Кинофестивалът в Торонто започна в мрачна атмосфера в памет на кралицата

Киносалоните загасиха неоновите си светлини
9 сеп 2022 13:54, Петя Славова
1
Кинофестивалът в Торонто започна в мрачна атмосфера в памет на кралицата
Снимка: архив, БГНЕС

Международният филмов фестивал в Торонто (TIFF) започна в мрачна атмосфера, след като киносалони загасиха неоновите си светлини по повод кончината на британската кралица Елизабет Втора преди прожекцията на драма за сирийските бежанци, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Фестивалните кина - "Принцесата на Уелс" и "Роял Александра", кръстени на членове на британското кралско семейство, изключиха таблата си, когато се разпространи новината за смъртта на Елизабет Втора.

"Във време, когато се събираме, за да отпразнуваме способността на киното да ни движи и да озарява света, мислите ни са насочени към всички онези, които тук и по света оплакват загубата й", каза директорът на най-големия фестивал в Северна Америка Камерън Бейли.

След отдаването на почит се състоя прожекция на филма "Плувците" ("The Swimmers"), избран да открие фестивала - драма, базирана на истинската история на две сирийски сестри - Юсра и Сара Мардини, които едва не се удавят в Средиземно море през 2015 г., докато теглят пълната си с бежанци лодка към гръцки остров.

Техният героизъм предизвика международен интерес. Година по-късно Юсра Мардини печели плувната си серия на Олимпиадата в Рио под знамето на Олимпийския отбор на бежанците.

"Наистина се надяваме, че този филм ще промени мнението на хората, защото не са малко тези, които имат лоша представа за бежанците", каза Натали Иса, която играе Юсра Мардини.

В деня на откриването се състоя и световната премиера на филма "Проверката" ("The Inspection"), който разказва историята на млад афроамериканец, зачислен в морската пехота, след като е изгонен от майка си заради това, че е хомосексуалист.

С този игрален филм и с други тематични продукции 47-ото издание на фестивала отдава почетно място на ЛГБТК киното. "Моят полицай" ("My Policeman") рисува портрета на служител на реда, изигран от певеца Хари Стайлс, попаднал в любовен триъгълник. "Братя" ("Bros") с Били Айхнер е първата ЛГБТК романтична комедия, заснета от голямо холивудско студио.

Известен с това, че привлича тълпи от киномани по време на големите си премиери, кинофестивалът в Торонто пострада тежко от пандемията и разчита на сегашното си издание, за да възвърне пълния си блясък.  

Плеяда от холивудски звезди се очаква в Торонто до 18 септември, начело с режисьора Стивън Спилбърг, който ще представи много личния си игрален филм "Семейство Фабелман" ("The Fabelmans"), базиран на детството му в Аризона с участието на актьорите Мишел Уилямс, Пол Дейно и Сет Роугън.    

Проявата ще отбележи завръщането на звездите на най-големия празник на седмото изкуство в Северна Америка след две издания с намален капацитет заради коронавирусната пандемия.

Програмата на кинофестивала включва и предпремиерна прожекция на продължението на трилъра "Вади ножовете". Във филма на режисьора Райън Джонсън, продуциран от Нетфликс, Даниъл Крейг се завръща като частния детектив Беноа Блан в компанията на звезден актьорски състав - Едуард Нортън, Итън Хоук, Джейда Пинкет Смит.

Режисьорът Питър Фарели, чиято драма "Зелената книга" беше отличена с "Оскар" през 2018 г., след като спечели наградата на публиката в Торонто, ще представи новия си филм "The Greatest Beer Run Ever". Главната роля на моряк, бивш военен, предизвикан да занесе бира на приятелите си, останали на фронта във Виетнам през 1967 г., изпълнява Зак Ефрон. Актьорският състав включва звезди от ранга на Ръсел Кроу, Бил Мъри, Виго Мортенсен.

Канадският фестивал, който не раздава "палми" или "мечки" като Кан или Берлинале, а само награда на публиката, често задава темпото на зимния награден сезон в Холивуд.

Миналата година, за разлика от други фестивали като Венеция и Кан, които почти се върнаха към "нормалните" си формати, филмовата проява в Торонто заложи на комбинация от виртуални и реални прожекции, с ограничен капацитет в киносалоните.

Сред звездите, които се завръщат на червения килим в Канада, са Джесика Частейн и Еди Редмейн с филма "Добрата медицинска сестра" ("The Good Nurse").

Виола Дейвис ще дойде на фестивала, за да представи епичната продукция "Жената воин" ("The Woman King").
    
Юън Макгрегър и Итън Хоук ще присъстват на световната премиера на "Реймънд и Рей", а Холи Бери, Морган Фрийман, Дензъл Уошингтън и Куинси Джоунс - на "Сидни", документален филм за чернокожата легенда на Холивуд Сидни Поатие, продуциран от Опра Уинфри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
ZZ преди 1 година
Поне тези новини малко отклониха вниманието от Зеленски.