Катрин Деньов с почетен "Златен лъв" във Венеция

Филмовият фестивал ще се проведе от 31 август до 10 септември
1 юни 2022 17:07, Петя Славова
2
Катрин Деньов с почетен "Златен лъв" във Венеция
Снимка: БГНЕС

Известната френска актриса Катрин Деньов е удостоена с почетен "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция за принос към киното. Това съобщи ръководството на най-стария филмов фестивал в света, който ще се проведе от 31 август до 10 септември. Церемонията по награждаването ще се състои по време на фестивала.

Артистичният директор на фестивала Алберто Барбера отбеляза, че Деньов е участвала в многобройни филми, които са се превърнали в международни хитове и са спечелили награди на водещи световни фестивали, предава БГНЕС.

"Неоспоримият актьорски талант на Деньов, съчетан с нейната изтънчена и неповторима красота, я превърна в лицето на френското кино, в дива, която не спира да се изявява, в истинска икона на големия екран", каза той.

Барбера изтъкна също, че Деньов - една от най-изявените представителки на "новата вълна" на френското кино, е работила с такива известни и признати режисьори като Роже Вадим, Жак Деми, Луис Бунюел, Франсоа Трюфо, Роман Полански. Нейни партньори са били Жерар Депардийо и Марчело Мастрояни, от когото има дъщеря Киара, която също е актриса.

Филмът на Бунюел "Дневна красавица" (Belle de Jour, 1967) с нейно участие получава главната награда във Венеция - "Златен лъв". Деньов е носителка на наградата "Волпи" във Венеция за най-добра актриса за ролята си във филма "Place Vendome" (1998) на Никол Гарсия. През 2006 г. френската актриса оглавява и журито на филмовия фестивал във Венеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
ира преди 1 година
Браво, Катрин Деньов!