10 премиери в конкурса за пълнометражен игрален филм на "Синелибри"

Камен Калев е президент на журито
12 сеп 2022 16:24, Петя Славова
1
10 премиери в конкурса за пълнометражен игрален филм на "Синелибри"
Камен Калев оглавява журито на "Синелибри". Снимка: БГНЕС

Международно жури ще оценява 10 премиерни заглавия в конкурса за пълнометражен игрален филм на "Синелибри", съобщават от екипа на кино-литературния фестивал.

Президент на журито е режисьорът Камен Калев ("Източни пиеси", "Островът", "С лице надолу", представени на фестивалите в Сараево, Берлин, Ню Йорк, Стокхолм, Кан). Най-новата му кинотворба присъства в официалната селекция на Кан (2020).

Член на журито е нашумялата френска писателка, драматург, сценарист и режисьор Аманда Стерс, автор на над десет романа, няколко от които са адаптирани за голям екран и режисирани от самата нея. "Синелибри" показва нейните адаптации "Мадам“ (2017) и "Обещания“ (2021), като вторият филм е премиерен за България и ще бъде представен паралелно с едноименния роман.

В ролята на арбитри тази година влизат още Ясмин Пучи - италианска филмова и театрална актриса и водеща на телевизионни предавания; Марио Григоров - световноизвестен филмов композитор и пианист от български произход, който през 2014 г.  написа оригиналната песен за "Фантастични животни и къде да ги намерим“, съвместно с Дж. К. Роулинг,  Оливие Бурдо - нашумял френски писател, автор на бестселъра "В очакване на Боджангълс", чиято екранна адаптация е част от извънконкурсната програма на фестивала. Бурдо ще представи пред българската публика новия си роман "Флорида“.

Заглавията в конкурса за пълнометражен игрален филм тази есен са обособени в секция Veni, vidi, vici. Тя включва 10  кино продукции. Сред тях е дългоочакваният дебют в игралното кино на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев. Екранизацията, наречена φ1.618, е по мотиви от романа "Пумпал“ на Владислав Тодоров.

В конкурса са също драмата "Колибрито" на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, новият филм на Луи Гарел - ексцентричната комедия "Невинният", номинирана за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция - "Осемте планини", е по романа на Паоло Кониети, номинирана за "Златна палма“ и удостоена с Наградата на журито от кинофестивала в Кан. "Алени платна“ на режисьора Пиетро Марчело, познат у нас с екранизацията на романа "Мартин Идън", е свободна адаптация по повестта на Александър Грин "Корабът с алени платна“. Филмът откри прочутата "15-дневка на режисьорите“ в Кан.

"Да живееш“ е британски римейк на японския шедьовър Ikiru (1952), на режисьора Акира Куросава, и ще бъде прожектиран у нас веднага след участието си на фестивалите във Венеция и Торонто. Сценарият е на Нобеловия лауреат за литература Казуо Ишигуро. "Петер фон Кант“ е последният засега филм на Франсоа Озон, интерпретация на "Горчивите сълзи на Петра фон Кант" на Райнер Фасбиндер.

"Мълчаливото момиче" е драма на режисьора Колъм Бърейд, която ще се бори и за наградата "Оскар“. В състезателната програма на "Синелибри" е индонезийската историческа драма "Преди, сега и после“ на режисьорката Камила Андини, както и копродукцията на Италия и Франция - "Носталгия", на режисьора Марио Мартоне, номинирана за "Златна палма" и спечелила четири награди на италианските кино журналисти - за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля (Пиерфранческо Фавино) и най-добър актьор в поддържаща роля.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: журифестивалСинелибри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари