"Най-голям шанс за успех" - част от "(не)Възможното образование"

Програмата - на 16 юли от 17.00 часа на Sofia Summer Fest с вход свободен
15 юли 2022 18:08, Петя Славова
0
"Най-голям шанс за успех" - част от "(не)Възможното образование"
Снимка: (Не)Възможното образование

За четвърти пореден път фестивала "(не)Възможното образование" споделя страстта и волята си да променя образованието в България. На 16 юли от 17 часа в Южен парк II, зад музея "Земята и хората", до метростанция "Европейски съюз" с мини програма на фестивала като част от Академия за родители на 16-17.07 и от @Sofia Summer Fest.

И тази година събитието ще събере образователни експерти, учители, психолози, родители, които се интересуват живо как можем да направим образованието в България по-добро. Радваме се, че можем да помагаме тази действена общност от хора да става все по-голяма и идеите за промяна в образованието да достигат все повече хора. Програмата на фестивала дава възможност на участниците не само да гледат филми, които споделят различни идеи за това как можем да правим образование, но и дава пространство за обсъждане на тези идеи и споделяне на подобен опит от България в дискусии след прожекциите.

Програмата включва прожекция на "Най-страхотният ден" - късометражен филм за американско начално училище, което въвежда “горски петъци” в програмата си - всеки петък училището се провежда в близката гора. Вдъхновени от горските училища в Скандинавия и подкрепени от научни изследвания за важността на свободната игра и връзката с природата като естествено и ключово средство за оформяне на човешката личност и учене, учители и родители откриват чрез собствените си наблюдения огромни промени в децата. Техният опит може да се използва и прилага както от родители, така и да вдъхновява други училища за подобни инициативи. В дискусията след филма участниците във феста ще имат възможност да се запознаят лично с опита на  Горско училище „Мъхеста брада“ и „Номадия“, които правят чудеса за децата в природата.

“Съкровищата на хуманната педагогика” е видео от лекция на Шалва Амонашвили - грузински педагог и психолог, автор на педагогика на сътрудничеството или още наричана "хуманна" педагогика, макар че в днешно време в полето на хуманните педагогики попадат и много други течения и подходи, които са предмет на Фестивал "(не)Възможното образование".

"Най-голям шанс за успех"

Провокативен документален филм, който разглежда историята на образованието в Съединените щати и разкрива все по-осезаемите недостатъци на стандартните образователни методи в днешния иновативен свят. Филмът изследва завладяващи нови подходи, които имат за цел да революционизират образованието във формата, в която го познаваме, като вдъхновяват училищните общности да преосмислят на какво са способни учениците и учителите. Към днешна дата филмът е бил представян пред хилядни аудитории по целия свят, възбуждайки разговори с цел овладяване на търсенето на пътя към промяна.

Филмът е номиниран за множество награди, включително през 2015 г. е в официалната селекция на фестивала за независимо кино “Сънданс”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари