45-годишен литовски режисьор загина в Мариупол

За случилото се съобщи и руският режисьор Виталий Мански
3 апр 2022 14:52, Петя Славова
71
45-годишен литовски режисьор загина в Мариупол
Снимка: БГНЕС

45-годишният литовски режисьор Мантас Кведаравичус бе убит, опитвайки се да напусне Мариупол, пристанищен град в Югоизточна Украйна, обсаден от руски сили, съобщи украинската армия в неделя.

„Руските окупатори убиха литовския режисьор Мантас Кведаравичус, автор на документалния филм „Мариуполис“, докато се опитваше да напусне Мариупол“, съобщи в „Туитър“ прес службата на украинското министерство на отбраната, предава БГНЕС.

За смъртта на документалиста съобщи и руският режисьор Виталий Мански, основател на уважавания московски фестивал „Артдокфест“, на който вече бе поканен Мантас Кведаравичус, пише АФП.

„Той беше убит днес в Мариупол, с камера в ръка, в тази отвратителна зла война срещу целия свят“, написа Виталий Мански във Фейсбук.

В „Туитър“ литовското външно министерство заяви, че е "шокирано" от новината за смъртта му.

"Той беше убит в Мариупол, където документираше военните зверства на Русия. Предишният му филм "Мариуполис" (2016) разказвате историята на един обсаден град със силна воля за живот", продължава публикацията на литовска дипломация.

Роденият през 1976 г. Мантас Кведаравичус нашумя с "Мариуполис", заснет в Мариупол и представен за първи път на Международния филмов фестивал в Берлин през 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил е с азовците и когато е усетил дебелия решил да отърве кожата,но бандеровците го гръмнали.Никой не го е изпратил там насила.Каквото е търсил си го е намерил.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашумял, Шумял и Дошумял
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явно е цъкал снимки на тайни укро обекти и барабар с джипиесните кодове ги е пращал на руската армия.
40
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинец не може на е нацист защото като славянин е ***.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само той жапко че немаше англичани американци и поляци маи бг имашели жалко много жалко трябваше да има и
38
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сметката на руснаците набъбва...
37
24
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Азовците, които отдавна са денацифицани когато този полк става официален няма как да са го направили това, освен в болните мечти на путинофилските продажници. Руснаците в териториите където минаха са убивали даже кучетата. Не знам как някой въобще може да има съмнение.
36
24
 
11
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 2 години
Впиянчените деградирали солдати на гниещия в бункера мъник се опитват с нови престъпления да прикрият старите си. Некадърността води до още по-голяма жестокост. На рашистите няма да им се размине. Светла памет на един герой с камера в ръка убит от страхливци, подчинени на един напълно пропаднал бункерен параноик!
35
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азовците са там, а те не обичат някой да ги снима и да показва какви ги вършат. Бог да го прости, но тези нацисти са кръвожадни
34
16
 
11
 
! Отговори
Кофти случка преди 2 години
русофобството в защита на неонацизма е опасно за живота!
33
1
 
13
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
Ето още един убит с телефон в ръка докато снимка как ругае по Руската армия https://rusvesna.su/news/1648972478
32
5
 
19
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Нещо има разминаване между украинската минестерство.. и приятеля му..приятеля му казва,че е убит с камера в ръка..тоест докато е "работил" (навярно на фронтовата линия),а украинската пропаганда бълва ,че е уит като мирен гражданин при напускането на Мариупол ..Кой ли лАже..пиятеля му или минестерството на Украйна!?(Мисля че,всякой мислещ човек ще се досети ..кой лАже..) Да почива в мир ..както и другите убити в тези времена..
31
11
 
19
 
! Отговори
СУПЕР преди 2 години
Един печалбар пропагандатор по малко !
30
5
 
13
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Ако беше отцелял щеше да направи много пари със заснетия видео материал. Но уви, не ми е било писано да изкара пари от тая работа !
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До та Защото те руснаците са прекрасни, нали?
28
13
 
19
 
! Отговори
та преди 2 години
Украийнците са кофти народ !
27
10
 
23
 
! Отговори
тя преди 2 години
Каквото търсил - намерил !
26
8
 
34
 
! Отговори
dodger преди 2 години
няма никаква логика руснаци да убиват цивилно население, повечето от което са руснаци. Точно обратното е - има логика азовските фашисти да се само-разправят с про-руското цивилно население. сега им е паднало - набеждават ги за предатели или колаборационисти и .. по бързата процедура
25
7
 
19
 
! Отговори
Изключено е преди 2 години
До Анонимен==Някой от руснаците да е пукнал за миризливити сурогатни украйнки! Тези нелепици се разпространяват точно от такива като този режисьор,който си е намерил точно онова,което е търсил! Един манипулатор и демагог по-малко! Рано или късно всеки си плаща за непочтеността и лъжата!!!
24
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32 Ако няма такива които да се завират на такива места с камера в ръце ще има такива дето ще викат,че война и убийства няма и руснаците са посрещани с цветя и рози.