Над 60 филма в програмата на тазгодишното "Синелибри"

Ще има и нов конкурс на фестивала
30 авг 2022 21:30, Петя Славова
3
Над 60 филма в програмата на тазгодишното "Синелибри"
Снимка: БГНЕС

Изкуството е прегръдка за душата, то ни помага да изградим нашето вътрешно мислене по-добре, за да можем да дадем отговор на важни въпроси от реалния живот. Една от любимите функции на изкуството е, че понякога то е чисто бягство от това, което се случва и един престой в киносалон може да погали естетическите ни усещания да видим нещо много красиво, да поживеем в някоя друга красива история, различна от нашата. Киното, литературата и всички други изкуства са това, което ни изправя и ни придава смисъл. Затова децата трябва да бъдат поканвани в този свят още от малки и да знаят повече за изкуството. Това заяви пред БГНЕС изпълнителният директор на "Синелибри", Александра Александрова.

Тя обяви, че тази година във фестивала ще вземат участие малко над 60 филма. "Те ще ни дадат възможност да преоткрием времето, което така да се каже в последните години определено поизгубихме и не успяхме да открием отново. Тази година кино-литературният фестивал се провежда в чест на 100-годишнината от смъртта на Марсел Пруст, този голям и невероятен писател. „Преоткритото време“ е името на 7-мия том от значимото произведение „По следите на изгубеното време" и подобно на неговия герой, който томове наред се опитва да намери изгубеното време и го намира най-сетне в изкуството, ние, влизайки в кино залите, и чрез онлайн изданието на фестивала, ще можем в киното, вдъхновено от литературата, да преоткрием времето“, заяви още тя.

Изпълнителният директор на фестивала сподели, че тазгодишното "Синелибри" ще бъде открито с "Ф1.618", първият дългометражен филм на Теодор Ушев. "Това ще бъде единствената възможност филмът да се види преди регулярното му разпространение в края на месец ноември, така че всеки, който е любопитен и нетърпелив да го види пръв, може да го направи на 8-ми октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч.", заяви още Александрова и продължи: Това е един изключително богат и пищен филм, който прави и реверанс към нямото кино, поднася малки откъси към анимация, а сюжетът и актьорският състав допринасят за цялостния шедьовър. Изпълнителният директор на „Синелибри“ спомена само част от актьорите като Деян Донков, Ирмена Чечикова и Мартина Апостолова, които ще вземат участие на фестивала.

Александрова обяви също така че "Петер фон Кант" на Франсоа Озон, който откри Берлинаре през февруари тази година и получи добри отзиви както от публиката, така и от критиката, ще бъде част от кино-литературната поредица. „Чрез тази прожекция ще си припомним шедьовъра на Райнер Вернер Фасбиндер през погледа на Франсоа Озон, любимият наш френски режисьор“, коментира още тя и продължи:

"Другите творби, които ще вземат участие са анимацията „Малкият Никола“ на френския карикатурист Жан Жак Семпе, който филм изправи публиката и критиката на крака в рамките на фестивала за анимационно кино в Анси, спечели няколко награди и номинации от там, но и ни припомня персонаж, който ни връща в най-хубавото ни време - детството". Александрова обяви, че и филмът "Бащата" ще вземе участие на кино-литературния фестивал, като припомни, че при последната му прожекция през 2019г. на „Синелибри“, билетите са се били продали още в самото начало. "Имаше почети към цялата адаптация на пиесата", заяви тя и припомни, че се играе и представление по пиесата в „Народния театър“ с участието на Владо Пенев. След "Бащата" и "Синът" с участието на Хю Джакмън, ще бъде част от фестивала.

Като нова част от тазгодишното „Синелибри“, Александрова обяви, че ще има конкурс за документално кино, като в класацията ще влязат не само български, но и чуждестранни филми. Така освен конкурс за късометражни и дългометражни филми, ще се проведе и конкурс за документално кино. "Тепърва се очаква да стане ясно какъв ще бъде съставът на журито, за момента мога да кажа, че в него ще участват хора от най-различни страни и успокояващото е, че за сега няма индикации тяхното включване да бъде онлайн", отбеляза още тя.

Най-големи трудности при организацията на събитието, изпълнителният директор сподели, че са се срещнали през 2020 и 2021г. "Тогава трябваше да реагираме в инфарктни ситуации, заради ковид пандемията съвсем бързо трябваше да вкарваме мерки, променящи капацитета на залите и сега се надявам всичко това да остане в историята и да не се случва отново. Иначе винаги като се появят такива обстоятелства гледаме да реагираме по най-добрия начин", коментира още тя и продължи, обявявайки, че след провеждането на „Синелибри“ през октомври, започва подготовката за догодишното му провеждане, за което вече има и намислени няколко филма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
КИНОМАН преди 1 година
А не може ли едно нещо в тая държава да мине БЕЗ тоя брутален бездарник Тео Ушев!? Тия двамцата с Бакаловата още от канала само не са изпълзели! Аман! Талантливи да бяха поне! Уви.