Топ звездите на иранското кино в програмата на Sofia MENAR 2022

Фестивалът стартира на 14 януари
10 яну 2022 17:37, Петя Славова
5
Топ звездите на иранското кино в програмата на Sofia MENAR 2022
Кадър от "Без нищо". Снимка: Sofia MENAR

Световната премиера на новия филм с участието на Али Мозафа "Костенурката и охлювът" ще бъде в рамките на предстоящия Sofia MENAR. Традиционни персийски сладкиши и ароматен чай ще посрещнат зрителите дошли да видят филма на Реза Хемаси в Дома на киното на 17 януари. Али Мозафа е добре познат на българските зрители от участието си в "Минало" на Асгар Фархади, "Джахан танцува със света" на Соруш Сехат, "Животът ми във втори курс" на Расул Седрамели и "Портокалови дни" на Араш Лахути.

В програмата на Sofia MENAR 2022 е включен и филмът "Празнота", на който Али Мозафа е режисьор и изпълнява главната роля. Чешко-иранската копродукция е заснета в Прага и проследява пътуването до чешката столица на мъж, който издирва данни за своя баща, живял в града по време на комунистическия режим в Чехословакия. Следите го водят към апартамент, който бащата е обитавал преди 50 години. На мястото обаче го очаква полиция, защото мъж на средна възраст е паднал от апартамента.

Една от водещите ирански актриси Ники Карими (носителка на наградата за най-добра актриса от фестивалите в Кайро, Сан Себастиан, Братислава и Таормина ) сяда на режисьорския стол, за да създаде „Казем ага”, номиниран за 5 награди на водещия филмов фестивал в Близкия изток - Фаджр, включително за най-добър филм и най-добра режисура. В главната роля е големият театрален и филмов актьор Хади Хеджазифар, който българските зрители ще видят в още един филм от тазгодишната програма на фестивала Sofia MENAR – „Без нищо”.

"Без нищо" е най-гледаният ирански филм за изминалата година, отличен с 5 награди и номиниран в още 9 категории на фестивала „Фаджр”. Сред актьорския състав откриваме доайена на иранското кино Парвиз Парастуй (отличен с 8 награди за най-добър ирански актьор в периода 1984 – 2021) и любимците на Асгар Фархади - Бабак Карими („Раздяла”, „Търговският пътник”) и Хедие Техрани („Празникът на огъня”, „На косъм от сцената”).
„По принуда” - новият филм на един от водещите млади режисьори в иранското кино Реза Дормишиян („Не ме е яд”, „Лантури”) също ще има своята премиера в рамките на Sofia MENAR. Цяло съзвездие от ирански звезди блестят на екрана: класикът Хомаюн Ершади ("Вкусът на черешата", "Кипарис под вода"), любимката на българските зрители Негар Джавахерян („Бучка захар”, „Ширин”, „Злато и мед”), Парса Пирузфар от миналогодишния хит на МENAR „Пълна каша”, Реза Бехбуди ("Язовецът", "Лантури") и отново Бабак Карими.
14-ят Sofia MENAR ще тече от 14-и до 30-и януари в Дом на киното, Културен център G8 и Евро синема в София, Регионална библиотека „Захарий Княжевски” в Стара Загора и онлайн на Neterra TV+ с абонамент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Ееех,бедните ми иранци,що си хабите парите за разни сладкиши,чайове,гостувания ,седмици на киното и т.н.?!Те,тия балкански субекти един друг не се обичат,та с тия невьршещи никаква работа форуми,организаци вас ли ще ги накарате да заобичат?! НАИВНИ И ДОВЕРЧИВИ СТЕ!Тия *** са уникати,такива няма на земното кьлбо!
1
3
 
2
 
! Отговори
АЯТОЛАХ ХУМАНЕН преди 2 години
Двете крайности ,красива персийска п о т к а и неизяснено същество до нея