиард да дадат зареден пистолет или пък си в бедна държава и може да се претрепаш заради лоши пътища или неправилна маркировка
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛО, КОРАБЧЕТА ДА ВИЖДАТЕ?
21
1
 
4
 
! Отговори
николайчо преди 2 години
Голяма трагедия, но както винаги реакциите са *** - дай да регулираме и ограничими всичко. След това и каскадите ще трябва да се премахнат, и там стават инциденти. Всяка професия има определени рискове. Това е единичен инцидент, вероятно причинен от зле подбрани експерти по сигурността на площадката. Да питат защо 24-годишно момиче е отговаряло за оръжията, а не например 60 годишен опитен мъж!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй новото поколение у ХолиУд е някво жендърску, и на снимка да им покажете пищов ще подмокрят гащите от страх. meanwhile in russia докато снимат поредния военен филм стрелят с истински танкове, а колегите им ХолиУд още разучват CGI програмата с ефекти
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се изнасят да снимат в България! Как изнесоха сумати заводи в Китай и къде ли не? Не може с такъв нисък професионализъм да трепеш украинския персонал, че по евтинко.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да забранят и кекса и лошите думи също.Ще гледаме само за чиста любов и Ферхунде.И моля без споменаване на пари,чистата любов е само за комунистите щото те пари нямат!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Том Круз трябва вече да му забранят да скача по покривите! Ще се претрепе тоя човек, колко пъти пада не е истина!
16
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕ ЗАБРАНА НА ПИСТОЛЕТИТЕ , А ЗАБРАНА ДА СА ПЪЛНИ! ЗВУКА НА ИЗСТРЕЛИ ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ МОНТИРА ДОПЪЛНИТЕЛНО! И ЩЕ ПОДКРЕПЯ КОМЕНТАРИТЕ КОИТО НАПИСАХА, ЧЕ АКО БЕШЕ ПОЛЗВАЛ УЗИ , НЯМАШЕ ДА ОСТАНЕ НИЩО ОТ СНИМАЧНИЯ ЕКИП!
15
0
 
7
 
! Отговори
стар дедо преди 2 години
Амер.филм без джепане, без кютек, без сех не мой.
14
1
 
12
 
! Отговори
име преди 2 години
предлага се и колите да са анимирани щото катастрофи и т.н., нали и таваните и те че може да им паднат на главите ,а най добре е артистите и вс .останали да си лежат в леглата че иначе сарс,а всичко да е анимация ,технологиите напреднаха ,нали.
13
0
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 2 години
ще викат "па па, убит си!"
12
0
 
5
 
! Отговори
Верно преди 2 години
До АнонименОсновно правило-получиш ли оръжие,най-първо го проверяваш в какво състояние е.Доверие само на себе си!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето мисля че Никола Анастасов разправяше че са снимали сериала "На всеки километър" с истински бойни патрони. Просто не са имали халосни. Очевидно, не са насочвали оръжия един към друг. И в сегашните филми ми става смешно като гледам как пуцат, излиза огън, а няма откат. И още нещо: Никога няма да използвам оръжие, което лично не съм проверил.Фатални инциденти в киното и театъра дори има много.Знам, че е имало и случаи с обесени - въжето е било истинско а те не са знаели!
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сочат с пръстче, а в постпродукция ще сложат пистолет, гърмеж, пушек и ще пипнат реакциите на актьорите. А защо направо не сменят актьорите с компютърно генерирани за по-безопасно?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не мога да си го обясня. По филмите насилие, кървища, стрелят се, колят се, няма проблем. Обаче когат трябва да легнат, то се почва с едни Г-образни завики, къпане и сех с дрехите и подобно. Явно според кинаджиите пръснат череп е за предпочитане пред голо тяло.
8
0
 
9
 
! Отговори
Дърт онанист преди 2 години
Бе то се видяло,че ще се гледа само порно и ще се шляпа ама...
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според либералите само криминалните престъпници трябва да притежават оръжие.
6
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
След дъжд качулка.